Gürcistan'a göre Ukrayna savaþý, AB ve ABD ile iliþkilerin geleceðinde hayati öneme sahip
ABONE OL

Baþkent Tiflis'teki Hükümet Binasý'nda gazetecilere açýklamalarda bulunan Baþbakan Kobakhidze, son dönemlerde Gürcistan'ýn AB ile entegrasyonu konusunda yaþadýðý bazý "sorunlarý" deðerlendirdi.

AB Konseyinin, Tiflis yönetimini, "Avrupa Birliði'nin kabul ettiði deðerler ve ilkelerle çeliþen adýmlar atmakla" suçlamasý gerekçesi ile Gürcistan'ýn AB'ye katýlým sürecini askýya almasý kararýný da deðerlendiren Kobakhidze, Gürcistan'ýn demokratik bir devlet olduðunu vurguladý.

YAKLAÞAN GENEL SEÇÝMLER

Ülkesinde genel seçim tarihinin yaklaþtýðýna iþaret eden Kobakhidze, Gürcistan vatandaþlarýnýn yüzde 60'ýnýn iktidardaki Gürcü Hayali Partisini desteklediðini ifade etti.

Gürcistan vatandaþlarýnýn yüzde 85'in ise ülkenin AB ile entegrasyonunu desteklediðini kaydeden Kobakhidze, "Yüzde 85 ile 60'lýk oranlar, Gürcü halkýnýn, ülkemizi Avrupa entegrasyonuna götürecek hükümetin Gürcü Hayali olduðuna inandýðýný gösteriyor." dedi.

Batý'nýn, aylar boyunca tartýþmalara neden olan "yabancý etkinin þeffaflýðý" yasasýný bu yýl yürürlüðe koyan Gürcistan'ý eleþtirmeye devam ettiðini kaydeden Kobakhidze, yasanýn amacýnýn sadece ilgili kurumlarýn þeffaf ve açýk bir þekilde faaliyet göstermesi olduðunu belirtti.

Gürcistan'ýn, halkýn seçtiði demokratik bir hükümet tarafýndan yönetildiðini söyleyen Kobakhidze, "Bazýlarý bundan rahatsýz olabilir, bazýlarý deðil ama herkesin buna saygý göstermesi gerekiyor." dedi.

ABD VE AB ÝLE ÝLÝÞKÝLER

Söz konusu yasa veya ona baðlý diðer konular nedeniyle son aylarda Gürcistan'ýn ABD ve AB ile yaþadýðý sorunlarýn çözülmesinin ABD'deki seçimler ve Ukrayna'daki savaþýn bitmesinin ardýndan düzenlenmesi ve yeniden baþlatýlmasýnýn mümkün olacaðýný savunan Kobakhidze, bu iliþkilerin Gürcistan için stratejik önem taþýdýðýný vurguladý.