Guterres: Bir sonraki salgýna hazýr deðiliz
ABONE OL

Guterres, "Uluslararasý Salgýna Hazýrlýk Günü" vesilesiyle yazýlý açýklama yaptý.

Kovid-19'a artýk uluslararasý saðlýk alanýnda ayný aciliyetle yaklaþýlmadýðýný ancak yýkýcý etkilerinin hala sürdüðünü belirten Guterres, salgýnýn ekonomik etkilerinin de sürdüðünü ifade etti.

Guterres, birçok saðlýk sisteminin ciddi zorluklarla mücadele ettiðini ve geliþmekte olan ülkelerde milyonlarca insanýn aþýya eriþiminin olmadýðýný kaydetti.

"Bir sonraki salgýn geldiðinde daha iyisini yapmalýyýz. Ancak bir sonraki salgýna hazýr deðiliz." ifadelerini kullanan Guterres, Kovid-19 salgýnýndan gerekli derslerin alýnmasý ve buna göre hareket edilmesi gerektiðini belirtti.

Guterres, dünyanýn virüslerin denetimi, saðlýk sistemlerinin güçlendirilmesi ve evrensel saðlýk güvencesinin inþa edilmesi için iþbirliði içinde hareket etmesi gerektiðine iþaret ederek, zengin ülkelerin kaynaklarý ve tedavileri kontrol etme ve istifleme eðilimini býrakmasý gerektiðini vurguladý.

BM Genel Kurulu, 27 Aralýk 2020'de, Kovid-19 salgýnýndan ders çýkarmak ve gelecekte ortaya çýkabilecek salgýnlara karþý hazýrlýklý olmak için bir karar kabul etmiþti.

Karar uyarýnca, 27 Aralýk "Uluslararasý Salgýna Hazýrlýk Günü" ilan edilmiþti.