Guterres açýkça uyardý: Dünya bunu kaldýramaz
ABONE OL

Guterres, New York'taki BM Genel Merkezi'nde, Güvenlik Konseyi çýkýþýnda basýn mensuplarýna açýklamalarda bulundu.

BM Genel Sekreteri, "Açýk olalým; bölge ve dünya halklarý Lübnan'ýn ikinci bir Gazze olmasýný kaldýramaz." dedi.

"Bugün, Ýsrail ile Hizbullah arasýnda Mavi Hat boyunca týrmanan gerilime iliþkin derin kaygýlarýmý dile getirme zorunluluðu hissettim." diyen Guterres, taraflarýn "sanki topyekun bir savaþ yaklaþýyormuþ gibi" kavgacý söylem ürettiðini kaydetti.

Orta Doðu'daki çatýþmanýn geniþleme riskine dikkati çeken Guterres, konuþmasýnda, "Aceleci bir hareket, tek bir yanlýþ hesaplama, sýnýrlarýn çok ötesinde, açýkçasý hayal gücünün ötesinde bir felaketi tetikleyebilir." ifadelerine yer verdi.

Guterres, þöyle devam etti:

"Taraflar, Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayýlý kararýnýn tam olarak uygulanmasý konusunda acilen taahhütte bulunmalý ve derhal düþmanlýklarýn sona ermesine geri dönmelidir. Dünyanýn yüksek sesle ve net bir þekilde þunu söylemesi gerekiyor; gerilimin derhal düþürülmesi sadece mümkün deðil, ayný zamanda zorunludur."

- "ASKERÝ ÇÖZÜM YOK"

BM Genel Sekreteri Guterres, bölgenin barýþçýl yollarla çözüme kavuþturulmasý gerektiðini vurgulayarak, "Askeri çözüm yok." diye konuþtu.

Guterres, "Askeri gerginliðin daha da artmasý, yalnýzca Lübnan ve Ýsrail'deki topluluklarýn daha fazla acý çekmesini, yýkýma uðramasýný ve bölge için potansiyel olarak daha yýkýcý sonuçlarý garanti edecektir." deðerlendirmesinde bulundu.

"Artýk akýl ve rasyonellik zamanýdýr." ifadesini kullanan Guterres, taraflarýn kendilerine sunulan diplomatik ve siyasi yollara "pratik ve pragmatik katýlýmýnýn" zamanýnýn geldiðini belirtti.

Genel Sektreter, düþmanlýklarýn sona ermesi ve kalýcý ateþkese doðru ilerlemenin "tek kalýcý çözüm" olacaðýnýn altýný çizdi.