Guterres'ten 'siber uzay' uyarýsý
ABONE OL

BM Güvenlik Konseyinde dönem baþkaný Güney Kore'nin Dýþiþleri Bakaný Cho Tae-yul'un baþkanlýðýnda siber savunma konusunda üst düzey katýlýmlý oturum düzenlendi.

Burada konuþma yapan Guterres, dijital alanda kaydedilen ilerlemelerin ekonomiler ve toplumlarý kökten deðiþtirdiðini belirtti.

Guterres, anýnda baðlantý kurabilmenin getirdiði çok büyük faydalarýn yaný sýra siber uzay alanýnýn insanlar, kurumlar ve ülkeleri kýrýlganlaþtýrabildiðini söyledi.

- "SÝBER UZAY KAPILARI ARDINA KAÇTI"

Dijital teknolojilerin silahlanmasý nedeniyle ortaya çýkan risklerin her yýl arttýðýna dikkati çeken Guterres, "Siber uzay kapýlarý ardýna kadar açtý ve isteyen herkes bu kapýlardan girebiliyor. Siber alanda devletler, devlet dýþý aktörler ve suçlularýn kötü niyetli faaliyetleri artýyor." diye konuþtu.

Guterres, "Siber uzay, çatýþmalarda giderek artan düzeyde silah olarak kullanýlýyor." uyarýsýnda bulundu.

Artan risklerin finansal maliyetlerinin yaný sýra doðrudan barýþ, güvenlik ve istikrarý etkilediðini kaydeden Guterres, kötü niyetli faaliyetlerin kamu kurumlarý ve seçim süreçlerini etkilediðini, gerginliði tetikleyerek þiddet ve çatýþmanýn tohumlarýný ektiðini dile getirdi.

Dijital teknoloji alanýndaki ilerlemenin "iyiye" odaklanmasý gerektiðini vurgulayan Guterres, "Hukukun Üstünlüðüne iliþkin Yeni Vizyon'da belirttiðim üzere, fiziksel dünyada olduðu gibi dijital alanda da hukukun üstünlüðü saðlanmalý." ifadesini kullandý.

Guterres, fiziksel dünyada barýþ ve güvenliði inþa etmek için dijital dünyada barýþ ve güvenliðe yeni yaklaþýmlar getirilmesi gerektiðinin altýný çizdi.

Eylül ayýnda düzenlenecek "Geleceðin Zirvesi"nin bu baðlamda bir fýrsat teþkil edeceðini belirten Guterres, küresel sýnamalara karþý iþbirliðinin artýrýlmasý ve çok taraflý dünya sisteminin tekrar canlandýrýlmasýnýn hedeflendiðini söyledi.

  • BM Genel Sekreteri
  • Siber Uzay
  • siber uzay çatýþmalarý
  • Antonio Guterres