CNN'e konuþan iki ABD'li yetkili ve konuyla ilgili bir kaynak, Washington'ýn, Pekin'in bilgisayar korsanlýðý faaliyetlerine karþý aldýðý önlemlere iliþkin deðerlendirmelerde bulundu.
Söz konusu hacker faaliyetlerine karþý FBI ve Adalet Bakanlýðý harekete geçti.
Kaynak, ABD'li yetkililerin, Pekin'in bilgisayar korsanlýðý faaliyetlerinin "Çin'in Tayvan'ý iþgali durumunda ABD'nin olasý askeri yanýtýný engelleyebileceðinden" endiþe ettiklerini belirterek, son giriþimin de hükümetin geniþ kapsamlý çabasýnýn parçasý olduðunu dile getirdi.
Çinli bilgisayar korsanlarýnýn, limanlar ve ulaþým aðlarý gibi hassas kritik altyapýlara daha fazla eriþim için bazý cihazlara eriþimi kullandýðýna inanýlýyor.
Kaynak, mahkeme kararýnýn Adalet Bakanlýðýna bilgisayar korsanlýðýna karþý savunmasýz binlerce cihaz tarafýndan kullanýlan savunmasýz yazýlýmý güncellemesine izin verdiðini dile getirdi.
FBI ve Adalet Bakanlýðýnýn giriþimi Çinli bilgisayar korsanlarýnýn bazý altyapýlara eriþim yeteneðini baltalama çabasý olarak görülse de söz konusu korsanlarýn ABD altyapýsýna halihazýrda sýzmýþ olduðuna inanýlýyor.
Kaynak, Beyaz Saray'ýn son aylarda korsanlarýn faaliyetlerini daha iyi takip etmek için internet ve bulut biliþim saðlayýcýlarý gibi teknoloji firmalarýyla toplantýlar düzenlediðini aktardý.
Microsoft, geçen yýl Çinli hackerlarýn, ABD'nin Çin'in Pasifik'teki faaliyetlerine karþý koyma ve caydýrma çabalarýnda kritik önemdeki ABD'ye baðlý özerk toprak statüsündeki Guam'da kritik altyapýyý hedeflediðini açýklamýþtý.
Guam'ýn geçen yýl 5 bin ABD Deniz Piyadesine ev sahipliði yapmasý beklenen yeni üs açmak için seçildiði duyurulmuþtu.
Çinli bilgisayar korsanlarýnýn ABD denizcilik ve ulaþým aðlarýna sýzmasý, üst düzey ulusal güvenlik yetkililerini endiþelendiriyor. Çin hükümeti ise iddialarý reddediyor.