Guyana ordusuna ait helikopter kayboldu
ABONE OL

Bölge basýnýnda çýkan habere göre, Genelkurmay Baþkaný Omar Khan yaptýðý açýklamada, orduya ait ve içinde 7 kiþinin olduðu GDF Bell-412 tipi helikopterin Venezuela sýnýrý yakýnýnda kaybolduðunu duyurdu.

Khan, helikopterin iki ülke arasýndaki ihtilaflý Esequibo bölgesinde kaybolduðunu tahmin ettiklerini belirterek, helikopteri arama çalýþmalarýna baþladýklarýný söyledi.

Helikopterin Venezuela saldýrýsý sonucu ortadan kaybolduðuna dair ellerinde bir kanýt olmadýðýný vurgulayan Khan, hava þartlarýnýn kötü olduðuna dikkati çekti.

Venezuela tarafýndan ise konuya iliþkin þu ana kadar herhangi bir açýklama yapýlmadý.

- ESEQUÝBO UYUÞMAZLIÐI

Venezuela ile Guyana arasýndaki Esequibo bölgesi anlaþmazlýðý, Guyana'nýn baðýmsýzlýðýndan önceki döneme dayanýyor.

Guyana'nýn Ýngiliz sömürgesi olduðu dönemde, 1899 tarihli sýnýr tahkimi kararýna göre Esequibo Nehri, Guyana'nýn batý sýnýrý olarak belirlenmiþti.

Baðýmsýzlýðýný 1966'da kazanan ve 1970'te Ýngiliz Milletler Topluluðuna dahil olan Guyana, o dönem Esequibo'nun kendisine ait olduðunu resmen ilan etmiþti.

Halihazýrda, Esequibo bölgesi veya Guyana Esequiba olarak bilinen bölge Guyana'nýn ortalarýnda bulunan Esequibo Nehri'nin batýsýnda, ülkenin ise kuzeyinde yer alýyor.

Venezuela hükümeti, 1899 Paris Tahkim Kararý'nýn hükümsüz olduðunu ve 1966 Cenevre Anlaþmasý uyarýnca bölgenin ülke topraklarýna dahil edilmesi gerektiðini savunuyor.

Bölgenin doðal kaynaklar açýsýndan son derece zengin olduðu biliniyor.