Sol görüþlü gruplarýn çaðrýsýyla baþkent Buenos Aires'in merkezindeki 9 de Julio Caddesi'nde toplanan kalabalýk, Sosyal Kalkýnma Bakanlýðýna kadar yürüdü.
Ellerinde Uluslararasý Para Fonu (IMF) karþýtý pankartlar taþýyan göstericiler, Arjantin Devlet Baþkaný Alberto Fernandez'in genel seçimlerden önce verdiði sözleri tutmadýðý ve aþevlerine yeterli yardým yapmadýðýný savundu.
- "Þiddet olaylarýna yol açacak þartlar mevcut"
Protestoyu düzenleyen örgütlerden Polo Obrero'nun yöneticisi Eduardo Belliboni, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, protestonun asýl amacýnýn gerçek iþ talebiyle yapýldýðýný, Arjantinli birçok gencin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgýnýnda okulu býrakmak zorunda kaldýðýný ve uzaktan eðitim için gerekli ekipmanlarýnýn olmadýðýný belirtti.
Belliboni, ülkede 11 milyondan fazla kiþinin yemek yediði aþevlerine acil ihtiyacýn olduðuna dikkati çekerek, hükümetin bu alana yönelmediðini, 2 aydan fazladýr hiç yiyeceðin gönderilmediði aþevleri olduðunu söyledi.
Halkýn rahatsýzlýðýnýn Þili ve Kolombiya'dakine benzer þiddet olaylarýna sebep olmasýna iliþkin soruya Belliboni, "Yüzde 50 yoksulluk oraný ve 4 milyon yardýma muhtaç insanla bunun olmamasý gariptir çünkü bir halk isyanýnýn çýkmasý için bütün sosyal ve ekonomik þartlar mevcut." ifadelerini kullandý.
Gösteriye katýlan diðer bir grup "MST Teresa vive" yöneticilerinden Nahuel Orellana da Fernandez hükümetinin seçim öncesi verdiði sözleri tutmadýðýný belirterek, aþevlerine acil gýda yardýmý yapýlmasý çaðrýsýnda bulundu.
Orellana, hükümetin gerekli ekonomik önlemleri almadýðý takdirde, halkýn Þili ve Kolombiya'daki gibi sosyal krize yol açacak bir sürece gideceðini belirtti.
Kovid-19 salgýnýnýn halkýn çektiði sýkýntýlarý gözler önüne serdiðine dikkati çeken Orellana, "Bu kapitalist sistem iþe yaramýyor, sadece daha fazla iþsizlik ve açlýða neden oluyor." dedi.
Arjantin'de doksanlý yýllarýn ortasýnda ortaya çýkan ve sýk sýk gösteri düzenledikleri için Türkçe karþýlýðý "yol kesen" anlamýna gelen "piquetero" isimli gruplar, ülkede sýk sýk gösteriler düzenliyor.
Çoðunluðu sol görüþlü olan bu gruplar, yaptýklarý protestolarla devletten istihdam, sosyal yardým ve aþevlerinin gýda ihtiyacý gibi yardýmlar talep ediyor.