Hamaney tüfekle hutbe verdi: Kana susamýþ kuduz köpeðe karþý verebileceðimiz en hafif yanýtý verdik
ABONE OL

Ýran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, 4 yýl aradan sonra baþkent Tahran'da cuma namazý kýldýrdý. Cuma namazý hutbesi veren Hamaney, Ýsrail'e karþý Ýslam dünyasýna birlik çaðrýsýnda bulundu. Hamaney, "Eðer Müslümanlar kendi aralarýnda birlik ve vahdeti saðlarlarsa Allah'ýn izzeti ve yardýmý onlar ile olur ve Müslümanlar Allah'ýn sonsuz gücünü ve desteðini alýrlar" ifadelerini kullandý.

"KURAN'DA SÝYASET ÇOK AÇIK"

Hamaney, "Kuran'da siyaset çok açýk, Müslüman milletler ve Müslümanlar gruplar kendi aralarýnda birlik olmalýdýr. Allah'ýn izzeti ancak bu þekilde Müslümanlarýn üzerinde olur ve düþmanlar karþýsýnda zafer elde edilebilir. Ýslam düþmanlarýnýn siyaseti ise ayrý düþürmek ve parçalamaktýr. Yani böl, parçala ve yönet. Ýslam dünyasýnda bu siyasetlerini hala devam ettiriyorlar. Müslümanlar arasýnda tefrikalar oluþturarak birbirlerine düþman yapýyorlar. Ancak bugün Ýslam dünyasýnýn uyandýðý ve bilinçlendiði bir gündür" ifadelerini kullandý.

"DÜÞMAN TEK, ANCAK UYGULADIÐI YÖNTEMLER HER ÜLKEYE GÖRE FARKLI"

Ýsrail'in tüm Ýslam dünyasýnýn düþmaný olduðunu vurgulayan Hamaney, Ýsrail saldýrganlýðýnýn kendisini farklý yollar ile gösterdiðini belirterek, Ýslam dünyasýnýn "düþman" karþýsýnda uyanýk olmasý gerektiðini söyledi.

Düþmanlarýn benimsediði politikalarýn ayrýlýk ve fitne tohumlarý ekmek, tüm Müslümanlar arasýna ayrýlýk ve aralarýna fitne sokmak olduðunu vurgulayan Hamaney, "Ýran milletinin düþmaný Filistin milletinin düþmanýdýr. Ayný zamanda Lübnan'ýn, Irak'ýn, Yemen'in Suriye'nin ve Mýsýr'ýn düþmanýdýr. Düþman tek, ancak uyguladýðý yöntemler her ülkeye göre farklý. Bazen psikolojik savaþ, bazen ekonomik baský, bazen iki tonluk bombalar ile ve bazen de gülümseyerek düþmanlýðýný gösteriyor. Ancak tüm bunlarýn komuta merkezi tek bir yerde ve Ýslam dünyasýna ve Müslümanlara saldýrmak için tek yerden emir alýyorlar" þeklinde konuþtu.

"UYANIK OLMAK ZORUNDAYIZ"

Ýsrail saldýrganlýðýnýn ve iþgallerinin tek bir ülke ile sýnýrlý kalmayacaðýný ve yayýlacaðýna iþaret eden Hamaney, "Eðer rejimin bu siyaseti bir ülkede baþarýlý olursa ardýndan baþka bir ülkeye yayýlacaktýr. Böylesi felç edici bir kuþatma altýnda olmak istemeyen milletler þimdiden gözerini açmalý ev buna izin vermemelidir. Düþman baþka bir milletin üzerine gittiðinde o milletle ortak olunmalý ve zulüm altýnda olan o mazlum millete düþmanýn baþarýsýz olmasý için yardým edilmelidir. Biz Müslümanlar yýllar boyu bu gerçekten gaflet ettik ve sonuçlarýný da gördük. Bugün artýk gaflet edemeyiz ve uyanýk olmak zorundayýz" ifadelerini kullandý.

"AKSA TUFANI ÝSRAÝL'E KARÞI BÝR MEÞRU MÜDAFAA HAKKIDIR"

Hamaney, Ýsrail'e karþý düzenlenen Aksa Tufaný Operasyonu'nun Filistinlilerin meþru müdafaa hakký olduðunu belirterek, "Savunma ve özgürlük kemerini Afganistan'dan Yemen'e, Ýran'dan Gazze ve Lübnan'a kadar tüm Ýslam dünyasýnda sýkmalý ve saðlamlaþtýrmalýyýz. Ýslam savunma hukuku, anayasamýz ve uluslararasý hukuk kendi egemenliðimizi ve toprak bütünlüðümüzü korumayý bize bir hak olarak veriyor. Bu kapsamda Filistinlilerin Aksa Tufaný Operasyonu Ýsrail'e karþý bir meþru müdafaa hakkýdýr. Filistin halký topraklarý iþgal eden Ýsrail rejimine karþý kendini koruyabilir ve bu onlarýn hakkýdýr. Hiçbir uluslararasý kuruluþ devlet bu konuda Filistinlilere itiraz edemez. Ayný þekilde hiç kimse Lübnan halkýna Filistin direniþine destek verdikleri için itiraz edemez. Filistin halkýnýn direniþi meþru olduðu kadar bu direniþe destek vermekte meþrudur" þeklinde konuþtu.

Ýran'ýn Ýsrail'e yönelik düzenlediði "Gerçek Vaad 2" operasyonun da meþru ve yasal olduðunu belirten Hamaney, "Kimsenin bu meþru desteði eleþtirmeye ve neden sahaya giriyorsunuz demeye hakký yoktur. Bizim silahlý kuvvetlerimiz de 2-3 gün önce yasal olarak harekete geçtiler ve yasal olarak bu operasyonu düzenledik. Silahlý Kuvvetlerimizin gerçekleþtirdiði yanýt da tamamen meþru ve hukuka uygundur" þeklinde konuþtu.

"KUDUZ KÖPEÐE KARÞI VEREBÝLECEÐÝMÝZ EN HAFÝF YANITI VERDÝK"

Ýran'ýn gerek duymasý halinde Ýsrail'e tekrar yanýt verebilecek güçte olduðunu vurgulayan Hamaney, "Silahlý kuvvetlerimizin eylemi iþgalci Siyonist rejime karþý verebileceðimiz en hafif cezaydý. Ýþledikleri akýl almaz suçlar karþýsýnda bu kana susamýþ kuduz köpeðe karþý verebileceðimiz en hafif yanýtý verdik. Biz her türlü görevimizi yerine getirmeye devam edeceðiz. Her türlü sorumluluðumuzu ciddiyetle yerine getirmeye devam edeceðiz. Ýslam Cumhuriyeti elindeki vazifeyi en büyük kararlýlýkla yerine getirecek" ifadelerini kullandý.

"GEREKENÝ YAPMAYA DEVAM EDECEÐÝZ"

Ýsrail'e karþýlýk verilirken acele ve tereddüt edilmeyeceðini vurgulayan Hamaney, "Mantýklý, doðru ve haklý olaný yapacaðýz. Karar verme sürecinde yer alacak askeri ve siyasi karar vericiler açýsýndan da doðru zaman beklenecektir. Gelecekte gerekeni yapmaya devam edeceðiz" þeklinde konuþtu.

Hutbesinin ikinci bölümüne Arapça devam eden Hamaney, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ýn kaybý nedeniyle büyük bir üzüntü yaþadýklarýný belirterek, Nasrallah'ýn Ýsrail karþýsýnda büyük bir direniþ gösteren lider olduðunu söyledi. Hamaney, "Nasrallah'ýn faaliyetleri ile Hizbullah aþama aþama ilerledi ve güçlendi. Mantýklý ve doðal olaný yaptý, onun yaptýðý çalýþmalarla Siyonist düþman köþeye sýkýþtý. Siyonistler asla Hamas'a ve Hizbullah'a galip gelemeyeceklerini anladýlar. Bugün bölgedeki direniþ, yiðitlerinin þehadetleriyle geriye gitmeyecektir. Gazze'deki direniþ bütün dünyayý hayrete düþürdü, Ýslam'ýn onurunu ve haysiyetini gösterdi. Karþýmýzda ne kadar þer güçleri olsa da Gazzeliler asla geri adým atmýyor" dedi.

Ýran'ýn Ýsrail'e yönelik düzenlediði "Gerçek Vaad 2" operasyonunun ardýndan Ayetullah Hamaney'ýn Cuma namazýný kýldýrmasý "zafer cumasý" olarak nitelendirildi. Hamaney'in cuma hutbesine tüfek ile çýktýðý görüldü. Ýran dini lideri Hutbe sýrasýnda tüfeðin namlusunu tutarak konuþma yaptý.