Hamas, Ýsrail'in Doðu Kudüs'teki dükkan yýkýmý için ''kýrmýzý çizgilerin aþýlmasý'' deðerlendirmesi yaptý
ABONE OL

Hamas Sözcüsü Muhammed Hamade, yaptýðý yazýlý açýklamada, Ýsrail güçlerinin Silvan Mahallesi'ndeki dükkan yýkýmý için deðerlendirmelerde bulundu.

"Direniþin, iþgalcilerin Kudüs'te yaptýklarýna karþý tetikte olduðunu, Kudüs'ü yavaþ yavaþ almaya çalýþma politikasýný sürdürmesine izin vermeyeceðini" aktaran Hamade, "direniþ güçlerinin iþgale karþýlýk verme seçeneklerinin açýk ve çeþitli olduðunu" belirtti.

Hamade, Silvan Mahallesi'ndeki yýkýmlar için "kýrmýzý çizgilerin aþýlmasý" ifadesini kullandý.

- "DAHA BÜYÜK YIKIMLAR ÝÇÝN NABIZ YOKLAMA ENDÝÞESÝ"

Silvan Mahallesi Savunma Komitesi Üyesi Zuheyr er-Racbi, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Ýsrail'in mahalledeki dükkaný yýkarak daha geniþ çaplý yýkýmlar için nabýz yokladýðýndan endiþe ettiklerini belirtti.

Çok sayýda Ýsrail gücünün, Silvan Mahallesi'nin El-Bostan bölgesinde bulunan ve Nidal er-Racbi'ye ait dükkanýn çevresini sardýðýný ve dükkana giden yollarý da kapattýðýný anlatan Racbi, Ýsrail güçlerinin ayrýca yýkýmý engellemek isteyen bölge sakinlerine plastik mermi, ses bombasý ve gaz yaþartýcý gazla müdahale ettiðini aktardý.

Ýsrail güçleri ile bölge sakinleri arasýnda çýkan arbedede, dükkan sahibi Nidal er-Racbi'nin yaralandýðýný, oðlu Ahmed ve kardeþi Ýyad'ýn ise gözaltýna alýndýðýný belirten Racbi, Ýsrail'e baðlý Kudüs Belediyesi'nin daha önce Nidal er-Racbi'ye dükkaný kendisinin yýkmasýný istediklerini aksi takdirde ekiplerle yýkacaklarý ve para cezasý verecekleri þeklinde yýkým tebligatý gönderdiðini ifade etti.

Benzer þekilde bölgedeki 13 kiþiye daha evleri için yýkým tebligatý gönderildiðini aktaran Racbi, bu kiþilerin de Ýsrail'in kararýný uygulamayý reddettiklerini söyledi.

Racbi, "Dükkanýn yýkýmýnýn, daha geniþ çaplý yýkýmlar için bir 'nabýz yoklama' olmasýndan endiþe ediyoruz." ifadesini kullandý.

Ýsrail polisi, sabah saatlerinde El-Bostan bölgesine baskýn düzenleyerek bir Filistinliye ait dükkaný "imar izni" olmadýðý gerekçesiyle yýkmýþtý.

Yýkýma tepki gösteren Filistinlilere de plastik mermi, ses bombasý ve gaz yaþartýcý gazla müdahale eden Ýsrail polisi, 6 kiþiyi yaralamýþtý.

- SÝLVAN MAHALLESÝ ÝSRAÝL'ÝN HEDEFÝNDE

Ýþgal altýndaki Doðu Kudüs'te yer alan Silvan Mahallesi stratejik öneme sahip.

Filistinliler, Mescid-i Aksa'nýn güneyinde yer almasý ve çok sayýda Filistinliye ev sahipliði yapmasý nedeniyle Silvan'ýn Ýsrail tarafýndan hedef alýndýðýný dile getiriyor.

Silvan Mahallesi'nde Batýn El Hava bölgesinde sayýlarý 86'yý bulan Filistinli aileden toplam 725 kiþi, El-Bostan bölgesinde ise 1550 Filistinli, Ýsrail'in yýkým ve tehcir politikalarý nedeniyle evlerini kaybetme tehdidiyle karþý karþýya.

Ýsrail, Batýn El Hava'da Filistinlilere ait bazý evlerin "Yahudilere ait araziye" inþa edildiði iddiasýyla boþaltýlmasýný istiyor. El-Bostan bölgesinde ise bazý evleri ve dükkanlarý "imar izni" olmadýðý gerekçesiyle yýkmayý planlýyor.