Hamas yetkilisine göre, ''Aksa Tufaný'' Ýsrail'in gerçek yüzünü tüm dünyaya ifþa etti
ABONE OL

Hamdan, Ýsrail'in Gazze'deki soykýrýmýnýn 1'inci yýl dönümünde Ýstanbul'da AA muhabirine Aksa Tufaný'yla elde edilen kazanýmlara iliþkin deðerlendirmede bulundu.

Aksa Tufaný'nýn yýl dönümünün Filistinliler için þanlý bir gün olduðunu belirten Hamdan, geçen yýl bu gün dünyanýn, Filistin direniþinin sahip olduðu kýsýtlý imkanlara raðmen Ýsrail ordusunun en önemli tümenini (Gazze tümeni) düþürme gücüne tanýklýk ettiðini kaydetti.

Hamdan, "Aksa Tufaný'yla unutulmaya yüz tutan Filistin meselesinin yeniden bölge ve dünya siyasetinin gündemine girdiðini söyleyebilirim. Aksa Tufaný, Filistin meselesinin, Ýslam aleminin ve hatta tüm özgür dünyanýn meselesi olduðunu gösterdi." ifadesini kullandý.

Aksa Tufaný'nýn, "Ýsrail'in birçok kiþinin düþündüðünden daha kýrýlgan olduðunu ve bölgede geleceði olmayan bir varlýk olduðunu" gözler önüne serdiðini kaydeden Hamdan, baðýmsýz Filistin devleti kurulmadýðý sürece bölgede barýþ ve istikrar saðlanmasýnýn mümkün olmadýðýný vurguladý.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Hamdan, þunlarý kaydetti:

"Uzun yýllar boyunca yapýlan Ýsrail propagandasý, Ýsrail'i 'mazlum ve varoluþ savaþý veren' bir yapý olarak lanse etti ancak dünya Ýsrail'in deðerlerden yoksun bir canavar olduðunu, demokratik imajýnýn sahte olduðunu ve iþgal dýþýnda bir deðer sistemi bulunmadýðýný gördü. Aksa Tufaný olmasaydý bu sonuçlarýn hiç birini elde edemezdik. Sonuçlarla ilgili nihai hükmü vermek için de henüz erken olduðunu düþünüyorum çünkü Ýsrail savaþý Lübnan'a ve baþka cephelere doðru yayýyor. Bu durum, onun, bölgede daimi kriz ve istikrarsýzlýk faktörü olduðunu gösteriyor."

- FÝLÝSTÝN ÝÇ SÝYASETÝNÝ BEKLEYEN ZORLUKLAR

Aksa Tufaný'nýn "özgürlük ve yurda geri dönüþ" projesi olan Filistin ulusal projesini de yeniden canlandýrdýðýný belirten Hamdan, "Pek çok zorlukla karþý karþýyayýz. Bunlardan biri Filistin iç siyasetinin bu projeye göre yeniden düzenlenmesidir. Bu baðlamda, görüþmeler ve temaslar yürütülüyor. Belki de gelecek hafta ulusal buluþmalardan biri düzenlenebilir." dedi.

Hamdan, Filistin yönetiminin, halkýn, tüm fedakarlýklara ve acýlara raðmen sergilediði efsanevi direniþi karþýsýnda nasýl bir tutum sergileyeceði ve sorumluluk alacaðýnýn da göz önüne alýnmasý gerektiðini söyledi.

Hamdan, "Filistin yönetiminin, uluslararasý toplumun Ýsrail'in cani doðasýnýn idrakine varma pozisyonundan iþgali sonlandýracak fiili bir pozisyona nasýl geçeceðine iliþkin ortaya koyacaðý çabanýn" önemine iþaret etti.

- ULUSLARARASI SÝSTEMÝN ÇÖKÜÞ SÝNYALÝ

ABD'nin Tel Aviv yönetimine verdiði desteðe iþaret eden Hamdan, "Aksa Tufaný'nda yaþananlar uluslararasý toplumun gerçek bir tanýmý olmadýðýný, ABD'nin uluslararasý kurumlar üzerinde tam bir hegemonya kurduðunu ve bu kurumlarý dünya üzerindeki hegemonyasýný pekiþtirmek için kullandýðýný ortaya koydu." deðerlendirmesinde bulundu.

Ýsmini vermediði bir ABD'li yetkilinin, "Uluslararasý Ceza Mahkemesi Baþsavcýsýnýn Ýsrail Baþbakaný Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakaný Yoav Gallant için tutuklama emri çýkarma talebini eleþtirdiðini ve bu mahkemenin, Afrikalý liderleri ve Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin'i yargýlamak için kurulduðunu söylediðini" hatýrlatan Hamdan, bunun hem hegemonyal hem de küstah bir davranýþ olduðunu belirtti.

Hamdan uluslararasý sistemin Gazze'deki soykýrýmý durdurmayý baþaramamasýyla ilgili ise þunlarý kaydetti:

"ABD'nin sergilediði tutumla, uluslararasý sistemin noksanlarýný ve hatta baðýmsýz bir uluslararasý sistem olmadýðýný ifþa etmesini beklemiyorduk. Öyle sanýyorum ki bu çok ciddi bir tehlikenin habercisi. Uluslararasý sistemin Ýsrail'in saldýrýlarýný durdurma konusunda baþarýsýz olduðu yönünde oluþan kanaat mevcut sistemin çöküþünü getirecek ve herkesi alternatif bir sisrtem arayýþýna itecektir."

- ULUSLARARASI ELÝTLERÝN TUTUMLARI

Uluslararasý elitlerin tutumlarýna iliþkin Hamdan, "Elitler arasýnda da bir hareketlilik olduðuna inanýyorum. ABD'de öðrenci ve üniversite kesimini gördük mesela. Avrupa'daki sanatçýlar ve akademisyenler önce buna þaþýrýyor sonra ABD'nin tutumuna aykýrý bir tavýr ortaya koyuyor ve ABD'nin tavrýný eleþtiriyorlar ve uluslararasý sistem üzerindeki hegemonyanýn sona ermesinden bahsediyorlar." ifadelerini kullandý.

Seçkinlerin gerçek anlamda uluslararasý hukukun olmadýðýný anlamaya baþladýklarýný aktaran Hamdan, þunlarý kaydetti:

"Daha ziyade uluslararasý hukuk, belirli çýkarlara hizmet ettiði yerde kullanýlýyor, hizmet etmediði yerde ise ihmal ediliyor ve çöp sepetine atýlýyor. Dolayýsýyla elitler arasýnda bu duygunun ve bu inancýn artmasýnýn ABD'nin tutumuna olumsuz yansýyacaðýný söyledim. Sanýrým seçkinler ABD'yi þaþýrttý ama bizi þaþýrtmadý. Biz bu elitlerin çatýþmanýn doðasýný anlayacaklarýný önceden umuyorduk. Sanýrým bu savaþta kazanýmlarýmýzdan biri, çatýþmanýn doðasýnýn kavranmýþ olmasý. Bu bir iþgaldir, bu bir Siyonist saldýrýsý ve mazlum Filistin halký elde etmesi gereken haklara sahiptir."

Hamas'ýn bir sonraki aþamaya iliþkin tasavvuru konusunda Hamdan, "Bugün Ýsrail'in Filistin meselesini tasfiye etme arzusu var. (Ýsrail ordusu) Filistin yönetiminin kontrolündeki bölgelere saldýrýyor. Filistin Devlet Baþkanlýðý merkezine yüzlerce metre uzaktaki Ramallah kentine saldýrdý. Al Jazeera'yý kapattý, kapýsýný havaya uçurdu. Kentlere saldýrýlar düzenledi ve sadece Hamas ya da Ýslami Cihad deðil, Fetih ve Filistin Halk Kurtuluþ Cephesi dahil çeþitli gruplardan Filistinli savaþçýlara suikast düzenledi." þeklinde konuþtu.

Ýsraillilerin, Filistinlilerin haklarýnýn ortadan kaldýrýlmasý yönünde ýsrarcý bir çizgide ilerlediklerine iþaret eden Hamdan, bu tutumun "Filistin halkýnýn direniþ iradesini zayýflatmayacaðýna, tam tersine Filistin halkýnýn mücadeleye olan istekliliðini artýracaðýný" kaydetti.

- GAZZE'YE MESAJ

Hamdan, "Gazze'de acý çeken, abluka altýndaki Filistin halký bizim babalarýmýz, annelerimiz, oðullarýmýz, kýzlarýmýz ve kardeþlerimizdir. Bu yýl boyunca onlarýn yaþamsal ve saðlýkla ilgili iþlerini, malzeme temini konularýný yönetmeye devam etmek için büyük çaba gösterdik." dedi.

Filistinlilerin haklarýný almasý, ablukanýn kalkmasý, yeniden imar yapýlmasý temelinde saldýrýyý durdurmak için çalýþmaya devam edeceklerini vurgulayan Hamdan, þunlarý kaydetti:

"Halkýmýnýz acýlarýný hafifletmek, yaþamsal ihtiyaçlarýný saðlamak için Arap ve Ýslam bölgesi düzeyindeki hükümetler ve ülkelerle, uluslararasý taraflarla iletiþim kurmak noktasýnda her türlü çabayý gösteriyoruz. Halkýmýz bir yýldýr devam eden saldýrýlara raðmen hala dimdik ayaktadýr. Bu saldýrýlarý sonlandýrana kadar dik durmaya ve direnmeye devam edeceðimizin güvencesini veriyoruz."