Hamas'tan Gazze'de ateþkese yönelik son giriþime olumlu cevap
ABONE OL

Ýþgalci Ýsrail güçlerinin Gazze Þeridi'nin çeþitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüðü saldýrýlar, ardýnda ölü ve yaralýlarýn yaný sýra büyük yýkýmlar býrakarak 273. gününde sürüyor.

HAMAS YETKÝLÝSÝ: HAMAS, GAZZE'DE ATEÞKESE YÖNELÝK SON GÝRÝÞÝME OLUMLU YANIT VERDÝ

Hamas'ýn yurt dýþýndaki Ulusal Ýliþkiler Departmaný Baþkaný Ali Bereke, son ateþkes giriþimi ve Hamas hareketinin bu konudaki tutumu hakkýnda AA'ya deðerlendirmelerde bulundu.

Bereke, "Hamas ve Filistin direniþ gruplarý, kalýcý ateþkes, siyonist iþgal ordusunun Gazze Þeridi'nden tamamen çekilmesi, yerinden edilenlerin evlerine dönüþü ve Gazze'nin yeniden imar ve inþasý baþta olmak üzere Filistin halkýnýn taleplerini gerçekleþtirecek her türlü giriþime açýktýr." dedi.

Hareketin, Mýsýr ve Katar'ýn ateþkese yönelik yeni giriþimlerine "olumlu yanýt verdiðini" belirten Bereke, arabuluculara Filistin halkýnýn bu taleplerini gerçekleþtirecek her türlü giriþimi desteklediðini bildirdiðini söyledi.

Bereke, "Hamas hareketi olarak bizim görevimiz iþgale karþý koymak, topraklarýmýzý özgürleþtirmek, kutsallarýmýzý yeniden tesis etmek ve Filistin halkýmýzý savunmak için çalýþmaktýr. Eðer yeni giriþim, Filistin halkýna yönelik saldýrganlýða son verir ve iþgal ordusunun geri çekilmesini saðlarsa, biz de bunu olumlu karþýlayacaðýz." ifadelerini kullandý.

Bereke, müzakerelerin mevcut durumu ve Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu'nun ateþkese dair olumsuz tutumuyla ilgili olarak þunlarý söyledi: Top Ýsrail'de. Çünkü suçlu (Ýsrail Baþbakaný Binyamin) Netanyahu kalýcý ateþkesi reddediyor ve her zaman Filistin halkýna yönelik saldýrganlýðýný sürdürmek istediðini vurguluyor. Netanyahu, her zaman hileli dövüþüyor, yalan söylüyor ve savaþý uzatmak istiyor. Çünkü savaþ durduðunda yolsuzluk suçlamasý nedeniyle siyonist oluþumda yargýlanacak. Bu nedenle bu savaþý erteliyor, uzatýyor ve bu savaþý kendisi için þahsi bir savaþ olarak görüyor.

Netanyahu'nun "Filistin halkýna karþý bir soykýrým savaþ ve gerçek bir açlýk savaþý" yürüttüðünü vurgulayan Bereke, bu uygulamalarýn "Ýsrail iþgalinin hapishanelerindeki esirleri tehdit ettiðini ve Filistin halkýna baský yaptýðýný" ifade etti.

"Netanyahu'nun suçlarý, Ýkinci Dünya Savaþý'ndaki Nazi suçlarýný aþtý" deðerlendirmesinde bulunan Bereke, uluslararasý topluma ve Uluslararasý Adalet Divanýna "Netanyahu ve ekibinin insanlýða karþý savaþ suçlusu olarak cezalandýrýlmasý" çaðrýsýný yineledi.

Ýþte dakika dakika Ýsrail ile Filistin arasýnda yaþananlar:

16:54 Avrupa Birliði (AB), Ýsrail ordusunun sivilleri Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinden tahliye etme kararýndan derin kaygý duyduðunu bildirdi

16:46 Hamas'ýn askeri kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, Ýsrail ordusunun karadan girdiði Gazze kentinin Þucaiyye Mahallesi'nde gerçekleþtirdiði operasyonda 10 Ýsrail askerinin öldürüldüðünü açýkladý

15:07 Ýsrail'in Gazze'nin çeþitli bölgelerine düzenlediði saldýrýlarda 29 Filistinli hayatýný kaybetti

13:14 Lübnan'dan atýlan roketlerin Ýsrail'de çýkardýðý yangýnlar 70 bin dönümden fazla alaný etkiledi

11:47 Mossad Direktörü Barnea, esir takasý önerisini görüþmek için Doha'ya gitti

11:27 Ýsrail'in aylardýr bombaladýðý Gazze Þeridi'nde zorla yerinden edilmiþ Filistinlilerin çadýr kamplarýnda biriken atýk sularýnýn yaný sýra temiz sudan yoksun olunmasý nedeniyle bölgede uyuz ve benzer vakalar yayýlýyor.

11:01 Avrupa Birliði Dýþiþleri Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ýsrail'in Filistin'de yerleþim yerlerini 'yasallaþtýrmasý' ve devlet arazisi ilan etme giriþimlerine tepki göstererek, "Avrupa Birliði, iþgal altýndaki Batý Þeria'da beþ Ýsrail yerleþim biriminin sözde yasallaþtýrýlmasýný ve binlerce yeni konut biriminin duyurulmasýný kýnamaktadýr" dedi.

10:27 Dünya Saðlýk Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Ýsrail'in yoðun saldýrýlarý altýndaki Gazze'de yaþanan ciddi yakýt kýtlýðý nedeniyle saðlýk hizmetlerinde daha fazla aksama beklendiðini belirtti.

09:42 Ýsrail ordusu, iþgal altýndaki Batý Þeria'nýn Cenin kentine düzenlediði baskýnda 4 Filistinliyi öldürdü.

08:00 Hamas'ýn yurt dýþýndaki Ulusal Ýliþkiler Departmaný Baþkaný Ali Bereke, hareketin, Gazze'de ateþkesi garanti altýna alan bir anlaþmaya varýlmasý yönündeki son giriþime "olumlu" yanýt verdiðini ve arabuluculara, Filistin halkýnýn taleplerini gerçekleþtirecek her türlü giriþimi desteklediðini bildirdi.

06:27 Ýsrail ordusunun, Gazze Þeridi'nde birçok noktaya düzenlediði saldýrýlarda en az 10 Filistinli þehit oldu, aralarýnda çocuklarýn da bulunduðu çok sayýda kiþi yaralandý.

00:39 Mýsýr, Gazze Þeridi'ne yönelik saldýrýlarýný durdurmasý ve sýnýr kapýlarýný açmasý için Ýsrail'e baský yapýlmasýný istedi.

00:26 Ýsrail askerlerinin iþgal altýndaki Batý Þeria'nýn kuzeyinde yer alan Nablus kentine düzenlediði baskýn sýrasýnda gerçek mermi ve zehirli gaz kullandýðý, çok sayýda Filistinlinin atýlan zehirli gazdan etkilendiði belirtildi.

00:05 Ýsrail güçlerinin, Gazze Þeridi'nde iki evi hedef alan hava saldýrýsýnda ikisi kadýn 4 Filistinli hayatýný kaybetti.

00:02 Ýsrailliler, Gazze Þeridi'ndeki esirlerin geri getirilmesi için Filistinli gruplarla esir takasý anlaþmasý imzalanmasý talebiyle Batý Kudüs'te gösteri düzenledi.

00:00 Almanya Deniz Kuvvetlerinin, 9 aydýr Gazze'ye saldýrýlarýný sürdüren Ýsrail ordusu ile 2 yýllýk Ortak Çalýþma Planý imzaladýðý bildirildi.

ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'YÝ ÝÞGALÝNDE 7 EKÝM SONRASI

Hamas'ýn silahlý kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, "Filistinlilere ve baþta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal deðerlere yönelik sürekli ihlallere karþýlýk verme" gerekçesiyle Ýsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlý saldýrý düzenledi.

Ýsrail, 7 Ekim'deki saldýrýlarda 1200 Ýsraillinin öldüðünü, 5 bin 132 kiþinin de yaralandýðýný açýkladý.

Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda en az 15 bin 694'ü çocuk, 10 bin 279'u kadýn olmak üzere 38 bin 11 Filistinli öldü, 87 bin 445 kiþi yaralandý.

Enkaz altýnda halen binlerce ölü olduðu bildirilirken, halkýn sýðýndýðý hastane ve eðitim kurumlarý hedef alýnarak sivil altyapý da tahrip ediliyor.

Ýsrail ordusu, Gazze Þeridi'ne saldýrýlarýnýn baþladýðý 7 Ekim'den bu yana 322'si karadan iþgal sürecinde olmak üzere 677 askerinin öldüðünü duyurdu.

Çatýþmalara 24 Kasým 2023'te 4 günlüðüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatýlan "insani ara"da 81 Ýsrailli ve 240 Filistinli esir karþýlýklý serbest býrakýldý. Öte yandan Ýsrail, binlerce Filistinliyi alýkoyup hapsetmeye devam etti.

Ýþgal altýndaki Batý Þeria ve Doðu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana Ýsrail askerleri ile Filistin topraklarýný gasbeden Ýsraillilerin saldýrýlarýnda 561 Filistinli hayatýný kaybetti.