Hastaneyi hedef alan soykýrýmcý Ýsrail oksijen tankýný vurdu: Çok sayýda çocuk þehit oldu
ABONE OL

Ýþgalci Ýsrail güçlerinin Gazze Þeridi'nin çeþitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüðü saldýrýlar, ardýnda ölü ve yaralýlarýn yaný sýra büyük yýkýmlar býrakarak 385. gününde sürüyor.

ÝSRAÝL ORDUSUNUN KEMAL ADVAN HASTANESÝ'NDE OKSÝJEN TANKINI VURDU

Kemal Advan Hastanesi Hemþire Müdürü Eid Sabbah, Ýsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesinde oksijen tankýný hedef almasý sonucu yaralý çocuklar arasýnda hayatýný kaybedenlerin olduðunu söyledi.

AA muhabirine açýklamada bulunan Eid Sabbah, Ýsrail ordusunun baskýn yaptýðý Kemal Advan Hastanesi'nde Ýsrail saldýrýlarýndan kaçan yerinden edilen Filistinlilerin yaný sýra 160 yaralý ile 200 saðlýk ve idari personelin bulunduðunu söyledi.

Ýsrail ordusunun dün geceden beri hastaneyi hedef aldýðýna dikkati çeken Sabbah, "Ýsrail ordusuna ait tanklar ve askeri buldozerler gece saatlerinde hastanenin yakýnýna geldi. Daha sonra kýsa sürede çekildiler ve sonra da Dünya Saðlýk Örgütü ekipleri gelerek 40 hastayý tahliye etti." dedi.

Hastanede elektrik jeneratörünü çalýþtýrmak ve ilk yardýmda bulunmak için yakýtýn bulunmadýðýna dikkati çeken Sabbah, DSÖ ekiplerinin ayrýlmasýnýn ardýndan Ýsrail ordusunun hastaneyi kuþattýðýný belirtti.

Sabbah, "Saat 03.00'da Ýsrail ordusu hastaneyi kuþatma altýna aldý. Hastanenin içinde ve çevresinde hareket eden her þeye ateþ açtýlar. Yoðun bakýmdaki çocuklarýn ve solunum cihazýna baðlý hastalarýn bulunduðu kýsma oksijen saðlayan tek oksijen tankýný vurdular. Oksijenin kesilmesi sonucu ölen çocuklar oldu." ifadelerini kullandý.

Ýsrail askerlerinin sabah saatlerinde Kemal Advan Hastanesi avlusuna baskýn düzenlediðine vurgu yapan Sabbah, "Hastanedeki yaralýlar ve saðlýk personeli de dahil herkesin hastane avlusunda toplanmasýný istedi. Kadýnlarla erkekleri arayýp arama yaptýlar." diye konuþtu.

Sabbah, "Meslektaþlarýmýzýn akýbeti nedir bilmiyoruz onlarla iletiþimimiz kesildi." þeklinde konuþtu.

Ýsrail saldýrýsýna iliþkin Sabbah, "Bu kapsamlý suç, Gazze'nin kuzeyinde hizmet veren tek hastaneye karþý iþlenmiþ bir suçtur. Çalýþan bir ambulans, hizmet veren bir hastane kalmadý. Herhangi bir yaralý saðlýk hizmet alabileceði bir yer bulamaz." dedi.

Uluslararasý kurum ve kuruluþlara seslenen Sabbah, Ýsrail saldýrýsýnýn durdurulmasý gerekliliðine vurgu yaparak, hastanedeki saðlýk çalýþanlarý ve hastalara koruma saðlanmasý çaðrýsý yaptý.

- "HASTANEDEKÝ DURUM TAM ANLAMIYLA FELAKET"

Gazze'deki Saðlýk Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada da Ýsrail askerlerinin baskýn yaptýðý Kemal Advan Hastanesi içinde olduðu aktarýldý.

Ýsrail ordusunun, hasta, saðlýk personeli ve yerinden edilen Filistinlilerden oluþan yüzlerce kiþiyi gözaltýna aldýðý belirtildi.

"Hastanenin içindeki durum tam anlamýyla felaket" ifadesi kullanýlan açýklamada, hastanedeki yaralý ve hastalarýn kurtarýlabilmesi için ilaç ve týbbi malzeme saðlanmasý istendi.

Ýþte dakika dakika Filistin ile Ýsrail arasýnda yaþananlar:

13:42 Ýsrail'in Gazze Þeridi'nin kuzeyinde bir cami yakýnlarýndaki sivilleri hedef aldýðý saldýrýda 4 Filistinli hayatýný kaybetti.

12:39 Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'nin kuzeyinde iki evi hedef almasý sonucu en az 20 Filistinli hayatýný kaybetti.

12:02 Kemal Advan Hastanesi Hemþire Müdürü Eid Sabbah, Ýsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesinde oksijen tankýný hedef almasý sonucu yaralý çocuklar arasýnda hayatýný kaybedenlerin olduðunu söyledi.

11:29 Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentine düzenlediði saldýrýda 10'u çocuk 38 Filistinli yaþamýný yitirdi.

11:05 Ýrlanda'da ana muhalefet partisi Sinn Fein'in Ulusal Baþkaný Declan Kearney, baþkenti Doðu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasý için henüz gerekli desteði vermemiþ Avrupa ülkelerine, Ýrlanda'nýn liderlik edebileceðini belirtti.

10:19 Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentine düzenlediði saldýrýda 10'u çocuk 28 Filistinli yaþamýný yitirdi, 40 kiþi de yaralandý.

09:52 Ýsrail ordusunun, Gazze'deki Kemal Advan Hastanesi'ne düzenlediði saldýrýda birçok saðlýk görevlisi yaralandý

08:56 Ýsrail ordusu, Gazze'ye girmeye çalýþan Fanatik Yahudileri engellediðini öne sürdü

03:12 Ürdün, Ýsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya bölgesine düzenlediði en az 150 kiþinin öldüðü ve yaralandýðý hava saldýrýlarýný þiddetle kýnadý.

00:58 Ýþgal altýndaki Batý Þeria'nýn kuzeyinde bulunan Tulkerim kentinde, Gazze Þeridi ile dayanýþma ve Ýsrail'in devam eden katliamlarýný kýnamak amacýyla gösteri düzenlendi.

00:12 Dýþiþleri Bakanlýðý, Ýsrail yönetiminin Türkiye ve Birleþmiþ Milletler'i (BM) hedef almasýnýn sürpriz olmadýðýný, bölgesel barýþýn önündeki en büyük engelin Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu ve savaþ kabinesi olduðunu bildirdi.

00:10 Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinin doðu bölgelerine düzenlediði saldýrýlarda 2 Filistinli hayatýný kaybetti, aralarýnda çocuk ve kadýnlarýn da bulunduðu 20 Filistinli yaralandý.

00:05 Hamas, Ýsrail'in Filistinlilere yönelik iþlediði katliam ve zorla yerinden etme politikasýna karþý uluslararasý toplumun sessizliðini kýnarken ABD'nin Tel Aviv'e verdiði desteðe de tepki gösterdi. Hamas ayrýca Arap ve Ýslam dünyasýna, uluslararasý topluma ve Birleþmiþ Milletlere, "Nazi iþgalinin Gazze Þeridi'nde iþlediði soykýrým suçunu durdurmak ve Siyonist savaþ suçlularý ile onlarýn destekçilerini insanlýða karþý iþledikleri suçlardan sorumlu tutmak için derhal harekete geçilmesi" çaðrýsýnda bulundu.

- ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'YÝ ÝÞGALÝNDE 7 EKÝM SONRASI

Hamas'ýn silahlý kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, "Filistinlilere ve baþta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal deðerlere yönelik sürekli ihlallere karþýlýk verme" gerekçesiyle Ýsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlý saldýrý düzenledi.

Ýsrail, 7 Ekim'deki saldýrýlarda 1200 Ýsraillinin öldüðünü, 5 bin 132 kiþinin de yaralandýðýný açýkladý.

Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda yaklaþýk 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadýn olmak üzere 42 bin 847 Filistinli þehit oldu, 100 bin 544 kiþi yaralandý.

Enkaz altýnda halen binlerce ölü olduðu bildirilirken, halkýn sýðýndýðý hastane ve eðitim kurumlarý hedef alýnarak sivil altyapý da tahrip ediliyor.

Ýsrail ordusu, Gazze Þeridi'ne saldýrýlarýnýn baþladýðý 7 Ekim'den bu yana 356'sý karadan iþgal sürecinde olmak üzere 752 askerinin öldüðünü duyurdu.

Ýþgal altýndaki Batý Þeria ve Doðu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana Ýsrail askerleri ile Filistin topraklarýný gasbeden Ýsraillilerin saldýrýlarýnda 166'sý çocuk 760 Filistinli hayatýný kaybetti.