HDK Komutaný'nýn imzaladýðý anlaþmalara Sudan'dan tepki: Ülkenin bölünmesine ortam hazýrlýyor
ABONE OL

Bakanlýktan yapýlan yazýlý açýklamada, Dagalu'nun son günlerde bazý Afrika ülkelerinde gerçekleþtirdiði temaslar ile ateþkes ve barýþ müzakerelerine dair açýklamalarýna atýfta bulunularak "HDK'nin ve onlarýn Afrika içindeki ve dýþýndaki destekçilerinin, son günlerde milis liderliðini yeniden pazarlamak amacýyla sahte bir propaganda kampanyasý baþlattýðý" belirtildi.

Açýklamada, "(Dagalu'nun) Kendisini destekleyen Sudanlý siyasi bir grupla anlaþma imzalamasý, esasen ülkenin bölünmesine ortam hazýrlýyor." ifadesi kullanýldý.

- UGANDA, ETÝYOPYA, CÝBUTÝ, KENYA VE GÜNEY AFRÝKA'YI ZÝYARET ETMÝÞTÝ

HDK Komutaný Dagalu, 27 Aralýk'ta Uganda Devlet Baþkaný Yoweri Museveni ile görüþmüþ ardýndan sýrasýyla Etiyopya Baþbakaný Abiy Ahmed, Cibuti Devlet Baþkaný Ýsmail Ömer Guelleh, Kenya Devlet Baþkaný William Ruto ve Güney Afrika Cumhurbaþkaný Cyril Ramaphosa tarafýndan kabul edilmiþti.

Sudan'daki Demokratik Sivil Güçler Koordinasyonu (DSGK) Baþkaný, eski Sudan Baþbakaný Abdullah Hamduk ile HDK Komutaný Muhammed Hamdan Dagalu, 2 Ocak'ta, Etiyopya'nýn baþkenti Addis Ababa'da iki günlük toplantýnýn ardýndan ateþkes ve barýþ konulu bir bildiriye imza atmýþtý.

- SUDAN'DAKÝ ÝÇ SAVAÞ

Sudan, 2023'ün nisan ortasýndan bu yana, Egemenlik Konseyi Baþkaný Orgeneral Abdulfettah el-Burhan komutasýndaki ordu ile HDK arasýnda þiddetli çatýþmalara sahne oluyor.

HDK ve ordu, Aralýk 2018'deki halk ayaklanmasý sonrasýnda yönetimi ele geçirip, yaklaþýk 30 yýl iktidarda kalan Cumhurbaþkaný Ömer el-Beþir'in Nisan 2019'da devrilmesinin ardýndan iktidarý sivillerle paylaþmýþ, 2021'de ise sivil hükümete karþý birlikte darbe düzenlemiþti.

Ordu ve Hýzlý Destek Kuvvetlerinin, askeri ve güvenlik reformu kapsamýnda HDK'nin orduya entegrasyonu meselesinde anlaþmazlýða düþmesinin ardýndan nisan ortasýnda kanlý iç savaþ patlak vermiþti.

Suudi Arabistan ve ABD'nin aracýlýk ettiði dolaylý ateþkes müzakerelerinde, taraflarýn öne sürdüðü þartlarda anlaþamamasý nedeniyle þiddet sona erdirilememiþti.

Sudan'da aðýr maddi ve manevi tahribat býrakan iç savaþ, ülkenin orta kesimleri, batý ve güneybatýdaki 9 eyalette sürüyor.

Birleþmiþ Milletlere göre, çatýþmalar sonucu 12 binden fazla kiþinin öldüðü, 33 binden fazla kiþinin yaralandýðý Sudan'da, nüfusun yaklaþýk yarýsýna denk gelen 25 milyon kiþi insani yardýma muhtaç hale geldi.

Sudan'da 7 milyonu aþkýn kiþi, ülke içinde yerinden edildi veya komþu ülkelerde güvenlik arayýþýyla evlerinden kaçtý.