Hedasi Barajý hakkýndaki Sudan-Etiyopya-Mýsýr üçlü zirvesinden ortak bir karar çýkmadý
ABONE OL

Sudan Dýþiþleri Bakaný Ýbrahim Gandur, Hedasi Barajý hakkýndaki Sudan-Etiyopya-Mýsýr üçlü zirvesinden ortak bir karar çýkmadýðýný söyledi.

Bakan Gandur, Sudan'ýn baþkenti Hartum'da dün baþlayan ve 13 saatten fazla süren toplantýnýn ardýndan basýna açýklamalarda bulundu.

Toplantýya üç ülkenin dýþiþleri ve sulama bakanlarý ile istihbarat baþkanlarýnýn katýldýðýný belirten Gandur, "Pek çok konuyu tartýþtýk ancak ortak bir karar alamadýk." dedi.

Tartýþmalarýn yapýcý ve önemli olduðunu söyleyen Gandur, "Meseleyi sulama bakanlarý ile teknik makamlara býraktýk. Onlar ne zaman siyasetçiler olarak bizim bir araya gelmemizi uygun görürse o zaman toplanacaðýz. Biz, üç ülke baþkanlarýnýn talimatlarý doðrultusunda hareket ediyoruz." diye konuþtu.

Gandur, bir sonraki müzakere turunun tarihinin henüz belirlenmediðini sözlerine ekledi.

Baraj krizi

Etiyopya'nýn, 2011'de, Nil'in iki kolundan Mavi Nil'in yataðýný deðiþtirerek Hedasi Barajý'nýn inþasýna baþlamasýyla bölge ülkeleri arasýnda nehrin sularýnýn kullanýmý konusunda tartýþmalar gündeme gelmiþti

Sorunun çözülmesi için Mýsýr, Sudan ve Etiyopya arasýnda yürütülen müzakereler, 13 Kasým 2017'de Kahire'deki üçlü toplantýnýn ardýndan askýya alýnmýþtý. Liderlerin 29 Ocak'ta Etiyopya'da yaptýðý toplantýda ise teknik müzakerelerin yeniden baþlatýlmasýna karar verilmiþti.

Tamamlandýðýnda 6 bin megavatlýk elektrik üretmesi öngörülen, Afrika'nýn en büyük barajý olacak projenin toplam maliyetinin yaklaþýk 4,8 milyar dolarý bulmasý bekleniyor.