Hint ilaç þirketinden Covaxin koronavirüs aþýsý uyarýsý
ABONE OL

Hint ilaç þirketi Bharat Biotech, zayýf baðýþýklýk sistemine sahip ve alerji, yüksek ateþ veya pýhtýlaþma bozukluðu gibi bazý saðlýk sorunlarý olanlarla hamilelerin, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karþý geliþtirilen "Covaxin" aþýsýný yaptýrmaktan kaçýnmalarý gerektiðini bildirdi.

Hint basýnýndaki haberlere göre, Bharat Biotech þirketinden yayýmlanan bilgi formunda, Kovid-19 aþýsý vurulacaklarýn, saðlýk durumlarý, kullandýklarý ilaçlar, alerji geçmiþleri, gebelik ve daha önce yaptýrdýklarý Kovid-19 aþýsýyla ilgili doktorlara bilgi vermesi gerektiði belirtildi.

Baðýþýklýk sistemi zayýf, alerji, yüksek ateþ veya pýhtýlaþma bozukluðu gibi bazý saðlýk sorunlarý olanlarýn aþý yaptýrmadan önce doktorlarýna danýþmalarý veya mümkünse aþýyý yaptýrmamalarý gerektiði vurgulandý.

Hamilelerin veya emzirenlerin de aþý olmamalarý gerektiði kaydedildi.

- 30 DAKÝKA AÞI MERKEZÝNDE GÖZLEM ALTINDA TUTULMA TAVSÝYESÝ

Aþý yapýlan kiþilerde, "nefes almada zorluk, yüzde ve boðazda kabarma, hýzlý kalp atýþý, vücutta döküntü, baþ dönmesi ve halsizlik gibi aðýr alerjik reaksiyon belirtilerinin görülebileceði" uyarýsýnda bulunuldu.

Alerjisi olduðu halde Kovid-19 aþýsý vurulanlarýn ise 30 dakika boyunca aþý merkezinde gözlem altýnda tutulmalarý tavsiye edildi.

Ülkede, birçok hastanede saðlýk çalýþanlarýna, Oxford Üniversitesinin "AstraZeneca" ilaç þirketiyle geliþtirdiði ve Hindistan'da üretilen Kovid-19 aþýsý yapýldý.

Bharat Biotech'in aþýlarýnýn kullanýldýðý hastanelerde ise aþýlama kampanyasýna katýlýmýn düþük olduðu gözlendi.

Hindistan'da, Oxford Üniversitesinin "AstraZeneca" ilaç þirketi ile geliþtirdiði ve ülkede üretilen Kovid-19 aþýsýyla, Bharat Biotech þirketi ve Hindistan Týbbi Araþtýrma Konseyinin ortak geliþtirdiði "Covaxin ve Covishield" aþýlarýnýn kullanacaðý duyurulmuþ, aþýlara kýsýtlý acil durum kullanýmý onayý verilmiþti.

- 454 BÝNDEN FAZLA KÝÞÝYE AÞI YAPILDI

Ülkede 16 Ocak'ta baþlayan Kovid-19 aþý kampanyasý kapsamýnda þimdiye kadar 454 bin 49 kiþiye aþý vuruldu.

Hindistan'ýn Uttar Pradeþ eyaletine baðlý Moradabad kentindeki bir hastanede "Covishield" aþýsý vurulan 46 yaþýndaki bir kiþi hayatýný kaybetmiþti.

Ülkede, 10 milyon 582 bin 647 kiþide tespit edilen Kovid-19 nedeniyle 152 bin 593 kiþi yaþamýný yitirdi.

Kovid-19 verilerinin derlendiði "Worldometers" internet sitesine göre, Hindistan, "dünyada en fazla vaka tespit edilen 2. ve virüse baðlý en fazla ölümün görüldüðü 3. ülke" konumunda bulunuyor.