Hint yönetimine sert tepki! ''Keþmir halký Müslüman olduklarý için cezalandýrýlýyor''
ABONE OL

Pakistan kontrolündeki Azad Cammu ve Keþmir'in cumhurbaþkaný Mesud Han, Hindistan'ýn kontrolündeki Cammu Keþmir'in Ýslamofobinin en büyük merkezi olduðunu söyledi.

Han, Twitter'dan yaptýðý açýklamada, Hint yönetiminin Cammu Keþmir'deki Ýslamofobik politikalarýný eleþtirdi.

Ýktidardaki Hindistan Halk Partisi (BJP) ve baðlý olduðu RSS yapýlanmasýnýn Keþmir politikalarýndaki Hindutva ideolojisinin etkisine iþaret eden Han, "Keþmir halký Müslüman olduklarý için cezalandýrýlýyor. Hindistan güçleri silahsýz Keþmirlilere karþý devlet terörü yürüttüðü için, bölge ayný zamanda, Ýslamofobinin dünyadaki en büyük merkezidir." ifadelerini kullandý.

Han, Yeni Delhi yönetiminin gündeminde nefret ve dýþlayýcýlýðýn belirleyici olduðunu vurgulayarak, "Cammu Keþmir bölgesinin tamamýnýn Pakistan'a ait olduðuna dair güçlü bir inanca sahip olmalýyýz. Hindistan'ýn, bir iþgalci olmak dýþýnda bu topraklar üzerinde hiçbir hakký yoktur. Uzak bir ülke için savaþmýyoruz. Bunlar (Keþmirliler) bizim kendi halkýmýzdýr." deðerlendirmesinde bulundu.

- KEÞMÝR SORUNU

Ýngiltere, sömürge olarak yönettiði Hindistan'dan 1947'de çekilirken o dönemde bir prenslik olan Keþmir, baðýmsýzlýklarýný yeni kazanan Hindistan ya da Pakistan ile birleþme konusunda bir tercihle karþý karþýya kaldý.

Nüfusunun yüzde 90'ý Müslüman olan Keþmir halký, 1947'de Pakistan'a katýlmaktan yana tavýr alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleþmeye karar verdi.

Karara, Müslüman Keþmir halký karþý çýktý. Pakistan ve Hindistan'ýn bölgeye asker göndermesiyle taraflar, 1947'de ilk kez savaþtý. Ýki ülke arasýnda ayný nedenle 1965 ve 1999'da da savaþ çýktý.

Saðlanan geçici ateþkes ile Cammu Keþmir'in yüzde 45'i Hindistan'ýn, yüzde 35'i Pakistan'ýn kontrolünde kaldý. Bölgenin doðusundaki yüzde 20'lik bir kýsým ise sýnýrdaþ Çin'in hakimiyetine verildi.

Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldýðý kararlarla Keþmir'in askerden arýndýrýlmasýný ve geleceðinin halk oyuyla belirlenmesini öngörüyor.

Hindistan, halk oylamasýna karþý tutum benimserken Pakistan, BMGK kararlarýnýn uygulanmasýný istiyor.

Öte yandan Hindistan, 5 Aðustos 2019'da Cammu Keþmir'in özel statüsünü kaldýrmýþ ve eyaleti merkezi, hükümete baðlý 2 birlik topraðýna bölmüþtü.

Söz konusu adýmýnýn ardýndan Pakistan ve Hindistan arasýndaki tansiyon yükselmiþti.