Abluka altýndaki Gazze Þeridi'ni bombalamaya devam eden Ýsrail ordusu ile Hizbullah arasýnda devam eden karþýlýklý saldýrýlarda þu ana kadar 49 Hizbullah üyesi yaþamýný yitirdi.
Ýsrail saldýrýlarýnda biri gazeteci olmak üzere altý Lübnanlý sivil de hayatýný kaybetti. Ýsrail tarafýnda ise dört asker ve bir sivil Hizbullah saldýrýlarýnda öldü.
Her ne kadar Hizbullah önceki gün "þu ana kadar 120 Ýsrail askerini hedef aldýklarý" yönünde bir açýklama yapsa da bunlardan kaçýnýn yarlandýðý ya da öldüðü yönünde bilgi paylaþmadý.
Hizbullah'ýn kayýplarýnýn bu kadar yüksek olmasý ve Gazze'den gelen katliam görüntüleri örgütün üzerindeki baskýyý artýrýyor. Ýsrail'e karþý bir direniþ örgütü olarak kurulan Hizbullah'ýn savaþa girerek kuzeyden bir cephe açmasýný isteyenler olduðu gibi buna karþý çýkanlar da var.
Lübnanlý siyasiler de savaþýn kendi ülkelerine sýçramasýný önlemek için çaba sarf ettikleri yönünde açýklamalarda bulunuyor.
Hizbullah'ýn savaþa girmesine karþý çýkanlarýn en büyük endiþesi böyle bir durumda Gazze halkýnýn yaþadýðý katliamýn kendi baþlarýna da gelmesi. Hizbullah ile Ýsrail arasýnda yaþanan ve bir ay süren 2006'daki savaþý hatýrlayan birçok Lübnanlý, Ýsrail güçlerinin sadece silahlý unsurlarý deðil sivilleri de hedef aldýðýný çok iyi biliyor.
Bu savaþta Ýsrail birçok sivil altyapýyý da vurarak büyük çoðunluðu sivil olmak üzere bin 191 Lübnanlýyý öldürmüþtü. Hizbullah'ýn saldýrýlarýnda ise 121 Ýsrail asker ile 44 sivil yaþamýný yitirmiþti.
Hizbullah'ýn þu ana kadar izlediði strateji, genel olarak "sýnýrý geçip savaþa girmeden Ýsrail ordusunu kuzeyde meþgul etme ve böylece tamamen Gazze'ye odaklanmasýný önleyerek Hamas'ýn üzerindeki baskýyý azaltma" taktiði þeklinde deðerlendiriliyor.
Ýsrail'in Lübnan sýnýrýnda AA'ya konuþan Ýsrailli Binbaþý David Baruch da bu görüþü dile getirmiþ ve þu durumda kuzeyden ikinci bir cephe açýlmasýný istemediklerini söylemiþti.
Hizbullah'ý düþündüren bir diðer nokta da ABD'nin bölgedeki askeri varlýðý. Ýsrail'e destek için Doðu Akdeniz'e yeni savaþ gemisi gönderme kararý almasýný deðerlendiren Ýsrailli komutan Baruch, bu hamlesiyle ABD'nin "bölgedeki birçok aktöre mesaj" verdiðini söylemiþti. Hizbullah'ýn savaþa doðrudan dahil olmasý halinde sadece Ýsrail'i deðil ABD güçlerini de karþýsýnda bulmasý güçlü bir ihtimal olarak öne çýkýyor.
- NASRALLAH'IN KONUÞMASI SOKAKLARDAKÝ DEV EKRANLARDA ÝZLENECEK
Tüm bu faktörlerin gölgesinde yarýn gerçekleþecek olan Hizbullah lideri Nasrallah'ýn konuþmasý Beyrut, Baalbek ve Sur gibi þehirlerde altý ayrý noktada kurulan dev ekranlarda izlenecek. Bu þekilde Hizbullah'ýn Ýsrail'e "tabandan güçlü bir desteðe sahip olduðu" mesajýný vereceði de Lübnan'da konuþulanlar arasýnda.
AA muhabirine deðerlendirmelerde bulunan Lübnanlý siyaset uzmaný Bahaddin Þehadi, Nasrallah'ýn bir savaþ ilanýnda bulunmasýný beklemediðini ancak ilerleyen günlerde böyle bir ihtimalin var olduðunu söyledi.
Burada esas karar alýcýnýn Hizbullah'ýn deðil, Ýran olduðu görüþünü dile getiren Þehadi, "Nasrallah muhtemelen yarýn þimdiye kadar yaptýklarýný söyleyecek, Hamas'ý destekleyecek, dünyayý Ýsrail'in zulmünü desteklemekle suçlayacak. Ýsrail'i tehdit ederek kýrmýzý çizgilerden bahsedecek, 'Gazze iþgaline devam eder, katliama devam edersen ve Hamas zor duruma düþerse savaþa gireriz' diyecek." ifadelerini kullandý.
Þehadi'ye göre özellikle de ABD'nin bölgedeki askeri varlýðý hesaba katýldýðýnda Ýran'ýn þimdi tüm kartlarýný kullanmasý beklenmiyor ancak sahadaki duruma göre ilerde bu durum deðiþebilir.
Baþta Baþbakan Binyamin Netanyahu olmak üzere Ýsrailli liderlerin Ýsrail'in çýkarlarýndan ziyade kendi çýkarlarýný düþündüðünü dile getiren Þehadi, dikkatlerin Gazze'ye yöneldiði bir ortamda Rusya ve Ýran'ýn bu durumdan yararlanarak kendi çýkarlarýný geniþletmeye çalýþacaklarýný kaydetti.
Bu durumun ABD'nin iþine gelmediðini belirten Þehadi, Vaþington yönetiminin gerilimin uzamasýný ve bölgesel bir savaþa dönüþmesini istemeyeceði deðerlendirmesinde bulundu.
- HAMAS YORUM YAPMAKTAN KAÇINIYOR
AA muhabirinin ulaþtýðý Hamas Uluslararasý Medya sorumlusu Velid Kilani, yarýnki Nasrallah konuþmasýndan ne bekledikleri yönündeki soruya þöyle cevap verdi:
"Siyasette beklentiler deðil, gerçeklikler var. Hasan Nasrallah Bey'in ne söyleyeceðine dair tahminler çok ve birçok senaryo var. Ben þahsen ne söyleyeceðine dair bir açýklamada bulunmak istemiyorum çünkü bir bilgim yok. Kimisi durumun olduðu gibi kalacaðýný söylerken bazýlarý da olayýn daha fazla týrmandýrýlacaðýný ifade ediyor. Bir kýsým da bazý sürprizleri duyuracaðýný (Nasrallah'ýn) söylüyor. Ben o yüzden bu konuda bir açýklama yapmaktan kaçýnýyorum."
Baþkent Beyrut'un kalbi niteliðinde olan Hamra caddesinde AA muhabirine konuþan Lübnanlýlar da Hizbullah'ýn pozisyonuyla ilgili farklý görüþler dile getirse de hepsi Gazze'de yaþanan katliama tepki göstererek Ýsrail'e yönelik öfkelerini dile getirdi.
- "EKONOMÝK ÇÖKÜNTÜ ÜZERÝNE BÝNALARIMIZ DA ÇÖKECEK"
Melek Haþim isimli Lübnanlý genç kýz, "Savaþý desteklemem ve sevmem de ama bence Filistin'de bu kadar zulmü ve suçlarýn yaþandýðýný gördükten sonra sessiz kalamayýz. Bu zulmü sonlandýrmak için devreye girecek birileri varsa ben de onunlayým. Ama Lübnan bu savaþa girip bizi daha geriye götürecekse tabiiki de hayýr. Biz iç savaþ ve 2006 (Hizbullah-Ýsrail) savaþýný yaþadýk ve bu bizi çok geriye götürür. Þu an biz ekonomik olarak çökmüþ durumdayýz ve savaþ olursa ekonomik çöküntü üzerine binalarýmýz da çökecek." diye konuþtu.
Lübnan sokaðýnýn çoðunluðunun savaþa karþý olduðunu söyleyen Yusuf Neccar, bununla birlikte bu kararýn Lübnan halkýna ait olmayacaðý görüþünü dile getirdi.
Ülkede büyük bir ekonomik çöküntü yaþandýðýný da hatýrlatan Neccar, "Savaþ kararý Lübnan halkýna ait deðil, karar bölgesel olarak alýnýyor. Güneyde yaþananlar böyle devam ederse durum çok iyi demek ama durum 2006 savaþý gibi geliþme gösterirse o zaman durum iyi olmaz. Lübnan'da alt yapý çökmüþ ve ülkemizin 2006'daki savaþý yeniden yaþama kabiliyet ve tecrübesi yok. Lübnan halkýndaki alým gücü de eskisi gibi deðil. Çoðu insan bankadan parasýný alamýyor. Savaþ olursa ne yiyip içeceðiz. Lübnan devlet yetkililerinin bu durumu göz önünde bulundurduðunu düþünüyoruz. Ama eðer durum geliþirse (savaþ çýkarsa) bunu kimse durduramaz. Ýsrail ile savaþ kararý alýnýrsa kimse taraflara sözünü geçiremez." diye konuþtu.
- "BUGÜN GAZZE'DE OLANLARDAN SONRA YARIN SIRA BÝZE DE GELEBÝLÝR"
Tüm bölgeyi "hegemonyasý altýna alan" Ýsrail'in "suçlu", kendilerinin ise haklý olduðunu söyleyen bir diðer Lübnanlý Ali Bayduni, "Birleþmiþ Milletler'e Ýsrail'in kaç kararýna aykýrý davrandýðýný sorun. Tüm dünyanýn yanlýþ sadece Ýsrail'in doðru olduðu tezi makul olamaz. Bugün Gazze'de olanlardan sonra yarýn sýra bize ve baþkasýna da gelebilir. Bu yüzden biz Araplar olarak orayla (Gazze) dayanýþma içerisindeyiz. Biz haklarýmýzý talep ediyoruz." dedi.
Yaþanan gerilimden dolayý Lübnan'da akþam saat altýdan sonra kimsenin sokaða çýkmadýðýný dile getiren Bayduni, "Ýnsanlar tabii ki de (savaþtan) korkuyor. Ama biz Arap halký olarak din birliðine de sahip olduðumuz için Gazze'deki Filistinlilerle dayanýþma istiyoruz. Biz coðrafi olarak yakýn olduðumuz için savaþtan uzaðýz diyemeyiz." ifadelerini kullandý.