Hizbullah'tan Macron'a ''ihanet'' tepkisi!
ABONE OL

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Lübnan'da hükümetin kurulamamasýyla ilgili kendilerini "ihanetle" suçlayan Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron'a tepki gösterdi.

Nasrallah, destekçilerine hitaben yaptýðý televizyon konuþmasýnda, Macron'un Hizbullah ve diðer Lübnanlý siyasi gruplara yönelik suçlayýcý açýklamalarýna iliþkin deðerlendirmelerde bulundu.

Geçen ay Beyrut Limaný'nda meydana gelen patlama sonrasý Baþbakan Hassan Diyab'ýn istifa etmesinin ardýndan Lübnan'ý ziyaret eden Macron'un siyasi gruplarla görüþtüðünü hatýrlatan Nasrallah, Fransýz giriþimini memnuniyetle karþýladýklarýný ve bunun ilk adýmý olarak Mustafa Edib'e hükümeti kurma görevi verilmesini kabul ettiklerini aktardý.

Fransýz giriþimine göre yeni kurulacak hükümetin 14 bakandan oluþacaðýný, bakanlýklarýn mezhepler arasýnda her dönem deðiþebileceðini, bakanlýklara atanacak isimlerin kimler tarafýndan belirleneceði konusuna deðinilmediði halde kendilerine bunlarýn dayatýldýðýný söyleyen Nasrallah, "Geçen haftalarda Fransýz giriþimi olarak kurtarma hükümeti deðil, eski baþbakanlardan oluþan bir grubun hükümetini kabul etme yönünde bir teklif sunuluyordu. Macron bizim hükümet kurma konusunda 'korku yaratarak baský uyguladýðýmýzý' söylüyor, ama kendisi yeni hükümeti kabul ettirmek için Lübnanlý siyasi liderlere tehditler savuruyor." dedi.

Hükümetin bu þekilde kurulmasýna izin vermelerinin mümkün olmadýðýný belirten Nasrallah, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Hükümetlerde var olmamýzýn sebebinin direniþin (Hizbullah'ýn silahlý kanadý) arkasýný kollama olduðunu söylemiþtik. Dolayýsýyla Lübnan'da 5 Mayýs 2008'de yaþananlarýn (dönemin hükümeti Hizbullah'ýn tepkisine yol açan bazý kararlar almýþtý) tekrarlanmamasý ve direniþin arkasýný kollamak için hükümette var olmaya devam edeceðiz. Lübnan'da ekonomik ve mali duruma yönelik endiþeleri gerekçe göstererek hükümeti terk edemeyiz. Ayný zamanda Uluslararasý Para Fonu'na (IMF) teslim olacak veya kamu borçlarýný ödeme gerekçeleriyle devletin gayrimenkullerini satacak bir hükümetin kurulmasýný da kabul edemeyiz."

Hizbullah'ýn Þam yönetiminin talebiyle Suriye'de savaþtýðýný öne süren Nasrallah, Fransýzlarýn ise Suriye'de gayrimeþru þekilde varlýk gösterdiðini söyledi.

Hizbullah lideri, "Fransýz giriþiminin Ýran tarafýndan akamete uðratýldýðý" yönündeki suçlamalarý reddederek, "Senin (Macron) giriþimini, Lübnan'ýn dýþýndan kimlerin baþarýsýz kýldýðýný arýyorsan, ABD'lilere ve Suudi Arabistan Kralý Selman bin Abdülaziz'e bak. Senin bizleri ihanetle suçlamaný reddediyor ve bu tepeden bakan tavrýný kýnýyoruz. Ayrýca kimsenin bizleri yolsuzlukla suçlamasýný da kabul etmiyoruz, Fransýzlarýn elinde bu yönde kanýtlarý varsa buyursunlar göstersinler." diye konuþtu.

Nasrallah, Netanyahu'nun "Hizbullah'ýn silah deposu" iddasýný yalanladý

Nasrallah ayrýca, Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu'nun, Hizbullah'a ait gizli silah deposu bulunduðunu ileri sürerek Beyrut'ta yeni patlama olabileceði yönündeki iddialarýný yalanladý.

Netanyahu'nun söylediklerinin asýlsýz olduðunu kanýtlamak için bölgeye gazetecileri davet eden Nasrallah, Beyrut Limaný'nda geçen ay meydana gelen patlamanýn ardýndan kendilerine yöneltilen bu tür iddialarýn gerçeði yansýtmadýðýný basýnla paylaþmaya devam edeceklerini ifade etti.

Netanyahu, Birleþmiþ Milletler (BM) 75. Genel Kurulu'na video mesajla yaptýðý konuþmada, Ýran ve Hizbullah'ý hedef alarak, þunlarý söylemiþti:

"Beyrut Limaný'nda geçen ay korkunç bir patlamaya þahit olduk. Bir sonraki patlama burada (Hizbullah'a ait olduðu iddia edilen silah deposunu gösteren harita) yaþanabilir. Beyrut'un Cenah Mahallesi'ndeki bu yerde Hizbullah'ýn gizli bir silah deposu var. Cenah sakinleri hemen harekete geçmeli. Bunu protesto etmelisiniz çünkü burada patlama olursa bir baþka trajedi yaþanabilir."

Macron, Lübnanlý siyasileri "ihanetle" suçlamýþtý

Fransa Cumhurbaþkaný Macron, ülkedeki ekonomik krize karþý reformlarý hayata geçirecek teknokratlardan oluþacak bir hükümetin kurulmasý ve sonrasýnda Paris'te Lübnan'a destek için uluslararasý konferans düzenlenmesi giriþimini baþlatmýþtý.

Macron'un söz konusu giriþimi, ABD yaptýrýmlarýnýn hedefindeki Hizbulllah ve siyasi müttefiklerinin, Maliye Bakanlýðý baþta olmak üzere kendi paylarýna düþen bakanlýklara getirilecek isimler konusunda Mustafa Edib'in taleplerini reddetmesi üzerine baþarýsýzlýða uðramýþtý.

Macron, Edib'in hükümeti kurma görevini býrakmasýnýn ardýndan pazar günü Elysee Sarayý'nda bir basýn toplantýsý düzenleyerek, Lübnanlý siyasileri ihanetle suçlamýþtý.

"Lübnanlý siyasi güçler, açýk þekilde taahhüdü yerine getirmek istemedi, bu taahhüde ihanet etmeye karar verdiler. Onlar ülkenin genelinin çýkarlarýný deðil, kendi çýkarlarýný önemsedi ve ülkeyi yabancý güçlere teslim ettiler." diyen Macron, Lübnanlý siyasilerin bu "ihanetin" sorumluluðunu üstlenmesi gerektiðini savunmuþtu.