Hollanda AP seçimleri için sandýk baþýnda
ABONE OL

Seçimde 20 partiden toplam 497 aday, 31 sandalye için yarýþýyor. 8 Türk kökenli adayýn da katýldýðý seçimlerde sandýklar yerel saatle 21.00'de (TSÝ 22.00) kapanacak.

Sandýklar kapandýktan sonra sadece sandýk çýkýþ anket sonuçlarý açýklanacak. Sayým sonucu 9 Haziran akþamý tüm üye ülkelerde sandýklarýn kapanmasýnýn ardýndan duyurulacak. Resmi sonuçlar ise 19 Haziran'da ilan edilecek.

Hollandalýlar, Kasým 2023'te yapýlan genel seçimde birinci olan ýrkçý ve Ýslam karþýtý Geert Wilders liderliðindeki Özgürlük Partisi'nin (PVV) de içinde bulunduðu "sað koalisyon" hükümetinin kurulma aþamasýnda Avrupa Parlamentosu seçimleri için oy kullanýyor.

Araþtýrma þirketi Ipsos'un yaptýðý son ankete göre, Hollanda'daki AP seçimlerinde, aþýrý saðcý PVV ile seçimlere ittifak yaparak giren Ýþçi Partisi ve Yeþil Sol (PvdA/GroenLinks) partisi 8'er sandalye ile ilk sýrayý paylaþýyor.

Aþýrý saðcý PVV, Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Yeni Sosyal Sözleþme Partisi (NSC) ve Çiftçi Vatandaþ Hareketi Partisinden (BBB) oluþan "sað koalisyon"un hükümeti kurma çalýþmalarý devam ediyor.

Kurulacak koalisyon hükümetinde baþbakan olarak önerilen eski Ýstihbarat Teþkilatý Baþkaný Dick Schoof'un yakýn zamanda göreve baþlamasý bekleniyor.

Hollanda'da Temsilciler Meclisinde, 2017'den beri 3 milletvekili bulunan, üyelerinin çoðunluðunu Türk ve göçmenlerin oluþturduðu Denk Partisi, bu yýl AP seçimlerine katýlmýyor.

Yaklaþýk 13 milyon seçmenin bulunduðu Hollanda'da, son AP seçimine katýlým yüzde 41,9 düzeyinde kalmýþtý.

En son AP seçimini Hollanda'da, Frans Timmermans liderliðindeki PvdA kazanmýþ, PVV ise en büyük kaybý yaþayan parti olmuþtu.

Bugün Hollanda'da baþlayan AP seçimleri, yarýn Ýrlanda, Çekya ve Estonya'da devam edecek.

Avrupa genelinde aþýrý saðcý partilerin yükseliþi giderek daha belirgin hale gelirken son anketler bu partilerin oy oranlarýnda önemli bir artýþ olduðunu gösteriyor.

  • Hollanda seçimleri
  • Avrupa Parlamentosu
  • oy verme iþlemi