Husiler duyurdu: 153 gemiyi hedef aldýk
ABONE OL

Husilerin lideri Abdülmelik el-Husi, Husilere baðlý "El-Mesira" televizyonuna yaptýðý açýklamada, Kurban Bayramý'nda da Gazze Þeridi'ne destek olmak amacýyla gemilere saldýrmaya devam ettiklerini söyledi.

Husilerin son bir haftada gerçekleþtirdiði 10 "operasyonda" 26 balistik füzeyle 8 gemiyi hedef aldýðýný kaydeden Husi, Kasým 2023'ten bu yana Ýsrail, ABD ve Ýngiltere ile baðlantýlý 153 gemiyi hedef aldýklarýný aktardý.

ABD ve Ýngiltere'nin Yemen'e yaptýðý hava saldýrýlarýna dair ise Husi, bu ülkelerin son bir haftada Yemen'in çeþitli bölgelerine 24 hava saldýrýsý gerçekleþtirdiðini söyleyerek, ABD ve Ýngiltere'nin saldýrýlarýnýn Husileri etkilemediðini iddia etti.

- Kýzýldeniz'deki durum

Yemen'de Ýran'ýn desteklediði Husiler, Ýsrail'in Gazze'deki saldýrýlarýna tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açýklarýnda Ýsrailli þirketlere baðlý olduðunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor, bazýlarýna da insansýz hava araçlarý ve füzelerle saldýrýyor.

Husilerin eylemleri nedeniyle çok sayýda gemicilik þirketi, Kýzýldeniz'deki seferlerini durdurma kararý aldý.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliðinin tehlikeye girdiði gerekçesiyle 18 Aralýk 2023'te bir grup ülkenin katýlýmýyla Husi güçlerine karþý "Refah Muhafýzý Operasyonu" adýnda çok uluslu "deniz görev gücü" oluþturulduðunu açýkladý.

ABD ve Ýngiltere'nin Yemen'de kontrollerinde bulunan bölgelere saldýrýsý üzerine Husiler, bu ülkelerin tüm gemilerini hedef alacaðýný duyurdu.