Husiler, iki gemi ile ABD'ye ait bir destroyeri vurdu
ABONE OL

Husilere ait "El-Mesire" televizyon kanalýna konuþan Askeri Sözcü Yahya Seri, "Kýzýldeniz ve Umman Denizi'nde 3 askeri operasyon gerçekleþtirdiklerini" söyledi.

Kýzýldeniz'de ABD'ye ait bir destroyerin balistik füzeler ile "Captain Paris" isimli bir geminin de deniz füzeleriyle hedef alýndýðýný kaydeden Seri, Umman Denizi'nde ise "Happy Condor" isimli geminin ÝHA'larla vurulduðunu aktardý.

Husilerin Sözcüsü, Gazze Þeridi'ne yönelik saldýrýlar son bulana ve bölgedeki abluka kaldýrýlana kadar saldýrýlarýn devam edeceðini kaydetti.

ABD, vurulan geminin mürettebatýný kurtardý

- KIZILDENÝZ'DEKÝ DURUM

Yemen'de Ýran'ýn desteklediði Husiler, Ýsrail'in Gazze'deki saldýrýlarýna tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açýklarýnda Ýsrailli þirketlere baðlý olduðunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor, bazýlarýna da insansýz hava araçlarý ve füzelerle saldýrýyor.

Husilerin eylemlerinin ardýndan çok sayýda gemicilik þirketi, Kýzýldeniz'deki seferlerini durdurma kararý aldý.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliðinin tehlikeye girdiði gerekçesiyle 18 Aralýk 2023'te bir grup ülkenin katýlýmýyla Husi güçlerine karþý "Refah Muhafýzý Operasyonu" adýnda çok uluslu "deniz görev gücü" oluþturulduðunu açýkladý.

ABD ve Ýngiltere'nin, Yemen'de kontrollerinde bulunan bölgelere saldýrýsý üzerine Husiler, bu iki ülkenin tüm gemilerini hedef alacaðýný duyurdu.

  • Husiler
  • Ýran destekli
  • Kýzýldeniz saldýrýsý