Husilerin ''Yemen'in kalbi''ni ele geçirmesi meþru yönetimin baþarýsýzlýðýndan kaynaklanýyor
ABONE OL

Yemen'deki Ýran destekli Husiler, bir süredir hükümet güçleriyle yaþanan çatýþmalar sonrasý önceki gün ülkenin orta kesiminde yer alan El-Beyda ilinin tamamýný ele geçirdiklerini açýkladý.

Daha önce büyük bölümünü ele geçirdikleri kentte, meþru hükümetin elindeki son noktayý da alan Husiler, hükümet güçlerine büyük darbe vurdu.

Stratejik öneme sahip Beyda, öne çýkan konumu ve özellikleriyle Yemen'de çatýþan taraflarca kontrol altýna alýnmak istenen önemli bölgeler arasýnda yer alýyor. 20 ilçeden oluþan kent, ülkenin kuzey ve güneyi ortasýnda bulunmasýyla "Yemen'in kalbi" olarak tanýmlanýyor.

Kent, Ebyen, Lahic, Dali ve Þebve olmak üzere 4 güney, Marib, Ýb, Zamar ve Sana olan 4 kuzey þehre komþu olmasý sebebiyle büyük öneme sahip bulunuyor.

Beyda'da son dönemde Husiler ile hükümet güçleri arasýnda çatýþmalar artmýþtý. Bölgedeki askeri týrmanýþ Birleþmiþ Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg'in görevine resmi olarak baþlamasýnýn ardýndan yaþandý.

Beyda'daki çatýþmalar, petrol kenti Marib'teki çatýþmalarla eþ zamanlý gerçekleþti. Husiler, ay içinde pek çok noktayý ele geçirerek, askeri anlamda ilerleme kaydetti. Ayrýca Husiler bir yandan da Suudi Arabistan'a bomba yüklü insansýz hava araçlarý (ÝHA) ve balistik füzelerle saldýrýlarýna devam ederek, savaþýn durmasý için sarf edilen diplomatik çabalarý da baltalamaya çalýþtý.

- ORDUNUN GERÝLEME SEBEPLERÝ

Husilerin, Beyda kentini ele geçirmesi ve hükümet güçlerinin son dönemde çatýþma bölgelerinde gerilemesinde Husilere karþý mücadele eden gruplarýn kendi aralarýndaki çekiþmeler etkili oldu.

Yerel analistler, Husi karþýtý hükümet güçleri ile Birleþik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiþ Konseyi (GGK) güçleri arasýnda yaþanan bölünme ve uyumsuzluklarý, hatta bazen silahlý çatýþmaya varan anlaþmazlýklarý hükümet saflarýndaki askeri gerilemenin sebebi olarak görüyor.

Yemen'in geçici baþkenti Aden'i kontrol altýna alan GGK ile aralarýnda gerginlik bulunan meþru hükümet, çalýþmalarýný Suudi Arabistan'ýn baþkenti Riyad'dan sürdürüyor. Husiler de bu durumdan kendi lehlerine istifade ediyor.

Bunun yaný sýra Husilerin ilerleyiþinde hükümet ile Suudi Arabistan öncülüðündeki koalisyon arasýndaki koordinasyon ve uyum eksikliðinin de etkili olduðu düþünülüyor. Yemen'de koalisyon ile hükümet arasýndaki koordinasyon ve iþ birliðinin savaþýn baþladýðý zamanlardaki düzeyde olmadýðý ifade ediliyor.

- ASKERÝ KOORDÝNASYON EKSÝKLÝÐÝ

Beyda kentine baðlý Nati ilçesi Belediye Baþkaný Mesad es-Salahi, AA muhabirine, meþru ordunun kentte gerilemesinin hükümet ile ordu arasýndaki askeri koordinasyon eksikliðinden kaynaklandýðýný söyledi.

Salahi, son dönemde meþru yönetime baðlý kurumlar arasýndaki koordinasyon yoksunluðunun ve Husi karþýtý gruplar arasýndaki anlaþmazlýklar ve çatýþmalarýn Husilerin Beyda'da ilerleyiþinin önünü açtýðýný dile getirdi.

"Husilerin ilerlemesi onlarýn güçlü olduðu anlamýna gelmiyor. Bu ilerleyiþ meþru yönetim bünyesindeki anlaþmazlýktan kaynaklanýyor." diyen Salahi, Beyda'nýn ele geçirilmesinin ardýndan çatýþmalarýn hali hazýrda Ebyen ve Þebve'ye doðru kaydýðýný anlattý.

Salahi, "Tüm Yemenli kesimler saflarýný birleþtirmeden Husiler karþýsýnda askeri açýdan baþarý elde etmek mümkün deðil." ifadelerini kullandý.

Yemenli siyasi analist Yakup el-Atvani de meþru ordunun Beyda'daki maðlubiyetinin yalnýzca orada meydana gelen savaþýn doðasýndan kaynaklanmadýðýný, bunda hükmet güçlerinin 2019'dan bu yana devam eden gerileyiþinin etkili olduðunu söyledi.

Atvani, Beyda'da yaþananlarýn daha önce Sana'nýn doðusundaki Nehem ilçesi ile 2020'de Husilerin kontrol altýna aldýðý Cevf'te meydana gelen maðlubiyetlerin uzantýsý olduðunu ekledi.

Analist, "Husi karþýtý koalisyonun bileþenleri arasýndaki düðümlü iliþkiler ile geçen yýllarda müdahale fýrsatlarý olmasýna raðmen savaþý kendi lehlerine sonlandýrmada yavaþ davranmalarý, Husilerin savaþta ipleri eline almasýna neden oldu." diye konuþtu.

Atvani, meþru yönetim performansýný iyileþtirmedikçe ve Suudi Arabistan, savaþýn Husilerin hezimete uðratýlarak bitirilmesi konusunda ikna olmadýkça çatýþmalarýn seyrinin meþru yönetim lehine olmayacaðý deðerlendirmesinde bulundu.