Ýki ülke arasýnda bir ilk: Türkiye'den öðreneceklerimiz var
ABONE OL

TBMM Baþkaný Numan Kurtulmuþ, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleþtiren Angola Meclis Baþkaný Carolina Cerqueira ile Meclis'te bir araya geldi.

Kurtulmuþ ve Cerqueira, baþ baþa ve heyetler arasý görüþmenin ardýndan ortak basýn toplantýsý düzenledi.

Meclis Baþkaný Kurtulmuþ, her iki ülke arasýnda parlamento baþkanlarý düzeyinde ilk temas olan bu toplantýnýn, Ankara'da, milli iradenin merkezi TBMM'de gerçekleþmesinden duyduðu memnuniyeti dile getirerek, "Angola Meclis Baþkaný Cerqueira ve heyetini aðýrlamaktan, bu güzel görüþmeyi gerçekleþtirmekten dolayý memnuniyet duyduðumuzu ifade etmek isterim." þeklinde konuþtu.

Türkiye ve Angola arasýnda 2021'de Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ve Angola Cumhurbaþkaný Joao Manuel Gonçalves Lourenço arasýnda karþýlýklý ziyaretlerle baþlayan olumlu bir iþbirliði dönemine girildiðini anlatan Kurtulmuþ, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Angola, Afrika'nýn önemli ülkelerinden biridir. Mesafeler uzak olmakla birlikte Türkiye ile sýcak iliþkileri geliþtirme noktasýnda ilerleyen bir ülke. Her iki ülkenin devlet baþkanlarýnýn gerçekleþtirdiði karþýlýklý ziyaret, iki ülkenin iliþkilerini stratejik seviyeye çýkartmak bakýmýndan önemli bir adým oldu. Yapýlan anlaþmalarýn gereði olan özellikle savunma sanayi, turizm ve altyapý hizmetleri baþta olmak üzere birçok alanda Türkiye ile Angola arasýndaki iþbirliðinin kapýlarý açýlmýþ oldu. Ümit ederim ki, imzalanan bu anlaþmalar çerçevesinde varýlan mutabakatlarýn sonuçlarýný almak en kýsa sürede mümkün olsun ve iki ülke arasýnda baþta ticari iliþkiler olmak üzere iliþkilerimizi daha da ileriye götürmek saðlansýn. Þu anda esasýnda düþük seviyede olan ikili ticaret hacmi 500 milyon dolar seviyesine çýkmasý ilk plandaki hedeflerimizdendir. Ümit ederim bunu gerçekleþtirmek kýsa süre içerisinde mümkün olacaktýr."

Hükümetler arasýndaki bu pozitif iliþki devam ederken özellikle son yýllarda uluslararasý iliþkilerin en önemli araçlarýndan biri haline gelen, parlamenter diplomasinin gereði olarak da iki ülkenin iliþkilerini yakýnlaþtýrmanýn ve saðlamlaþtýrmanýn meclis baþkanlarý ve milletvekillerinin görevi olduðunu belirten Kurtulmuþ, TBMM ve Angola Ulusal Meclisi arasýndaki iliþkilerin artýrýlmasýna da özel önem verdiklerini söyledi.

- "TÜRKÝYE'NÝN AFRÝKALI ULUSLARA KARÞI YAKLAÞIMI KAZAN KAZAN PRENSÝBÝ ÝÇERÝSÝNDE"

Meclis Baþkaný Kurtulmuþ, Türkiye'nin son yýllardaki Afrika açýlýmýný dýþ politikanýn önemli alanlarýndan biri olarak gördüklerini dile getirerek, Türkiye'nin, Afrika ile iliþkilerinde bazý prensiplerle hareket ettiðini anlattý. Kurtulmuþ, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Birincisi; Afrika, Afrikalýlarýndýr. Uzun yýllar emperyalizmin, kolonyalizmin pençesinden gerçekten çok çekmiþ olan Afrika'nýn, artýk kendi ayaklarý üzerinde durmasý, baðýmsýzlýklarýný sadece kaðýt üzerinde almanýn ötesinde her anlamda siyasi, ekonomik anlamda baðýmsýzlýklarýný temin etmesi Türkiye'nin önemli önceliklerindendir. Asýrlardýr Afrika'yý sömüren ülkelerin artýk Afrika'yý sömürmelerinin sona erdirilmesi, neo-kolonyal birtakým yöntemlerle Afrika'nýn yer altý, yer üstü kaynaklarýný sömürmekten vazgeçmeleri bizim Afrika yaklaþýmýmýzda temel unsurlarýmýzdan biridir.

Bir diðer konu ise Afrika'nýn sorunlarý için Afrikalý çözümler üretmek zorundayýz. Afrika'nýn sorunlarýný çözmek için dýþarýdan birilerinin empoze edeceði fikirler ya da yaklaþýmlar deðil, Afrika halklarýnýn kendi dayanýþmalarýný saðlayarak, sorunlarýný müzakere içerisinde çözebilme yeteneðinin ortaya konulabilmesidir. Bu temel prensipler çerçevesinde Türkiye'nin Afrikalý uluslara karþý yaklaþýmý ise kazan kazan prensibi içerisinde bütün toplumsal alanlardaki iliþkileri kuvvetlendirmektir. Bunun için biz bütün Afrikalý dostlarýmýza diyoruz ki, uzatýn elinizi hep beraber, birlik içerisinde ülkelerimizi, uluslarýmýzý kalkýndýralým; güçlendirelim ve birlikte ülkelerimizin nimetlerinden karþýlýklý olarak istifade ederek daha özgür, daha demokrat daha müreffeh ülkeler haline gelelim. Bu çerçevede Afrika ile iliþkilerimizin her bir Afrika ülkesiyle özel önemde olduðunu, özellikle mesafeleriniz çok uzak olmasýna raðmen Angola ile iliþkilerimizi geliþtirmek ve kuvvetlendirmek için bu ziyaretin fevkalade deðerli, önemli, ilk olmasý bakýmýndan da tarihi bir ziyaret olduðunu ifade ediyorum."

- "ÝSRAÝL, ULUSLARARASI HUKUKUN KAÝDELERÝNÝ DÝBÝNDEN BOMBALAYARAK YOK EDÝYOR"

TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, gazetecilerin sorularýný da yanýtladý.

Bir gazetecinin "Ýsrail, Gazze ve Lübnan'a yönelik saldýrýlarýný devam ettiriyor. Beyrut'ta Hariri Hastanesi'nin çevresini bombaladý. Geçtiðimiz günlerde Ýsrail tehdidine iliþkin Meclis'te bir kapalý oturum düzenlendi. Ýsrail tehdidi hala sürüyor mu, deðerlendirmeleriniz ne olur?" sorusuna karþýlýk Kurtulmuþ, Ýsrail'in saldýrganlýðýnýn durdurulmasý gerektiði konusunda her platformda görüþlerini dile getirdiklerini belirtti.

Bu saldýrganlýðýn devam etmesinin, sadece bölgeye deðil bütün dünyaya zarar vereceðini belirten Kurtulmuþ, þunlarý kaydetti:

"Ýsrail'in bölgede sadece Filistinlilere, sadece Araplara deðil bölge halklarýnýn tamamýna karþý olduðunu; bölge halklarýný köleleþtirmek, kendi emri altýna almak, bölge ülkelerinin egemenliðini ortadan kaldýrarak arzýmevudu gerçekleþtirmek için son adýmý atmak üzere olduðunu sadece biz söylemiyoruz, þu anda 'Gazze kasabý' lakabýný çoktan hak etmiþ olan Ýsrail'in Baþbakaný diyor ki 'Artýk savaþ yeni bir safhaya gelmiþtir, bu da kýyamet savaþýdýr.' Kendi paranoyak birtakým dini hezeyanlarýnýn üzerine oturttuklarý siyonist ideolojinin artýk son noktaya geldiðini, Nil'den Fýrat'a kadar olan coðrafyada hakimiyetini ilan etmek üzere olduðunu bizatihi kendisi ilan ediyor."

Ýsrail'in saldýrýlarý karþýsýnda dünyanýn bir an evvel harekete geçmesi gerektiðini söyleyen Kurtulmuþ, uluslararasý hukukun bu konuda geride kaldýðýný vurguladý.

Kurtulmuþ, þöyle devam etti:

"Adamlar ne hastane dinliyor ne okul dinliyor ne yaþlý dinliyor ne kadýn dinliyor ne çocuk dinliyor. Tamamýyla saldýrgan bir þekilde önüne gelen kim varsa, hatta insan ve hayvan ayrýmý da yapmadan oradaki bütün canlýlarý hedef alarak yoluna devam ediyor. Dikkat ederseniz sadece insanlara karþý bir katliam ve soykýrým izlemiyor. Aslýnda Ýsrail, uluslararasý hukukun kaidelerini dibinden bombalayarak yok ediyor. Filistin'in, Ýran'ýn, Suriye'nin Lübnan'ýn egemenliðini yok ediyor. Bölge ülkelerinin tamamýna karþý diyor ki, 'Bana kim karþý çýkarsa çýksýn herkesi yok edebilecek bir niyete sahibim.' Netanyahu ve çetesi Orta Doðu'da büyük bir ateþ çukuru açmýþtýr. Bu saldýrgan tavrýný devam ettirdiði sürece bu ateþ çukuruna kendileri düþecektir. Bölge halklarýnýn bir an evvel birlik ve beraberlik içerisinde, dünyada adaletten hakkaniyetten yana olan insanlarýn da birlik ve beraberlik içerisinde bu saldýrganlýðý durdurmasý lazým."

- "DESTEK OLAN ÜLKELERÝN YÖNETÝCÝLERÝ KATLÝAMIN YARDAKÇILARI OLARAK TARÝHE GEÇECEK"

TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, Ýsrail hükümetinin geri adým atmasýnýn saðlanmasý gerektiðini vurguladý.

ABD yönetiminin de bir çift lafý hak ettiðini söyleyen Kurtulmuþ, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Sebepsiz yere sivillerin hayattan koparýldýðý, bu kadar çok insanýn öldürüldüðü, çevre ülkelerin tamamýna karþý egemenliklerini yok ederek saldýrýlarýn gerçekleþtirildiði bir ortamda ne yazýk ki Amerika'nýn seçim üzerinde olmasýndan ve oradaki siyasi boþluktan da yararlanarak Netanyahu ve çetesi saldýrganlýklarýný sürdürüyor. Ama daha kötü olan, baþta ABD yönetimi olmak üzere bazý ülkeler hala Ýsrail'in bu gaddar, bu cani yönetimine karþý koþulsuz destek vermeye devam ediyorlar. Sel gider kum kalýr. Orta Doðu halklarý kýyamete kadar barýþ ve huzur içerisinde yaþayacaktýr. Ýsrail'in saldýrganlýðý son bulacak. Ýsrail'in bu zalim yöneticileri mutlaka uluslararasý hukukun gereði olarak savaþ suçlularý mahkemesinde yargýlanacak ve cezalandýrýlacaktýr. Ama en az onlar kadar buna destek olan ülkelerin yöneticileri de tarihin tozlu raflarýnda katliamýn yardakçýlarý olarak tarihe geçeceklerdir."

Bütün insanlýðýn hep birlikte ayaða kalkarak Netanyahu ve çetesini durdurmasý ve bu zulmü sona erdirmesi gerektiðini dile getiren Kurtulmuþ, "Yeter. Bu zulmün durmasý için daha kaç 50 bin masumun hayattan koparýlmasý gerekir?" ifadelerini kullandý.

- "TÜRKÝYE'NÝN AFRÝKA'YA VERDÝÐÝ DEÐERÝ KIYMETLÝ BULUYORUZ"

Angola Meclis Baþkaný Cerqueira, Angola'dan Türkiye'ye parlamento düzeyinde ilk kez gerçekleþen bu ziyaretin, iki parlamento arasýnda yeni bir dönemi baþlatmasý arzusunda olduklarýný söyledi.

Türkiye'nin güçlü bir coðrafyada bulunmasýný, güçlü kültüre sahip olmasýný ve medeniyetlerin beþiðindeki bir coðrafyada demokratik bir þekilde yer almasýný çok önemsediklerini ifade eden Cerqueira, Türkiye'nin Afrika'ya verdiði deðeri, kýymetli bulduklarýný belirtti.

Türkiye gibi büyük ülkelerle her alanda yapýlacak iþbirliklerine önem verdiklerini vurgulayan Cerqueira, Türkiye ile iliþkilerin stratejik ortaklýk seviyesinde olmasýndan da memnuniyet duyduklarýný dile getirdi.

Angola Meclis Baþkaný Cerqueira, bir soru üzerine, Angola'dan Türkiye'ye devlet ve anayasa baþkanlarýnýn geçmiþte ziyaretler gerçekleþtirdiðini ancak yasama olarak ilk ziyareti gerçekleþtirdiklerini anlattý. Parlamentolar arasý diplomasiyle çalýþmasýnýn önemine dikkati çeken Cerqueira, barýþý saðlamak, uluslararasý arenadaki çatýþmalarý sonlandýrmak ve insani yardým gerçekleþtirmek istediklerini bildirdi.

Afrika'da da çatýþmalar olduðunu anýmsatan Cerqueira, "Parlamento diplomasisi yapmamýz lazým. Bu, uluslararasý arenada daha güçlü ve yakýn çalýþmamýzý saðlayacak. Türkiye'nin güçlü parlamentosundan öðreneceklerimiz var. Kendi tecrübelerimizi paylaþacaðýz. Yeni bir parlamento akademisi yapýlýyor. Bu konuda Türkiye parlamentosunun tecrübelerini soracaðýz. Daha yakýn çalýþmamýz iki ülkeye avantajlar getirecek. Dostluk ve çalýþma gruplarýnýn daha yakýn çalýþmasý yararlar getirecektir." deðerlendirmesinde bulundu.

Kurtulmuþ ve Cerqueira, daha sonra FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe giriþimi sýrasýnda bombalanan Meclis'teki alana karanfil býraktý ve TBMM Genel Kurul Salonu'nu gezdi.