Ýki ülke arasýnda ''Çöp balonu'' gerilimi! 310 tane daha gönderdiler
ABONE OL

Yonhap'ýn haberine göre, Güney Kore Genelkurmay Baþkanlýðý Sözcüsü Albay Lee Sung-jun, Kuzey Kore'nin gönderdiði "çöp balonlarýna" iliþkin açýklama yaptý.

Kuzey Kore tarafýndan yaklaþýk 310 "çöp" balonu gönderildiðini aktaran Lee, bu balonlarýn çoðunun rüzgar nedeniyle Güney Kore'ye ulaþmadýðýný kaydetti.

Balonlarýn içinde müsvedde kaðýt ve plastik bulunduðunu belirten Lee, toksik maddeye rastlanmadýðýný ifade etti.

Lee, "Ordumuz, Kuzey Kore'nin herhangi bir provokasyonuna ezici bir çoðunlukla karþýlýk verebilecek kapasiteye sahip." açýklamasýnda bulundu.

- KUZEY KORE'DEN "KARÞI HAMLE" MESAJI

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansýna (KCNA) göre, ülke lideri Kim Jong-un'un kýz kardeþi Kim Yo-jong, Güney tarafýnýn sýnýrda hoparlörle propaganda yayýnlarýna devam edileceði açýklamasýna iliþkin konuþtu.

Güney'in bu eylemlerini kýnadýklarýný belirten Kim, "Güney Kore, propaganda broþürü daðýtma ve hoparlörle yayýn yapma provokasyonunu gerçekleþtirirse Kuzey Kore'nin yeni karþý hamlesine tanýk olacaktýr." ifadesini kullandý.

- "ÇÖP BALONU GERÝLÝMÝ"

Güney Kore'de bir grup aktivist, 13 Mayýs'ta Pyongyang yönetimine karþý propaganda broþürlerinin bulunduðu yaklaþýk 20 büyük balonu Kuzey Kore'ye göndermiþti.

Ardýndan Güney Kore, 29 Mayýs'ta Kuzey Kore'nin içinde "çöp" bulunan 150'den fazla balon gönderdiðini bildirmiþti. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kýz kardeþi Kim Yo-jong, bu balonlarýn gönderilmesini "ifade özgürlüðü" diye nitelemiþti.

Bunun üzerine Güney Kore, Kuzey'in balonlarý göndermesini ve Kim Yo-jong'un bu olayý "ifade özgürlüðü" olarak nitelendirmesini kýnamýþtý. Güney Kore, 2 Haziran'da Kuzey Kore'nin içinde "çöp" bulunan yaklaþýk 720 balon daha yolladýðýný bildirmiþti.

Devlet Baþkaný Yoon Suk Yeol, 4 Haziran'da Kuzey Kore'nin içinde "çöp" bulunan balon göndermesine karþýlýk 2018'de imzalanan ve askeri gerilimleri azaltmayý amaçlayan Koreler Arasý Anlaþma'yý askýya almýþtý. Güney Kore ayrýca sýnýrda hoparlörle propaganda yayýnlarýna devam edileceðini açýklamýþtý.