Ýki ülke arasýnda gerilim! ÝHA fotoðraflarýný ifþa ettiler
ABONE OL
Güney Kore ile Kuzey Kore arasýnda son zamanlarda artan askeri gerginlik sürüyor. Kuzey Kore yönetimi, Güney Kore tarafýndan gönderilen bir ÝHA'nýn fotoðrafýný yayýnladý. Kuzey Kore Kamu Güvenliði Bakanlýðý'ndan yapýlan açýklamada, 13 Ekim'de Pyongyang yakýnlarýndaki Hyongjesan bölgesine düþen bir ÝHA bulunduðu belirtilerek, enkaz üzerinde uzmanlar tarafýndan inceleme yapýldýðý belirtildi.

Açýklamada, "Sonuç olarak ÝHA'nýn Güney Kore'den geldiði bilimsel olarak kanýtlanmýþtýr. Uzmanlar, ÝHA'nýn Güney Kore Drone Operasyon Komutanlýðý'na ait uzun menzilli hafif keþif ÝHA'sý olduðunu ve Güney Kore Silahlý Kuvvetler Günü'nde araç üzerinde halka tanýtýlan ÝHA ile ayný tipte olduðunu belirledi" ifadeleri kullanýldý. ÝHA'nýn bulunmadan 5-7 gün önce kullanýlmýþ olabileceðinin deðerlendirildiði kaydedilen açýklamada, "Þekli, muhtemel uçuþ süresi, gövdenin alt kýsmýna sabitlenmiþ broþür daðýtma kutusu gibi özellikleri göz önünde bulundurulduðunda bunun Pyongyang semalarýna propaganda broþürleri býrakan ÝHA olma ihtimali oldukça yüksektir. Ancak henüz bir sonuca varýlmamýþtýr" denildi.

"BÝRLÝKLER SAVAÞA HAZIR HALE GETÝRÝLDÝ"

Güney Kore ordusunun ÝHA ile Pyongyang semalarýna propaganda broþürleri býrakmasýnýn Kuzey Kore'nin egemenliðini ihlal eden "düþmanca bir provokasyon" olduðu vurgulandý. Tedbir olarak baþkent ve sýnýr hattýndaki tüm birliklerin "savaþa hazýr hale getirildiði" ifade edildi. Kuzey Kore'nin egemenliðinin kara, hava ya da deniz yoluyla bir kez daha ihlal edilmesi halinde bunun "savaþ ilaný" sayýlacaðý kaydedilen açýklamada, böyle bir durumda "derhal misilleme saldýrýsý yapýlacaðý" uyarýsýnda bulunuldu.

ÝHA GERÝLÝMÝ YAÞANMIÞTI

Kuzey Kore Dýþiþleri Bakanlýðý, Pyongyang semalarýnda propaganda broþürleri taþýyan Güney Kore'ye ait insansýz hava araçlarýnýn tespit edildiðini iddia etmiþti. Güney Kore Savunma Bakanlýðý ise iddiayý önce reddetmiþ, daha sonra ise Kuzey Kore karþýtý sivil toplum örgütlerinin olaydan sorumlu olabileceðini açýklamýþtý. Kuzey Kore, yaþanan gerilimin ardýndan Güney Kore ile baðlantýyý saðlayan kara ve demiryolu hatlarýný havaya uçurduðunu duyurmuþtu.