Ýki ülke arasýnda ''idam'' krizi! Almanya, Ýran'ýn 3 þehirdeki Baþkonsolosluklarýný kapatma kararý aldý
ABONE OL

Almanya Dýþiþleri Bakaný Annalena Baerbock, Newyork'ta yaptýðý açýklamada, Ýran'ýn, ABD merkezli rejim karþýtý bir örgütün lideri olduðu iddia edilen ve ülkede terör eylemleri düzenlemekle suçlanan Ýran-Alman vatandaþý Cemþid Þarmehd'i idam etmesine bir kez daha tepki gösterdi.

Baerbock bir Alman vatandaþýnýn idam edilmesinin ciddi sonuçlarý olacaðýný Tahran'a defalarca açýkça ifade ettiklerini belirterek, "Bu nedenle Frankfurt, Münih ve Hamburg'daki 3 Ýran baþkonsolosluðunu kapatmaya karar verdim." dedi.

Baerbock, Tahran'daki Alman büyükelçiliðinin açýk kalacaðýný söyleyerek, "Çünkü onlarý kapatmak bu tür rejimlere yapabileceðimiz en büyük iyilik olacaktýr." diye konuþtu.

Bu durumdan 32 Ýranlý konsolosluk görevlisi etkilenecek ve Alman vatandaþlýðýna da sahip deðillerse ikamet haklarýný kaybederek ülkeyi terk etmek zorunda kalacak.

Alman hükümeti þimdiye kadar bu tür cezalandýrýcý tedbirlere sadece bir kez Ukrayna'ya yapýlan saldýrý sonucunda dört Rus baþkonsolosluðunu kapatarak baþvurmuþtu.

Ancak Berlin'deki Ýran Büyükelçiliði açýk kalacak ve Almanya'daki 300.000 Ýranlý buradan konsolosluk hizmetleri almaya devam edebilecek.

- ALMANYA-ÝRAN ÝLÝÞKÝLERÝNDE YENÝ DÝP NOKTA

Ciddi þekilde gergin olan Almanya-Ýran iliþkileri, baþkonsolosluklarýn kapatýlmasýyla daha da zorlaþtý. Ýran'ýn da buna karþý önlemler almasý da oldukça muhtemel.

Dýþiþleri Bakanlýðý, Þarmehd hakkýndaki idam kararýnýn ardýndan iki Ýranlý diplomatý sýnýr dýþý etmiþti. Ýran da ayný sayýda Alman diplomatý sýnýr dýþý ederek karþýlýk vermiþti.

Tahran'daki Alman Büyükelçisi Markus Potzel, istiþareler için Almanya'ya çaðýrýlmýþtý.

Dýþiþleri Bakanlýðý Ýran'a seyahat edilmemesi konusunda uyarýda bulundu ve Alman vatandaþlarýndan ülkeyi terk etmelerini istedi.

- ÞÝRAZ'DAKÝ TERÖR SALDIRISI VE SABOTAJ EYLEMLERÝYLE SUÇLANAN ÞARMEHD ÝDAM EDÝLMÝÞTÝ

"Tonder" ve "Ýran Krallýðý Meclisi" adýyla bilinen örgütün lideri olarak yakalanarak Ýran'da yargýlanan Þarmehd, 12 Nisan 2008'de Þiraz kentinde 14 kiþinin ölümüne ve 215 kiþinin de yaralanmasýna yol açan terör saldýrýsý ile ülke genelinde bazý silahlý eylemler ve sabotajlar düzenlemekle suçlanýyordu.

Ýran Ýstihbarat Bakanlýðý, Ýran-Almanya çifte vatandaþý olan ve 2003'ten bu yana ABD'de ikamet ettiði bilinen Þarmehd'i, Temmuz 2020'de yurt dýþýnda yakalayarak ülkeye getirdiðini duyurmuþtu.

Ailesi, Þarmehd'in Birleþik Arap Emirlikleri'ne "kaçýrýldýðýný" ifade etmiþti.

Þarmehd, 21 Þubat 2023'te yargýlandýðý mahkeme tarafýndan idama mahkum edilmiþti.

Ýran'a Þarmehd hakkýnda verilen idam kararýnýn geri alýnmasý çaðrýsýnda bulunan Almanya, 22 Þubat'ta Ýran'ýn Berlin Büyükelçiliðindeki 2 çalýþaný "istenmeyen kiþi" ilan etmiþti.

Þarmehd, hakkýndaki kararýn Yargýtay tarafýndan onanmasýnýn ardýndan idam edilmiþti.

Ýran Dýþiþleri Bakaný Abbas Erakçi de Ýsrail'in Filistinli sivillerin barýndýðý yerleri hedef alan saldýrýlarýný meþrulaþtýran açýklamalar yapan Baerbock'a hitaben, "Bu kadar manipülasyon yeter. Çocuk katillerini ve teröristleri desteklemeyi býrakýn." diyerek tepki göstermiþti.