Ýki ülke arasýnda kriz! Ýspanya, büyükelçisini Arjantin'den geri çekme kararý aldý
ABONE OL

Albares, Bakanlar Kurulu toplantýsýnýn ardýndan basýna yaptýðý açýklamada, Buenos Aires'te sadece ticari iþler için personel bulunduracaklarýný, bu ülkede görev yapan Büyükelçi Maria Jesus Alonso'yu geri çektiklerini duyurdu.

Arjantin Devlet Baþkaný Milei'den "özür beklediklerini" yineleyen Albares, "Ancak durum deðiþmedi. Ýstiþare için çaðýrýlan Büyükelçi, Madrid'de kalacak. Arjantin büyükelçisiz kalýyor." dedi.

Ýspanya Dýþiþleri Bakaný, "Ýspanyol kurumlarýnýn tweetlerle dýþ politika yapmadýðýný ve herhangi bir þova katýlmadýklarýný" belirterek, "iþbirliðinin her zaman daha önemli olduðunu" vurguladý.

"Bu olay tektir. Uluslararasý iliþkilerde baþka bir örneði yoktur. Bir ülkeyi ziyarete baþkentine gideceksiniz ve o ülkenin kurumlarýna hakaret edip, iç iþlerine karýþacaksýnýz. Ýki devlet arasýnda birlikte yaþamýn temel ilkesi devlet kurumlarýna saygýdýr." diyen Albares, þu ifadeleri kullandý:

"Arjantin Devlet Baþkaný'na layýk olduðu tüm misafirperverliði burada gösterdik. Güvenliðini saðladýk, Torrejon'daki askeri havaalanýný açtýk. Bazý þeyler, siyasi fikirler, ideolojiler tartýþýlabilir ama kurumlar tartýþýlmaz, hükümetler, ülkeler tartýþýlmaz. (Milei) Ýlk defa devlet baþkaný olarak ülkemize gelen biri ama Ýspanyol kurumlarý ile hiçbir görüþme talebinde bulunmadý. Bu duruma gelinmesini biz provoke etmedik. Ama özellikle baþkent Madrid'de olan bir þey sonrasýnda Ýspanyol kurumlarýnýn egemenliðini ve onurunu korumak bir zorunluluktur. Karþýlýk olarak ilk gün Arjantin'deki Büyükelçi'mizi istiþare için Madrid'e çaðýrdým, ikinci gün Arjantin'in Madrid Büyükelçisi'ni Bakanlýða çaðýrdým ve bugün de Büyükelçi'mizi tamamen geri çekme kararý aldýk."

Albares ayrýca Milei'nin Madrid'deki konuþmasý sýrasýnda Ýspanyol kurumlarýna hakaret ederken, salondaki Ýspanyollarýn alkýþlamasýnýn ve gülmesinin kendisini Dýþiþleri Bakaný olarak derinden üzdüðünü" vurguladý.

- ÝSPANYA VE ARJANTÝN ARASINDAKÝ DÝPLOMATÝK KRÝZ

Ýspanya ile Arjantin arasýndaki diplomatik kriz mayýs ayý baþýna dayanýrken, Ýspanya Ulaþtýrma Bakaný Oscar Puente'nin Arjantin Devlet Baþkaný Milei için, "Onu televizyonda gördüm ve duyduklarýmdan sonra kendi kendime dedim ki, hangi maddeleri kullanýyor bilmiyorum ama uyuþturucu kullanýyor. Seçimleri kazanmasý imkansýz dedim ama oldu." þeklindeki sözleri krizi baþlatmýþtý.

Bu sözlerin ardýndan yazýlý açýklama yapan Arjantin Devlet Baþkanlýðý Ofisi de Ýspanya Baþbakaný Pedro Sanchez'i, eþinin adýnýn karýþtýðý yolsuzluk iddialarýna atýf yaparak sert dille suçlamýþtý.

Arjantin'den gelen açýklamada, Sanchez'in "eþine yönelik yolsuzluk suçlamalarý gibi ilgilenmesi gereken çok daha önemli sorunlarý olduðu" iddia edilerek, "Ýspanya Krallýðý'nýn iyiliði için milletinizin istikrarýný ve dolayýsýyla ülkemizle iliþkileri doðrudan etkileyen bu tür bir yolsuzluk skandalýný açýklýða kavuþturmak için adaletin hýzla harekete geçeceðini umuyoruz." denilmiþti.

Taraflar bu krizi kapatmaya yönelik tutum sergilese de Arjantin Devlet Baþkaný Milei'nin, Ýspanya'da aþýrý saðcý Vox partisinin 19 Mayýs'ta Madrid'de düzenlediði etkinlikte yaptýðý konuþma krizi daha da körükledi.

Sosyalizm için "ölümü davet eden, lanet olasý ve kanserojen" ifadelerini kullanan Milei, Baþbakan Sanchez'in "yolsuzluða karýþan eþi ile kirlendiðini ve bu durum için 5 gün düþündüðünü" ifade etmiþti.

Bu sözlerin ardýndan da Ýspanya Dýþiþleri Bakaný Albares, istiþarelerde bulunmak üzere Ýspanya'nýn Buenos Aires Büyükelçisi'ni merkeze çaðýrdýklarýný, Milei'nin kamuoyuna açýk bir þekilde Ýspanya'dan özür dilememesi halinde, egemenliklerini ve onurlarýný savunmak için gerekli tedbirleri alacaklarýný duyurmuþtu.

Ancak Arjantin Devlet Baþkaný Milei, ülkesindeki bir televizyon kanalýna yaptýðý açýklamada, "saldýrýya uðrayanýn kendisi olduðunu" savunarak, Sanchez'den "her ne olursa olsun özür dilemeyeceðini" belirtmiþti.