Ýlk yapay kornea nakli gerçekleþti! 91 yaþýndaki hastaya görme yetisini geri kazandý
ABONE OL

Ýngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, Ýngiltere'nin güneydoðusundaki Surrey bölgesinde yaþayan Cecil Farley, 15 yýl boyunca sað gözünde sorun yaþadý ve bir süre sonra da bu gözündeki görme yetisini kaybetti.

Farley'e görme yetisini geri kazandýrmak adýna insan korneasýyla yapýlan bir önceki ameliyat baþarýsýz oldu ve doktorlar bir sonraki ameliyatýn da baþarýsýz olabileceði uyarýsýnda bulundu.

Ýngiltere Ulusal Saðlýk Sisteminden (NHS) bazý doktorlar da görme yetisini kazandýrmak için þubat ayýnda Farley'in gözüne yapay kornea implantý yerleþtirdi.

Bu uygulama ile görme yetisini geri kazanan 91 yaþýndaki Farley, Ýngiltere'de yapay kornea nakli yapýlan ilk kiþi oldu.

Farley, konuya iliþkin basýna yaptýðý açýklamada, "63 yýllýk evliliðimizin ardýndan eþimi hala görebiliyorum, normal hayatýmýza devam edebiliyoruz ve hayatý olabildiðince dolu dolu yaþayabiliyoruz." diye konuþtu.

Görme yetisinde yaþanan kaybýn insanýn baþýna gelmeden ne kadar "zayýflatýcý" olduðunun farkýna varýlamayacaðýný dile getiren Farley, artýk saat tamir etmek gibi iþlerle uðraþmak istediðini ancak þimdilik 83 yaþýndaki eþi ile zaman geçirmekten memnun olduðunu ifade etti.

Operasyonun yapýldýðý saðlýk kuruluþunda danýþman göz doktoru olan Thomas Poole, yaptýðý açýklamada, yapay implantýn insan korneasý ile ayný maliyete denk geldiðini ve implant uygulamasýnýn hastalarýn görme yetisini iyileþtirdiðini belirtti.

Poole, yapay kornealarýn insan kornealarýnýn yerini alabileceðini deðerlendirerek, "Belki 10 ya da 20 yýlda bu, insan korneasýna ihtiyaç duymadýðýmýz ve kutudan bir tane çýkarabileceðimiz bir model haline gelebilir." ifadesini kullandý.

NHS Ulusal Týp Direktörü Prof. Dr. Sir Stephen Powis, söz konusu geliþmeye iliþkin yaptýðý açýklamada, yapay kornea naklinin, görme yetisini iyileþtirmek veya eski haline getirmek için tedaviye ihtiyaç duyan birçok hastaya fayda saðlayabileceðine dikkati çekti.

Powis, bu geliþmeyi "heyecan verici ve yenilikçi bir adým" olarak nitelendirerek, Farley'in bundan yararlanmasýndan memnuniyet duyduðunu belirtti.