Ýmran Han'dan Pencþir açýklamasý! ''Tamamen reddediyorum''
ABONE OL

Han, AA muhabirine Afganistan'daki son geliþmeleri deðerlendirdi.

Pakistan'ýn, Afganistan'daki bütün çabalarýnýn siyasi çözüme odaklandýðýný ifade eden Büyükelçi Han, "Son 20 yýlda ve barýþ sürecinde Pakistan'ýn politikasý, uluslararasý toplumla beraber siyasi çözüme ulaþmayý saðlayacak çabalarý sürdürmek olmuþtur." dedi.

Han, ülkesinin, Afganistan'da sorunlarýn çözümünün siyasi yollarla saðlanmasý çerçevesinde taraflarý ikna etmek için Taliban ve Pencþir'i yakýn zamana kadar kontrolünde tutan Ulusal Direniþ Cephesi ile temas halinde kaldýðýný vurguladý.

Pencþir'i kontrolü altýnda tutan Ulusal Direniþ Cephesi ile Taliban arasýndaki çatýþmalarda Pakistan'ýn Taliban lehine müdahil olduðu yönündeki iddialara iliþkin Han, "Tamamen reddediyorum. Görevimiz, sorunlarý (Taliban ile Pencþir'deki Ulusal Direniþ Cephesi arasýndaki çatýþmalar) çözmek için siyasi çabalarý desteklemekti." dedi.

Han, söz konusu iddialara iliþkin medyada yer alan pek çok asýlsýz propagandanýn çoðunlukla Hindistan merkezli olduðunu savundu.

Han, ayrýca, Afganistan'daki sorunlarýn çözümünde Pakistan'ýn askeri yöntemleri deðil, siyasi müzakereleri savunan bir politika benimsediðini kaydetti.

- Taliban hükümetinin tanýnmasý

Büyükelçi Han, Taliban hükümetinin tanýnmasýna yönelik tartýþmalara iliþkin, söz konusu sürecin aþamalar halinde gerçekleþeceðine iþaret etti.

Han, "Uluslararasý toplumun geçici yönetimden, özellikle gerçek bir kapsayýcýlýk beklentisi var" diyerek, Taliban yönetiminin insan haklarýný ve ülkedeki kadýnlarýn ve etnik gruplarýn haklarýný dikkate almasý gerektiðini söyledi.

Taliban hükümetini tanýmanýn sadece bugün ile ilgili olmadýðýný belirten Han, þu anda birkaç ülkenin sistemi istikrara kavuþturmak için yeni Afgan hükümetiyle temas içinde olduðunu belirtti.

-PAKÝSTAN TALÝBANI

Han, ülkesinin Pakistan Talibaný'nýn engellenmesi konusunu Afganistan'daki eski hükümetten de talep ettiðini aktardý.

Han, Afganistan'da Taliban yönetiminin 2 bin 400 kilometrelik Pakistan sýnýrýný koruma kapasitesinin olup olmadýðýna dair ise, "Afgan topraklarýnýn herhangi bir komþu ya da baþka bir ülkeye karþý kullanýlmamasý için ellerinden gelen her þeyi yapacaklarýna dair Afganistan'daki siyasiler arasýnda bir uzlaþma var." þeklinde konuþtu.

Sýnýr güvenliði konusunun iki ülke için de önemli olduðunu belirten Han, "Bu konu Taliban hükümeti için bir zorluk oluþturacaktýr. Ancak ortak sýnýra sahip komþu ülke olmamýz nedeniyle Taliban hükümetiyle iþ birliðine hazýrýz." ifadelerini kullandý.

Han, Afgan siyasilerin bu konuda taahhütlerini pratikte görmeyi umduklarýný söyleyerek, Pakistan ile Afganistan halklarýnýn köklü iliþkilere sahip olduðunu ve bu nedenle sýnýr geçiþlerini kolaylaþtýracak adýmlarý atacaklarýný söyledi.

Öte yandan, yabancý askerlerin çekilme sürecinde bazý istenmeyen olaylar yaþanmasýna raðmen, þu an Afganistan genelinde güvenliðin saðlandýðýný aktaran Han, istikrarýn saðlanmasý ve iç çatýþmalarýn yeniden baþlamamasý için Taliban hükümetiyle çalýþmanýn önemine deðindi.

Han, ayrýca, Pakistan dýþýnda ülkede büyükelçilik faaliyetlerini sürdüren Türkiye, Rusya, Katar, Ýran ve Çin gibi ülkelerin Afganistan'da istikrarý saðlamaya katký saðladýðýna iþaret ederek, bu ülkelerin süreci kolaylaþtýrmak için yapýcý bir tavýr aldýðýný kaydetti.

Ülkedeki son yabancý askerlerin çekildiði 31 Aðustos sonrasý, Afganistan'a insani ihtiyaç malzemeleri yardýmý yaptýklarýný söyleyen Han, Taliban hükümetinin talep etmesi halinde insani ve ekonomik sorunlarýn giderilmesi için yardýmlarý sürdüreceklerini vurguladý.