Miller, ülkedeki yasal kürtaj süresinin 24 haftadan 20 haftaya indirilmesi gerektiğini kaydederek, tıbbın ve bilimin artık çok geliştiğini, prematüre bebekleri yaşatma oranının arttığını vurguladı.
İngiliz bakan, doktorların artık altı aylık hamilelikteki erken doğumlarda bile bebekleri yaşattığına dikkati çekti. Miller'in önerisi ülkedeki bazı kadın örgütleri tarafından, "kadınların çocuk sahibi olmasıyla ilgili haklarına müdahale edildiği" gerekçesiyle eleştirildi.
Kürtaj konusunda ABD'de yapılan bir araştırma, Avrupa'da 20 yaş altındaki kadınlarda en yüksek kürtaj oranının İngiltere ve Galler'de olduğunu ortaya koydu.
İngiltere Başbakanı David Cameron'ın yaptığı son kabine değişikliğiyle Kadın ve Eşitliklerden Sorumlu Bakan olarak atanan Muhafazakar Partili Maria Miller, 2008 yılında da parlamentoda kürtajla ilgili yasal sürenin 20 haftaya indirilmesi önerisinde bulunmuş, ancak bu öneri kabul edilmemişti.
İngiltere'de kürtajın 20 haftadan sonra, yüzde 1 ile 2 civarında gerçekleştirildiği tahmin ediliyor. Ülkede 24 haftayı geçen hamileliklerde de kimi zaman, bebekte bir sorun ya da anne sağlığı için tehdit varsa kürtaja izin veriliyor.