Baþkent Londra'da bulunan Westminster Sulh Ceza Mahkemesinin iadeye hükmetmesiyle dosya, siyasi karar için Ýçiþleri Bakaný Priti Patel'e gidecek.
Patel'in de iadeye onay vermesi durumunda Assange'ýn avukatlarýnýn itiraz etmesi bekleniyor.
Duruþma devam ederken Assange'ýn destekçileri mahkeme önünde gösteri düzenledi. Burada bir konuþma yapan eski Ýþçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, mahkemeye Assange'ý serbest býrakmasý çaðrýsý yaptý.
Karar sonrasý konuþan WikiLeaks Genel Yayýn Yönetmeni Kristinn Hrafnsson, hükmün ölüm cezasýna eþ olduðunu belirterek "Þimdi Julian'ýn hayatý Priti Patel ve Boris Johnson'ýn (Baþbakan) ellerinde. Doðru olaný yapmalarý gerekiyor. Doðru þeyi yaptýklarýndan emin olmalýsýnýz. Bir insanýn hayatýný kurtarma, bunu (iade) durdurma ve basýn özgürlüðüne yapýlan bu saldýrýyý durdurma yetkileri var." dedi.
Assange'ýn geçen ay evlendiði eþi Stella Moris de bugünkü kararýn formalite de olsa kendisini rahatsýz ettiðinin altýný çizerek "Ýngiltere'nin Julian Assange'ý ABD'ye iade etme yükümlülüðü yok. Esasen uluslararasý yükümlülükleri gereði bu iadeyi durdurmasý gerekiyor. Boris Johnson ve Priti Patel, Julian'ý onu öldürmeyi planlayan ülkeye iade etmeyin. Boris Johnson ve Priti Patel bunu (iade) her an durdurabilir. Bugün bile durdurabilirler." diye konuþtu.
Johnson ve Patel'den "doðru olaný" yapmasýný isteyen Moris, "Siyasi suçlar nedeniyle iadeleri yasaklayan ABD-Ýngiltere iade anlaþmasýnýn dördüncü maddesini uygulayabilirler. Þu anda kendi anlaþmalarýný ihlal ediyorlar. Bu siyasi bir dava. Sulh mahkemesinin kararýyla doðrudan siyasi alana geçti." ifadesini kullandý.
Nisan 2019'dan bu yana Ýngiltere'de tutuklu bulunan Avustralya doðumlu Assange'ýn ABD'ye iade edilmesi durumunda 175 yýl hapisle yargýlanabileceði belirtiliyor.
Özellikle Amerikan ordusunun Irak ve Afganistan'da "savaþ suçu" olabilecek eylemlerine iliþkin binlerce gizli belge yayýmlamakla suçlanan Assange'ý Washington casusluktan yargýlamak istiyor.
Assange destekçileri ise davanýn basýn özgürlüðüne ciddi bir saldýrý olduðunu belirtiyor.
Assange'ýn kurduðu WikiLeaks, 2010'da, aralarýnda ABD'nin Irak ve Afganistan'da iþlediði suçlarý da delillendiren çok sayýda gizli belgeyi yayýmlamýþtý.
ABD'nin casuslukla suçladýðý ve iadesini istediði Assange, hakkýnda tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarýyla açýlan davalar için Ýsveç'e iadesi gündemdeyken, Haziran 2012'de Ekvador'un Londra Büyükelçiliðine sýðýnmýþtý.
Assange, Ekvador'un Londra Büyükelçiliðinden 11 Nisan 2019'da çýkarýlarak gözaltýna alýnmýþ ve "kefaletle serbest býrakýlma þartlarýný ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konulmuþtu.
Mahkeme, Assange'ý bu suçtan 50 hafta hapse mahkum etmiþti. 50 haftalýk cezasýný dolduran Assange'ýn iade talebi çerçevesinde tutuklu kalmasýna karar verilmiþti.
Duruþmalarýn ardýndan 4 Ocak 2021'de Assange'ýn intihar riskinin yüksek olduðu ve ABD hapishanesinde özel idari önlemlere tabi tutulacaðý, özellikle de istihbarat topluluðunun kendisine düþman olmasý nedeniyle "gerçek bir risk altýnda" olduðu gerekçesiyle ABD'nin iade talebi reddedilmiþti. ABD ise karara itiraz etmiþti.
ABD, temyizi kazanabilmek için WikiLeaks kurucusunun yüksek güvenlikli hapishanelerde tutulmayacaðý ve hapis cezasýný ülkesi Avustralya'da çekebileceði taahhüdünde bulunmuþtu.
Savunma ekibi ise CIA'in, Assange'ý Ekvador'un Londra Büyükelçiliðinde saklandýðý sýrada kaçýrma ve öldürme planý yaptýðýna iliþkin haberleri dayanak göstererek can güvenliðine vurgu yapmýþtý.
10 Aralýk 2021'de Yüksek Mahkeme, verilen teminatlarý yeterli bularak alt mahkemenin kararýný bozmuþ ve Assange'ýn ABD'ye iade edilebileceðine hükmetmiþti.
Bunun üzerine Assange'ýn savunma ekibi, davayý Yargýtaya taþýmak için Yüksek Mahkemeye izin baþvurusunda bulunmuþtu.
Yargýtay da 14 Mart'ta verdiði kararla Assange'ýn ABD'ye iade edilebileceði yönündeki karara itirazýný reddetmiþti.
Söz konusu kararýn ardýndan, dava dosyasýnýn önce yerel mahkemeye ardýndan da nihai karar için Ýçiþleri Bakaný Priti Patel'in önüne gideceði belirtilmiþti.