Ýngiltere seçime gidiyor: Ekonomi ve dýþ politika en kritik baþlýk
ABONE OL

Seçime iliþkin açýklamalarda bulunan ve seçmen olarak tercihini belirleyen ana unsurun "doðruluk" olduðunu söyleyen 72 yaþýndaki William isimli vatandaþ, "Çok sürpriz sonuçlarýn ortaya çýkacaðýný hissediyorum. Ýnsanlar büyük oranda Yeþiller Partisine ya da diðer alternatif partilere oy verebilir." diye konuþtu.

"NHS HER ZAMAN PROBLEMLÝ"

Halkýn alternatiflere yönelmesinde etkisi olan konulara deðinen William, "Ulusal Saðlýk Sistemi (NHS) önemli ölçüde göz önünde bulundurulacaktýr. Her zaman bir problemdi. Baþka problemler de var. (Ýsrail'i) Silahlandýrma ve Filistin þu an çok büyük bir problem. Birçok insan bunu göz önünde bulunduruyor. En büyük sorun ise doðruya yönelik yaklaþým ve inanç. Doðru nedir? Ýnsanlar doðru anlayýþýný yitirdi." dedi.

Filistin ve dünyada artan adaletsizlik konusunda çalýþmalar yapan aktivist William, gençliðin parti politikalarýndan ziyade deðerlerin peþinde olduðuna iþaret ederek, "Gazze çok büyük bir sorun. Birçok insan Gazze'de yaþananlarý, emperyalist deðerler, savaþ ve güç gibi daha geniþ bir soru olarak deðerlendiriyor." ifadelerini kullandý.

"DOÐRULUK KAYBOLDU"

Bir aktivist olarak her gün Filistin konusunun yaný sýra tüm dünya ve Filistin'de yükseldiði düþünülen adaletsizlik konularýnda farkýndalýk oluþturmak için çalýþtýðýný söyleyen William, "En büyük sorun, doðruluk tohumunu komplo teorileri arasýnda nasýl bulacaðýmýz konusudur. Herkes deðiþim istiyor ama nasýl olacaðýný kimse bilmiyor çünkü doðruluk kayboldu." deðerlendirmesinde bulundu.

Kýsýr siyasi tartýþmalardan ve Lordlar Kamarasý'ndan kurtulmak gerektiðini belirten William, özellikle genç neslin seçimle ilgili radikal kararlar verebileceðini söyledi.

William, "Keskin bir deðiþim bekliyorum. Olacak þeyler yýkýcý olabilir ancak hiçbir þey Filistin ve Ýsrail'de yaþananlardan daha yýkýcý deðildir. Her zamankinden daha fazla insan Filistin'i destekliyor, emperyalizm, siyonizm ve tekel karþýtý. Bunun küresel bir durum haline geldiðini hissediyorum ve bir deðiþim anlamýna geldiðini düþünüyorum." diye konuþtu.

"FAYDA GÖREMEDÝK"

Hussain isimli 30 yaþýndaki seçmen ise oy tercihini en çok etkileyen konunun Gazze olduðunu söyledi. Ülkedeki siyasetçilerin Gazze-Ukrayna kýyaslamasýný yanlýþ yaptýðýna inandýðýný söyleyen Hussain, ülkedeki hayat pahalýlýðýnýn da önemli bir etken olduðunu ifade etti.

Hussain, "(Siyasetçiler) Ýnsanlarýn yaþamlarýný önemsediklerini göstermeli. Ýnsanlar bu ülkede çok fazla zorluk yaþýyor. Böyle olmamasý için kaynaklar varken þirketler özellikle son 24 ayda çok büyük karlar elde ediyor." dedi.

AB'ye tekrar katýlmanýn da halkýn yararýna olacaðýný kaydeden Hussain, "Kaç yýldýr AB'nin dýþýndayýz ve hiçbir faydasýný görmedik." deðerlendirmesini yaptý.

Hussain, Ýþçi Partisinin seçimi kazanacaðý yönündeki anketleri deðerlendirerek, "Muhafazakar Partinin ülkeyi yönetmediðini görmek iyi olur." ifadesini kullandý.

BREXÝT TEPKÝSÝ

Adam Doubs (26), son yýllarda siyasette yaþanan pek çok olayýn oy tercihini þekillendirdiðini belirtti. Göç ve ekonominin seçimin sonucuna etki edeceðini savunan Doubs, "Benim için en önemli konular ekonomi ve çevre konularý. Gazze konusu ise genç seçmenler için önemli bir sorun." dedi.

Doubs da AB'ye yeniden katýlmanýn önemini vurgulayarak bu konunun hiçbir seçim tartýþmasýnda gündeme gelmediðine dikkati çekti.

AB'den ayrýlmanýn ülkenin bugünkü durumunu önemli ölçüde etkilediðini kaydeden Doubs, "Ben AB'ye katýlma veya en azýndan Gümrük Birliði'ne katýlma taraftarýyým. Herkes bunu konuþmaktan çekiniyor, çünkü yýllardýr Brexit'i duymak, insanlarýn heyecanýný yitirmesine neden oldu." diye konuþtu.

Doubs, seçimden sonra AB'ye girmenin gündeme gelmeyeceðini ancak diðer yýllarda tartýþýlacaðýný belirtirken, Ýþçi Partisinin iktidara gelmek için vaatlerinde temkinli davrandýðýný söyledi.

GAZZE'DE ÝÞLENEN SUÇLAR

Muhammad isimli 25 yaþýndaki seçmen de Gazze konusunun oyunun rengini belirlemekte önemli olduðunu belirterek, "Þahsen Gazze'de soykýrýmýn devamýndan memnun olan bir partiyi destekleyemem. Herkes için konuþamam ama çoðu arkadaþým için de Gazze önemli bir konu." ifadelerini kullandý.

Hayat pahalýlýðý, yüksek kiralar, artan market fiyatlarý ve yüksek ulaþým ücretlerinden söz eden Muhammad, "Bu ülkede hayat pahalýlýðý çevresinde yaþanan birçok sorun var. Geçmiþte yoksulluk sýnýrýnda yaþayan birçok insana yardým etmek için çalýþtým ve iþsiz ya da zorluklar yaþayan insanlar adýna konuþacak kadar tecrübe sahibiyim." diye konuþtu.

"BREXÝT GENÇLÝÐÝN FAYDASINA OLUR"

AB'ye yeniden katýlmayý savunan Muhammad, Brexit'in Ýngiltere'ye ekonomik olarak faydasý olmadýðýný, tekrar katýlmanýn gençliðin faydasýna olacaðýný söyledi.

Ýngiltere'de gençlerin büyük deðiþiklikler istediðine iþaret eden Muhammad, "Gelecek konusunda nötrüm. Ama ülke için en iyisi Muhafazakar Partinin gitmesi." dedi.