UKHSA'dan yapýlan açýklamaya göre, Afrika seyahati geçmiþi bulunan bir kiþide Mpox virüsünün klad 1b varyantý görüldü.
Bu kiþinin Londra'daki Royal Free Hospital'daki yüksek riskli bulaþýcý hastalýklar bölümünde tedavi altýna alýndýðý belirtilirken ülkede 2022'den beri düþük bulaþýcýlýk seviyesinde Klad 2 varyantýnýn bulunduðu ifade edildi.
Virüsün yayýlma riskinin düþük olduðu vurgulanan açýklamada deðerlendirmelerine yer verilen UKHSA Saðlýk Baþdanýþmaný Susan Hopkins, virüs görülen kiþinin yakýn temasta bulunduðu isimlerin de yakýndan takip edildiðini söyledi.
- M ÇÝÇEÐÝ VÝRÜSÜ
M çiçeði virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuþ bireylerden bulaþýyor. Virüsün neden olduðu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaþtýðý giysi, çarþaf, havlu ve benzeri eþyalarý kullanmak ve vücut sývýlarýyla temas etmek en önemli bulaþ nedenleri arasýnda yer alýyor.
Ýlk belirtiler, virüsü kaptýktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çýkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateþ, baþ, sýrt ve kas aðrýsý, lenf bezlerinde þiþlik, yorgunluk, üþüme, titreme ve ciltte su çiçeðine benzer kabarcýklara neden oluyor.
Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalýðýn tedavisi antiviral ilaçlarla yapýlýyor. Vakalarýn büyük kýsmý hastalýðý hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde saðlýðýna kavuþuyor.
Dünya Saðlýk Örgütü (DSÖ), "maymun çiçeði hastalýðý (Monkeypox)" ismini, 2022'de ýrkçýlýk ve ayrýmcýlýk kaygýsýyla "mpox" olarak deðiþtirmiþti. M çiçeði virüsü, 14 Aðustos'ta DSÖ tarafýndan "uluslararasý öneme sahip halk saðlýðý acil durumu" olarak ilan edilmiþti.