Ýngiltere'de binlerce kiþi Gazze'de öldürülenler anýsýna Downing Sokaðý giriþine oyuncak ve çiçek býraktý
ABONE OL

Ýngiltere'nin baþkenti Londra'nýn ünlü Trafalgar Meydaný'nda düzenlenen mitinge katýlanlar, Gazze'de hayatýný kaybeden on binlerce sivili anmak için çiçek ve oyuncaklar getirdi.

Ýngiltere hükümetinden Ýsrail'e silah satýþýný durdurmasýný isteyen protestocular, "Özgür Filistin", "Binlerimizle, milyonlarýmýzla hepimiz Filistinliyiz" ve "Nehirden denize Filistin özgür olacak" sloganlarý attý.

Meydanda kurulan sahneden katýlýmcýlara seslenen Nükleer Silahsýzlanma Kampanyasý Genel Sekreteri Kate Hudson, "Ýsrail öldürmeye devam ediyor ve bunu artýrdýðýný görüyoruz. Gazze'de ve iþgal altýndaki topraklarda þiddetlenen bir soykýrým var." dedi.

Hiroþima ve Nagazaki'ye atýlan atom bombasýndan kurtulanlarýn oluþturduðu Nihon Hidankyo kuruluþunun 2024 Nobel Barýþ Ödülü'nü aldýðýný belirten Hudson, kuruluþun Eþ Baþkaný Mimaki Toþiyuki'nin, ödülün Gazze'de ateþkes için çalýþanlara verileceði beklentisini dile getirdiði konuþmayý hatýrlattý.

"ÝSRAÝL'ÝN BÝTMEYEN KATLÝAMI KABUL EDÝLEMEZ"

Hudson, "Ýsrail'in bitmeyen katliamý kabul edilemez, hükümetimizin bu ölümlere raðmen Ýsrail'e desteði kabul edilemez. Unutmayýn ki Gazze'de devam eden savaþta birçok Ýsrailli bakan Gazze'ye nükleer bomba atýlmasý gerektiðini söyledi. Biz hangi tarafta olduðumuzu biliyoruz. Biz Hiroþima ve Nagazaki halkýnýn yanýndayýz, biz Gazze ve Lübnan halkýnýn yanýndayýz, her iki tarafýn da kayýplarýna eþit þekilde üzülüyoruz." dedi.

Yazar ve komedyen Alexei Sayle de ABD'li yazar James Baldwin'in, "Bombalanan her köy benim memleketimdir" þiirini okudu.

"KALBÝ VE GÖZÜ OLANIN BUNA KARÞI DURMASI LAZIM"

Gazze'de 8 aile üyesini kaybeden Filistinli gazeteci Ýbrahim Hadra, AA muhabirine, hayatýnýn en zor yýlýný geçirdiðini söyledi.

Ýnsan haklarýna deðer veren ülkelerin dahi Gazze'yi görmezden geldiðini ifade eden Hadra, "Gazzelilere ne oluyorsa olsun, kimse önemsemiyor, kimse görmüyor. Sadece dünyada sokaklara dökülen protestocular bunu önemsiyor." diye konuþtu.

"Son bir yýlda yaþamýn anlamý tamamen deðiþti." diyen Hadra, dünyanýn önde gelen ülkelerinin Gazze konusunda yapýlan protestolara ve haberlere kayýtsýz kalmasýný eleþtirdi.

Hadra, "Gözü veya kalbi olan, Gazze'den gelen fotoðraflarý her gün gören Ýsrail'i destekleyemez. 'Ýsrail'in kendisini savunma hakký vardýr' diyemez. Bu kendini savunmak deðildir. Bir yýl boyunca çocuklarý öldürerek kendinizi savunamazsýnýz. Kalbi ve gözü olanýn buna karþý durmasý lazým. Eðer durmuyorsanýz onlara hizmet ediyorsunuz demektir. Sizi kontrol ediyorlar demektir." diye konuþtu.

Katie isimli eylemci ise Gazze'de artarak devam eden katliamlara tepki göstermek için eyleme katýldýðýný belirtti.

Ýngiliz halkýnýn, hükümetinin aksine bu duruma karþý olduðunu vurgulayan Katie, hayatýný kaybeden sivilleri anmak için eyleme çiçek getirdiðini söyledi.

"HERKES GÖRDÜKLERÝNDEN ETKÝLENDÝ"

Katie, "Herkes gördüklerinden etkilendi. Masum çocuklarýn öldürülmesi, gençlerin hayattan koparýlmasý çok üzücü." ifadesini kullandý.

Tammy isimli eylemci ise bir yýldan uzun süredir Gazze'de sivillerin öldürüldüðünü belirterek, "Ýngiliz hükümeti, týpký ABD savaþ makinesi gibi iþbirliði içindedir. Bir þeylerin bizim adýmýza yapýlmasý çok üzücü." dedi.

Ýngiliz hükümetini Ýsrail'e silah satýþýný son vermeye çaðýran Tammy, "Biraz insanlýk gösterin. Neden bir Filistinlinin hayatý bizimki kadar deðerli deðil? Bunu nasýl desteklersiniz? Tüm insanlar eþittir." diye konuþtu.

ANI KÖÞESÝ OLUÞTURULDU

Konuþmalarýn ardýndan eylemciler, Baþbakanlýk Ofisi 10 Numara'nýn bulunduðu Downing Sokaðý giriþine yürüdü.

Eylemciler burada yanlarýnda getirdikleri çiçekler ve oyuncaklardan bir anma köþesi oluþturdu.

Gazze'de hayatýný kaybedenler için 1 dakikalýk saygý duruþunun yapýldýðý Downing Sokaðý giriþinde bazý eylemciler gözyaþlarýný tutamadý.

Bir eylemci, "Sir" unvaný bulunan Baþbakan Keir Starmer'a hitaben, "Sir Kid Starver (Çocuklarý aç býrakan) senden utanýyoruz" yazýlý pankartý aný köþesine býraktý.

Aný köþesine, çok sayýda mektup ve þiir de konuldu.