Ýngiltere'de ‘gelmeyen ambulans' isyaný
ABONE OL

Ýngiltere'nin Hull kentinde diyabet ve kas erimesine neden olan bir hastalýktan muzdarip 54 yaþýndaki Teresa Simpson, 29 Kasým'da evinde rahatsýzlanmasý üzerine, eþi Matthew Simpson saat 15.00'te 999 numaralý acil durum hattýný arayarak ambulans çaðýrdý.

Ancak Simpson, ambulans çaðrý merkezinin, yoðunluk nedeniyle kendisiyle daha sonra iletiþime geçeceði yanýtýný aldý. Ambulans, Matthew Simpson ikinci kez burayý aradýðýnda eþinin "cansýz" olduðunu söylemesi üzerine, ertesi gün sabah 07.45'te geldi.

Yaklaþýk 16 saat 45 dakika ambulansýn gelmesini bekledikten sonra kaldýrýldýðý hastanede hayatýný kaybeden Teresa Simpson'ýn hikayesi, üst düzey bir Ýngiliz saðlýk yetkilisinin, acil servisteki gecikmeler nedeniyle haftada yaklaþýk 500 kiþinin hayatýný kaybettiðini açýklamasý üzerine, Sky News muhabiri Greg Milam'ýn yaptýðý haberle gündeme geldi.

- "16 SAAT 45 DAKÝKA BEKLEMEK ZORUNDA KALDIM"

Kalýtsal hastalýðýnýn yaný sýra engelli bir birey de olan Teresa Simpson'ýn eþi Matthew Simpson, o gün yaþananlarý, bekleme sürecini ve eþinin vefatýný AA muhabirine anlattý.

Saðlýk görevlileri daha erken gelseydi eþinin kurtarýlacaðýna inandýðýný söyleyen Simpson, "16 saat 45 dakika beklemek zorunda kaldým ve geldiler çünkü onlarý arayýp onun cansýz olduðunu söylemem gerekti." dedi.

Simpson, "Karýmý kaybettim. Ben 47 yaþýnda yalnýz kaldým ve eþim 54 yaþýnda hayatýný kaybetti. Kas erimesi hastalýðý olan miyotonik distrofi olduðu için bir gün hayatýný kaybedeceðini biliyorduk ama bu þekilde yalnýz býrakýlarak deðil." ifadelerini kullandý.

Ambulans gelene kadar eþiyle sürekli konuþmaya çalýþtýðýný, ilgilendiðini ve ilaçlarýný verdiðini anlatan Simpson, "Çok öfkeliyim. Eþim hayatýný asla bu þekilde kaybetmemeliydi." diye konuþtu.

Simpson, eþini Kovid-19 salgýný döneminde hastalýktan korumak için elinden geleni yaptýðýný ancak salgýndan iki yýl sonra yaþanan bu olayýn ardýndan onu kaybettiðini dile getirerek "Onu Kovid-19'dan korumak için iki yýl çaba sarf ettim. Her þeyi, her bir kuralý en ince ayrýntýsýna kadar takip ettim. Yanýma daima el temizleme jeli aldým. Sýrf karýmý güvende tutmak için onu sürekli kontrol ettim ama onu öldüren, ambulans hizmetiydi."

Hayat arkadaþýný kaybetmenin kendisini derinden sarstýðýný ve bir baþýna kaldýðýný anlatan Simpson, "Üzücü olan kýsým, bu eylülün 25'inci evlilik yýl dönümümüz olmasý. Özel bir þey planlýyordum. Þimdi 25'inci yýl dönümümüz için özel bir þey planlamak yerine karýmýn cenazesini planlýyorum." dedi.

- EÞÝNÝN ÖLÜMÜNÜN ARDINDAN GENÝÞ ÇAPLI SORUÞTURMA BAÞLATILDI

Eþi vefat ettikten sonra yaþadýðý trajik olayý paylaþmasýnýn ardýndan bazý kiþilerin kendisini ambulansýn gelmemesi üzerine taksi çaðýrmamakla suçladýðýný anlatan Simpson, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Neden taksi tutmadým? Benim eþim yüzde 90 engelli. Eþime engelliler için tasarlanan özel taksilerden çaðýrmam gerekiyordu ki akþamlarý bu taksileri bulmanýz çok zor. Önceden rezervasyon yaptýrmanýz gerekiyor. Öte yandan, karýma ne olduðunu bile bilmiyordum, ben týp doktoru deðilim ki. Sadece ona yardýmcý oldum, yanýnda oldum, onu güvende tutuyordum. Soðukta dýþarý çýkarmak gibi onu riske atacak þeyleri yapamazdým."

Simpson, olayýn ardýndan normal bir inceleme süreci yürütüldüðünü fakat olayýn eþinin ölümüyle sonuçlanmasý nedeniyle daha sonra 12 ay sürecek geniþ çaplý ciddi bir soruþturma baþlatýldýðýnýn altýný çizdi.

Acýlý eþ Matthew Simpson, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Ambulans þoförlerini, doktorlarý suçlamýyorum. Hangi acil durumun acil olarak sýnýflandýrýldýðýna iliþkin bu kararlarý veren, Yorkshire Ambulansýnýn tepesindeki kiþiyi suçluyorum. Karýmý öldürenler onlar ve karýmýn kafa karýþýklýðýnýn tamamen acil bir durum olmadýðýna karar verdiler.

Ambulans servisine gerçekten çok kýzgýným çünkü bu sadece benim baþýma gelmiyor. Her gün 4, 6, 12, 18, 20 saat bekleme sürelerinin olduðu ambulans hikayelerini duyuyorsunuz. Ambulans geldiðinde bile hastaneye gitmeniz garanti deðil. 10 saat dýþarýda bekleyebilirsin. Ambulanslarda bekleyen insanlarýn hikayelerini duydum. Böyle bir þey modern zamanlarda olmamalý. 20 veya 30 yýl önce böyle deðildi."

- "ÝNGÝLTERE ULUSAL SAÐLIK SÝSTEMÝ ÇÖKMÜÞ DURUMDA"

Kendi yaþadýklarý acý tecrübeden yola çýkarak Ýngiltere'de son dönemde Ulusal Saðlýk Sistemi'nde (NHS) yaþanan krize de deðinen Simpson, sözlerini þöyle tamamladý:

"Þu anda NHS'deki krizin çok ciddi olduðunu düþünüyorum çünkü tek mevzu, ambulans bekleme süreleri deðil. (Hastalar) Oraya (hastaneye) vardýklarýnda onlar için yatak yok, hemþire, doktor yok. Yani sadece ambulans deðil, doktorlarýnýz da yok, bakýmevleriniz ve bunun gibi þeyler de yok, saðlýk sistemi çökmüþ durumda."

- ÝNGÝLTERE'DE ACÝL SERVÝSLERDEKÝ GECÝKMELERÝN HAFTADA 500 ÖLÜME YOL AÇTIÐI ÖNE SÜRÜLDÜ

Teresa Simpson'ýn hikayesi, saðlýk yetkililerinin acil bakýmdaki gecikmeler nedeniyle haftada 300 ila 500 kadar kiþinin öldüðü konusunda yaptýðý açýklamalarýn ardýndan ortaya çýktý.

Ýngiltere'de üst düzey bir saðlýk yetkilisi, hafta baþýnda yaptýðý bir açýklamada, acil servislerdeki bekleme sürelerinin haftada 300 ila 500 ölüme neden olduðunu öne sürmüþtü.

Ülkede acil týp doktorlarý birliði olan "Royal College of Emergency Medicine" Baþkaný Dr. Adrian Boyle, Times Radio'ya yaptýðý açýklamada, geçen ay acil servislerde "þimdiye kadarki en uzun bekleme süresinin" kaydedildiðini söylemiþti.

Ayrýca hastanelerde geçen ay "þimdiye kadarki en yüksek doluluk oraný"na ulaþýldýðýna dikkati çeken Boyle, "Þu anda uzun beklemeler açýsýndan gördüðümüz þey, artan ölüm oranýyla iliþkilendiriliyor ve her hafta acil servislerdeki gecikmeler ve sorunlarýn bir sonucu olarak 300 ila 500 kiþinin öldüðünü düþünüyoruz." ifadelerini kullanmýþtý.

Ýngiltere Saðlýk Bakanlýðýndan bir sözcü de saðlýk sisteminin özellikle son aylarda karþý karþýya kaldýðý krize iliþkin, "Kovid-19 salgýnýnýn etkisinin ardýndan NHS'nin karþý karþýya olduðu baskýlarýn farkýndayýz ve saðlýk için 14,1 milyar sterline kadar ek fonla desteklenen insanlarýn önümüzdeki iki yýl boyunca ihtiyaç duyduklarý saðlýk ve sosyal bakýmý almalarýný saðlamak için yorulmadan çalýþýyoruz." açýklamasýný yaptý.