Ýngiltere'deki müzede ''antik hazineleri''  kayýp! FBI devreye girdi
ABONE OL

BBC'deki habere göre, ismi açýklanmayan FBI ajaný, geçen yýl British Museum yetkililerinin antik mücevherat, taþ ve çeþitli parçalarýn müze koleksiyonundan kaybolduðunu, çalýndýðýný veya hasar aldýðýný açýklamasýnýn ardýndan Ýngiliz emniyetine konuyla ilgili destek saðladýklarýný söyledi.

British Museum yetkilileri, 1500'ün üzerinde parçanýn çalýndýðýný veya kaybolduðunu, 626'sýnýn kurtarýldýðýný, 100'ünün bulunduðunu ancak henüz geri getirilemediðini duyurdu.

Amerikalý emniyet güçleri, Washington'daki alýcýya satýlan müzeye ait 268 parçanýn geri gönderilmesi sürecinde de yardýmcý oldu.

Müze yetkililerinin çalýndýðýný duyurduklarý eserlerin büyük çoðunluðu kataloglanmamýþ parçalardan oluþuyor. Bu sebeple yetkililer, halen bu eserlerin müze koleksiyonundan çalýndýðýný kanýtlamanýn yollarýný arýyor.

Bazý durumlarda koleksiyoncular, müze yetkililerinin deðerlendirme yapabilmesi amacýyla eserleri baðýþlamayý kabul ediyor.

Üst düzey küratör Dr. Peter Higgs, British Museum yetkilileri tarafýndan "eski eserleri çalmak", "zarar vermek" ve "satmakla" suçlanýyor. Higgs ise hakkýndaki bu suçmalalarý reddediyor.

- 100 BÝN STERLÝNLÝK HIRSIZLIK ÝDDÝASI

Müze yetkilileri, Higgs'in yaklaþýk 100 bin sterlinlik (4 milyon 100 bin lira) hýrsýzlýk yaptýðýný öne sürüyor.

Müze yetkililerince açýlan davadaki belgelere göre, Higgs'in en az 10 yýl boyunca müzenin depolarýndaki çoðunlukla kayýtsýz eserleri çalarak sattýðýndan þüpheleniliyor.

Yetkililer, görevden alýnan Higgs'in ABD'de e-ticaret sitesi eBay üzerinden en az 45 alýcýya ürün sattýðýný deðerlendiriyor.

ABD'de üç alýcý, "Sultan1966" adlý satýcýnýn kendisini eBay'de veya e-posta yoluyla "Paul Higgins" veya "Paul" olarak tanýttýðýný söyledi.

Mahkeme belgelerine göre müze yetkilileri, Higgs'in "Sultan1966" hesabýnýn kendisine ait olduðunu itiraf ettiðini belirtiyor.

New Orleanslý Tonio Birbiglia ise "Sultan1966" rumuzlu satýcýdan iki ürün satýn aldýðýný bildirdi.