Ýngiltere'den yaptýrým açýklamasý! Soykýrýmcý Ýsrailli bakanlar köþeye sýkýþtý
ABONE OL

Starmer, Ýngiltere parlamentosundaki haftalýk "Baþbakan'a Sorular" oturumunda milletvekillerinin gündemdeki konulara iliþkin sorularýný yanýtladý.

Liberal Demokrat Parti lideri Ed Davey, Baþbakan'a, Ýngiltere'nin Batý Þeria'da Filistinlilerin topraklarýný gasbeden Ýsraillileri destekleyen ve aþýrýlýk yanlýsý yorumlar yapan Ben-Gvir ve Smotrich'e yaptýrým uygulayýp uygulamayacaðýný sordu.

Smotrich'in "Gazze'de 2 milyon insaný aç býrakmanýn haklý ve ahlaki olabileceðini savunduðunu" aktaran Davey, Ben-Gvir'in de "Batý Þeria'da 19 yaþýndaki bir genci öldüren yerleþimcilere kahraman dediðini" kaydetti.

Davey, ayrýca, eski Ýngiltere Dýþiþleri Bakaný David Cameron'ýn da bu kiþilere "yaptýrým uygulamayý planladýðý" sözlerini aktardý.

Baþbakan Starmer, milletvekillinin sorusuna þu yanýtý verdi:

"Batý Þeria'da ve ayný zamanda bölge genelinde gerçekten endiþe verici diðer faaliyetlerle birlikte açýkça korkunç yorumlar olduðu için bunu (yaptýrým uygulanmasý konusunu) deðerlendiriyoruz. Gazze'deki insani durum korkunç, ölü sayýsý 42 bini aþtý ve temel hizmetlere eriþim çok daha zor hale geliyor. Ýsrail sivil kayýplarý önlemek, Gazze'ye çok daha fazla miktarda yardým girmesine izin vermek ve Birleþmiþ Milletler (BM) insani yardým ortaklarýna etkili þekilde çalýþma olanaðý saðlamak için mümkün olan tüm adýmlarý atmalý."

Avrupa Birliði (AB) Dýþ Ýliþkiler ve Güvenlik Politikasý Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de 14 Ekim'de yaptýðý açýklamada, aþýrý saðcý Ýsrailli iki bakana yönelik yaptýrýmlarýn "hala görüþüldüðünü" belirtmiþti.

NE OLMUÞTU?

Ýsrail'in aþýrý saðcý Ulusal Güvenlik Bakaný Ben-Gvir ve Maliye Bakaný Smotrich, sýk sýk Mescid-i Aksa'ya yaptýklarý baskýnlarla bölgesel ve uluslararasý tepkilere yol açýyor.

Ýsrail'deki Maarif gazetesine demeç veren Ben-Gvir, Hamas'la ateþkes ve esir takasý anlaþmasý yapmak yerine Gazze topraklarýný iþgal ederek göçü teþvik etmeleri gerektiðini savunmuþtu.

Ben-Gvir, "Gazze topraklarýný iþgal eder ve onlara yaptýklarýnýn bedelini toprakla ödeyeceklerini söylersek, yakýt giriþini durdurursak ve gönüllü göçü teþvik edersek, nihayetinde tam bir zafer elde edeceðimize inanýyorum. Bu bizim Ýsrail tarihinde ilk kez veya iki kez yaptýðýmýz bir þey deðil, bunu bir kez daha yapabiliriz." demiþti.

Gazze'ye yakýtýn kesilmesi gerektiðini aylardýr söylediðini vurgulayan Ben-Gvir, "Ýsrail'in Gazze'den yakýtý ve insani yardýmlarý kesmesi durumunda Hamas iki hafta içinde teslim olacak." iddiasýnda bulunmuþtu.

Bakan Smotrich de 5 Aðustos'ta düzenlenen bir konferansta, 7 Ekim 2023'ten bu yana Ýsrail'in yoðun saldýrýlarý ve insani yardýmlarý engellemeleri nedeniyle aylardýr açlýk ve kýtlýk çeken Gazzelilerin tamamýnýn ölmesinin "meþru" olduðunu ima etmiþti.

Fransa'dan Ýsrailli savunma firmalarýna fuar ambargosu!

'Yeni düzen' kurulurken Türkiye nasýl konumlanacak?

Biden, Ýsrail'e gönderilen THAAD konusunda Kongreyi bilgilendirdi