Irak Meclisi, eþcinsel iliþkileri suç kapsamýna alan tasarýyý onayladý
ABONE OL

Irak'ta 1988 tarihli fuhuþla mücadele yasasýnda deðiþiklik yapýlmasýný öngören tasarý, Baðýmsýz Milletvekillerinden Raad el-Maliki tarafýndan Meclis'e sunuldu.

Maliki, mevcut yasadaki maddelere "eþcinsellik" tabirlerinin eklenmesini ve cinsel istismara yönelik cezalar verilmesini istedi.

Meclis, eþcinsel iliþkiler için ömür boyu hapis veya ölüm cezasý öneren tasarýyý cezalarda deðiþiklik yaparak onayladý.

Yasaya göre, rýzaya dayalý eþcinsel iliþkiye girenler 10 yýldan az ve 15 yýldan fazla olmamak üzere hapis cezasýna çarptýrýlacak.

Eþcinselliði "herhangi bir þekilde" teþvik edenlere de, 7 yýldan az olmamak üzere hapis ve yerel parayla 10 ile 15 milyon dinar arasýnda para cezasý verilecek.

Feminenliði teþvik etmek veya uygulamakla suçlananlara da 1 yýldan 3 yýla kadar hapis cezasýnýn yaný sýra 5 ile 10 milyon dinar para cezasý verilecek.

Cinsiyet deðiþtirme ameliyatý geçiren herkes ve ameliyatý yapan doktor veya cerrah da 1 ile 3 yýl arasýnda hapis cezasýyla karþý karþýya kalacak.

Irak'ta fuhuþu veya eþcinselliði teþvik eden örgüt ve kuruluþlarýn faaliyetlerinin de yasaklanmasýna karar verildi.

- ABD'DEN TEPKÝ

Irak Parlamentosu'nda kabul edilen fuhuþ yasasýna ABD'nin Baðdat Büyükelçisi Alina Romanowski, sosyal medya X üzerinden tepki göstererek, þu ifadeleri kullandý:

"ABD, Irak Meclisi'nin kabul ettiði ve anayasal olarak korunan insan haklarýný ve temel özgürlükleri tehdit eden yasadan derin kaygý duyuyor. Bu tedbir, Irak toplumundaki en savunmasýz insanlarý tehdit ediyor, kiþisel ifade özgürlüðünü ve Irak genelinde sivil toplum kuruluþlarýnýn çalýþmalarýný engellemek için kullanýlabilir."

Söz konusu yasanýn Irak'ýn ekonomisini çeþitlendirme ve yabancý yatýrým çekme kapasitesini de zayýflayacaðýný savunan ABD Büyükelçisi, Irak'taki bu tür ayrýmcýlýðýn ülkedeki ticari ve ekonomik büyümeye zarar vereceðini öne sürdü.

ABD Baðdat Büyükelçisi, açýklamasýnýn devamýnda, "Ýnsan haklarýna saygý ile siyasi ve ekonomik entegrasyon, Irak'ýn güvenliði, istikrarý ve refahý için hayati öneme sahiptir." sözlerine yer verdi.