Irak Türkmen Cephesi Baþkaný Turan: PKK, Kerkük'te 'sivil toplum örgütü' adý altýnda açýk açýk faaliyette bulunuyor
ABONE OL

Turan, basýna yaptýðý açýklamada, PKK'nýn son bir ayda Kerkük'teki Türkmenlere yönelik saldýrýlarýnýn arttýðýný belirterek, Irak Baþbakaný Muhammed Þiya es-Sudani'nin "Kerkük'ün güvenlik dosyasýna" müdahale etmesini istedi.

Türkmenlerin can güvenliðinin saðlanmasý için Irak hükümetinin acilen adým atmasý gerektiðini vurgulayan Turan, Türkmenlere yönelik terör saldýrýlarýnýn iþ yerlerine, çarþýlara kadar ulaþtýðýný ifade etti.

"BAZI SÝYASÝ TARAFLARCA GERÇEKLEÞTÝRÝLDÝÐÝ TESPÝT EDÝLDÝ"

Terör örgütü PKK'nýn Kerkük'te açýk açýk örgütsel faaliyet göstermeye baþladýðýný söyleyen Turan, þöyle devam etti:

"Irak hükümeti tarafýndan yürütülen soruþturma ve incelemeler sonucunda Kerkük'te son bir yýlda cereyan eden olaylarýn terör örgütü PKK ve kendisine yardým ve yataklýk eden bazý siyasi taraflarca gerçekleþtirildiði tespit edildi."

Turan, 5 Ekim'de Türkmen yetkili Saygýn Haceroðlu'na yönelik saldýrýda terör örgütü mensuplarýnýn parmaðýnýn olduðunu düþündüklerini belirterek, Baþbakan Sudani'den bu olayla ilgili soruþturmayý yakýndan takip etmesini istedi.

TÜRKMENLERE YÖNELÝK SALDIRILAR ARTTI

Kerkük'te devlet televizyonunda memur olarak çalýþan bir Türkmen gazetecinin evine dün güvenlik gücü üniformasý giymiþ kimliði belirsiz kiþiler tarafýndan silahlý baskýn düzenlendiði bilgisini veren Turan, Türkmenlere yönelik saldýrýlarýn arttýðýný yineledi.

"Kerkük'te federal hükümete baðlý olmayan güçler varlýk göstermeye baþladý.
Kerkük'ün tamamýnýn güvenliði Baðdat hükümeti tarafýndan yeniden gözden geçirilmeli." diyen Turan, teröristlere alan açan bu güçlerin derhal kentten çýkarýlmasýný talep etti.

Kerkük'te gazetecilerin tehdit aldýklarýna ve saldýrýlara maruz kalmaya baþladýklarýna iþaret eden Turan, "Hükümetin derhal müdahale ederek Kerküklü gazetecilerin canlarýný korumasý gerekiyor." dedi.

Turan, Kerkük-Erbil ve Kerkük-Süleymaniye sýnýrlarýnda Peþmerge ve Irak askeri güçleri arasýnda ciddi bir güvenlik boþluðu olduðuna dikkat çekerek, bu boþlukta terör örgütü DEAÞ ve PKK'nýn varlýk göstermeye baþladýðýný söyledi.

Irak hükümetine çaðrýda bulunan Turan, bu geniþ alanlarýn Irak hükümetine ait güçlerin kontrolünde olmasýný istedi.