Iraklýlar, Ýsrail'in Lübnan'dan sonra Irak'a da saldýrmasýndan endiþeli
ABONE OL

Ýsrail'in baþlattýðý yoðun saldýrýlarýn ardýndan Irak yönetimi, Lübnan'a destek için bir dizi adým attý.

Irak Baþbakaný Muhammed Þiya es-Sudani, Ýsrail'in devam eden saldýrýlarý nedeniyle Lübnanlýlarýn ülkeye vizesiz giriþ yapabilmesi talimatýný verdi.

Bu kapsamda Irak'ta bulunan Lübnanlýlarýn 30 günlük vize süresi sonunda yurt dýþýna çýkmaksýzýn vizeleri yeniden uzatýlacak. Süresini ihlal edenler ise her türlü cezadan muaf tutulacak. Lübnanlýlar, Irak'taki eðitim sisteminden de yararlanabilecek.

- IRAK'IN DA ÝSRAÝL'ÝN HEDEFÝ OLMASINDAN ENDÝÞELÝYÝZ

Ülkede bu geliþmeler yaþanýrken Iraklýlar, Ýsrail'in saldýrýlarýný Suriye'den sonra bölgeye yaymasýndan ve Irak'a taþýmasýndan endiþe ediyor.

AA muhabirine konuþan Kerküklü Ali Süheyil, Orta Doðu'nun karýþmaya baþladýðýný ve ülkelerin teker teker savaþa sürüklendiðini söyledi.

Gazze, Lübnan, Suriye ve Yemen'de hala sularýn durulmadýðýný belirten Süheyil, savaþlarýn kadýn, çocuk, yaþlý tüm insanlarý vurguðunu dile getirdi.

Süheyil, Baþbakan Sudani'nin Irak'a gelmek isteyen Lübnanlýlarýn ülkeye vizesiz giriþ yapabilmeleri talimatýnýn insani açýdan iyi bulduðunu ancak Irak'ýn Ýsrail'in hedefi olmasýndan endiþe duyduklarýný ifade etti.

- IRAK EKONOMÝSÝ ÞÝMDÝDEN ETKÝLENMEYE BAÞLADI

Iraklý Kays el- Zubeydi ise "Bölgede saldýrý ve savaþlarýn baþlamasýyla birlikte Irak ekonomisi olumsuz etkilenmeye baþladý bile." dedi.

Ülke ekonomisinin daha da kötüleþeceðine iþaret eden Zubeydi, þunlarý kaydetti:

"Saldýrý ve savaþlarýn baþladýðý ülkeler Irak'a sýnýr ülkelerdir. Bu yüzden de Irak özellikle Lübnan'dan göç almaya baþladý. Bu göç dalgalarý Irak'ýn ekonomisini mutlaka etkileyecektir. Irak dinarý döviz karþýsýnda deðer kaybetmeye baþladý bile. Bu geliþmeler Irak'ýn mevcut yorgun ekonomisini daha da yoracaktýr."

- ÝSRAÝL'ÝN SALDIRGANLIÐINA BÝRÝLERÝNÝN MÜDAHALE ETMESÝ GEREKÝYOR

Giderek hiddeti artan Ýsrail'in bu saldýrganlýðýna mutlaka Arap ülkeleri ve dünyanýn müdahale etmesi gerektiðini söyleyen Iraklý Abdullah Firas, dünyada ve özellikle de Orta Doðu'da barýþ ve istikrar temennisinde bulundu.

Gazze'de bir yýldýr insanlýk dýþý olaylarýn yaþandýðýna dikkati çeken Firas, Ýsrail saldýrganlýðýnýn adým adým geniþlediðini ve bunun Irak'a da sýçramasýndan endiþe duyduklarýný söyledi.

Firas, uluslararasý bir müdahalenin olmamasý durumunda savaþýn Orta Doðu'yu yakýp kavuracaðýný dile getirdi.

- IRAK'IN, ÝRAN ÝLE ÝSRAÝL ARASINDAKÝ "TEHLÝKELÝ KONUMU"

Irak'ýn konum olarak Ýran ile Ýsrail arasýnda olmasý nedeniyle bu iki ülkenin karþýlýklý füze saldýrýlarýndan çok olumsuz etkilendiðini belirten Iraklý Kays Birvari ise son bir ayda en az bir kez Irak hava sahasýnýn tüm uçuþlara kapandýðýný hatýrlattý.

Irak hava sahasýnýn uçuþlara kapanmasýnýn ülkenin güvenliðini olumsuz etkilediðini kaydeden Birvari, bu geliþmelerin ülkenin ticari piyasasýna da olumsuz yansýdýðýný vurguladý.

Bölgenin askeri ve siyasi anlamda bir kaosa sürüklenmeye doðru gittiðini söyleyen Birvari, Irak hükümetinden gerekli adýmlarý atmasýný istediklerini aktardý.

Birvari ayrýca Irak'ýn son yýllarda istikrara doðru ilerlediðini ancak bölgedeki bu son geliþmelerin Iraklýlarý ciddi anlamda endiþelendirmeye baþladýðýný dile getirdi.