Irak'tan Ýsrail'e ''hava sahasý'' ambargosu!
ABONE OL

Irak Dýþiþleri Bakaný Hüseyin, ülkesini ziyaret eden Ýran Dýþiþleri Bakaný Erakçi ile baþkent Baðdat'taki Dýþiþleri Bakanlýðýnda bir araya geldi.

Ýki bakan, görüþme sonrasý düzenlenen ortak basýn toplantýsýnda açýklamalarda bulundu.

- "IRAK HÜKÜMETÝ OLARAK SAVAÞ KARARIMIZ BULUNMUYOR"

Irak Dýþiþleri Bakaný Hüseyin, Ýsrail'in Gazze ve Lübnan'da devam eden saldýrýlarýna iþaret ederek þunlarý söyledi:

"Baþýndan beri savaþýn bölgeye yayýlmamasý gerektiði, yayýlýrsa bölgenin tehlikeye gireceði uyarýsýnda bulunduk. Irak hükümeti olarak savaþ kararýmýz bulunmuyor. Savaþ ve barýþ kararý devletin üç kurumu olan Meclis, Baþbakan ve Cumhurbaþkaný'nýn yetkisi dahlindedir."

- "SAVAÞIN ÝRAN'A UZAMASI VE YAYILMASI BÖLGEDE RÝSK VE TEHLÝKE OLUÞTURUR"

Ýsrail'in Ýran'a saldýrmasý halinde tehlikenin büyüyeceðini vurgulayan Hüseyin, þunlarý kaydetti:

"Savaþýn Ýran'a uzamasý ve yayýlmasý bölgede risk ve tehlike oluþturur. Bunun için de (Ýran'a saldýrýlmasý için) Irak hava sahasýnýn kullanýlmasýný asla kabul etmeyiz. Savaþýn yaþanmamasý için çabalýyoruz, Allah korusun savaþ çýkarsa da Irak'ý ve hava sahasýný savaþtan uzak tutmak gerekir. Yeni bir savaþ çýkmasý halinde bölgedeki ve Irak'taki DEAÞ gibi terör örgütleri yeniden saldýrýya geçerek aktifleþecek. Savaþ halinde Körfez'deki deniz nakliye yollarý ve Hürmüz Boðazý da bundan etkilenecek, uluslararasý alanda bir enerji krizi yaþanacak."

Hüseyin ayrýca, Ýsrail'in Gazze ve Lübnan'daki saldýrýlarýnýn sona erdirilmesi ve ateþkesin saðlanmasý çaðrýsýnda bulundu.

- "SAVAÞIN VE OLAYLARIN TIRMANDIRILMASINDAN YANA DEÐÝLÝZ"

Öte yandan Ýran Dýþiþleri Bakaný Erakçi de bölgenin tehlikeli bir süreçle karþý karþýya olduðunu söyledi.

Erakçi, þu ifadeleri kullandý:

"Gazze ve Lübnan'daki Siyonist saldýrýlarýn durmasý için dostlarýmýzla istiþarelerde bulunuyoruz. Tahran olarak savaþýn ve olaylarýn týrmandýrýlmasýndan yana deðiliz. Bölgede barýþýn saðlanmasý için çabalýyoruz. Irak hava sahasýnýn bize saldýrmak amacýyla kullanýlmasýna izin vermediði için Irak hükümetine teþekkür ediyoruz."

Baðdat'ta temaslarda bulunan Erkaçi, Baþbakaný Muhammed Þiya es-Sudani ve Cumhurbaþkaný Abdullatif Reþid ile görüþtükten sonra Irak'tan ayrýlacak.