Ýran Cumhurbaþkaný'nýn helikopter kazasý ile ilgili dikkat çeken açýklama: Son derece önemli bir sýkýntý
ABONE OL

Ýran Cumhurbaþkaný Ýbrahim Reisi'yi taþýyan helikopter daðlýk arazide kaza yaptý. Saatler süren arama çalýþmalarýnda kötü hava koþullarý nedeniyle enkaz bulunamadý. Ýran'ýn Türkiye'den talebi doðrultusunda arama faaliyetlerine destek vermek amacýyla Akýncý ÝHA görevlendirildi. Akýncý'nýn Ýran semalarýndaki uçuþunu milyonlar FlightRadar24 uygulamasý üzerinden takip etti. Akýncý görevini baþarýyla tamamlayýp yurda döndü. Ancak bazý muhalif gazeteciler Akýncý ÝHA'ya itiraz etmekten geri durmadý.

Karabað zaferinden sonra Kanada'nýn Türkiye'ye ambargo uygulamasý sonucunda ASELSAN'ýn, ASELSANFLIR-500'ü ürettiðini söyleyen Akþam Gazetesi Yazarý Yusuf Alabarda, "Hala orasýný Kanada'dan burasýný bilmem nereden aldýn þeklindeki itirazlar bitmiyor. Diyelim ki Kanada'dan aldýk. Kanadalý firma Türk Silahlý Kuvvetleri'nin ekipmanlarýna ve savunma sanayine Karabað'daki olaylarýn hemen sonrasýnda ambargo kararý alýnca ASELSAN, ASELFLIR-500 yani Milli Göz'ü yaptý. Çünkü bu platformlarý kýymetli hale getiren bazý þeyler var. Mesela bunlardan bir tanesi gözü. Bu platformlar aþaðýda çok yüksek çözünürlükte keþif, gözetleme ve hedef tespiti yapabilme noktasýnda hassas bir kartal gözüne sahip olmazlarsa anlamý kalmaz. Bunlara ASELFLIR-500 takýldý ve Kanada firmasýndan alým durduruldu." dedi.

MÝLLÝ GÖZ (ASELFLIR-500) NEDÝR?

Alabarda sözlerine þöyle devam etti:

Ne iþe yarýyor bu ASELFLIR? Helikopterler, uçaklar, sabit kanatlýlar ve Akýncý gibi taaruzi insansýz hava araçlarýnýn gözü. Ve bunun la bir deniz aracýný bir SÝHA ortak bir müþterek harekatla nasýl etkisiz hale getirir gördük. Ve bu siste gidip enkazýn tespit edilmesinde çok önemli bir vazife gördü.

"ÝRAN'IN GECE UÇUÞ YAPABÝLEN BÝR HELÝKOPTERÝNÝN OLMAYIÞI SON DERECE ÖNEMLÝ BÝR SIKINTI"

Akýncý'nýn baþka hangi alanlarda kullanýldýðýna deðinen Alabarda, açýklamalarý þu sözlerle sürdürdü:

"Ýran'ýn gece uçuþ yapabilen bir helikopterinin olmayýþý son derece önemli bir sýkýntý. Bu sadece enkaz kurtarmak için bu anlamda kullanýlmýyor.

Orman bölge iþletme þefi bir arkadaþým bana dedi ki: "Abi, ÝHA'lar da dolaþýyor artýk yaz gelince." Ne maksatla? Düþman mý kovalýyor? Hayýr! Yangýn gözetleme sistematiði olarak çalýþýyor. Enkaz kurtarma açýsýndan nasýl bir baþarýya imza attý. Hep birlikte gördük.

Bir FETÖ kumpasýyla rahmetli Muhsin Yazýcýoðlu'nu þehit ettiler. Günlerce Maraþ'ta enkaza ulaþamadý devlet. Geldiðimiz noktayý buradan anlamak lazým.

"BUNLARI ÝYÝ ANLAMAK LAZIM"

Alabarda þu ifadeleri kullandý:

Bir devlet bizden bu konuyla ilgili teknik destek istiyor. Ve saat 02.45'de iþ bitmiþ olarak geri dönüyorsunuz. Bunlarýn anlamýný iyi anlamak lazým. Bir taraftan ormanlarýmýz yanmasýn, helikopter nerede diyeceksiniz diðer taraftan ÝHA'lar orman yangýnlarý da dahil olmak üzere üstün vazifeler üstlenecekler ama siz bunu görmezden geleceksiniz. Mesela depremde ne denendi? Mobil servis saðlayýcý olarak kullanýldý. Çatý ile birlikte vericilerde göçtüðü için. Yangýn oluyor görüyorsunuz. Yangýnýn önlenmesi noktasýnda karadan müdahale edenleri sevk anlamýnda ÝHA'lar yoðun olarak kullanýlýyor. Deprem oluyor mobil seyyar hizmet verici olarak kullanýldý. Güvenlik anlamýnda da kullanýlýyor.