ABD'nin NBC News televizyonuna konuþan Abdullahiyan, yeni Ýran hükümetinin önceki açýklamalarýný yineleyerek, Ýran nükleer anlaþmasýnýn tam olarak uygulanmasý ve ABD'nin anlaþmaya dönüþünün ele alýndýðý Avusturya'nýn baþkenti Viyana'da yapýlan ancak haziranda ara verilen görüþmelerin tam olarak ne zaman baþlayacaðýna dair bilgi vermedi.
Ülkesini nükleer görüþmelere yeniden baþlamaya çaðýran Washington yönetiminin öncelikle Tahran'a yönelik yaptýrýmlarý kaldýrmasý gerektiðini ifade eden Abdullahiyan, "Onlar ise 'Biz yükümlülüklerimizi yerine getirmeye hazýrýz' diyorlar ancak yeni Ýran yönetimine ve Ýran halkýna gerçek iradelerini göstermek ve ispatlamak için herhangi bir adým atmýyorlar. Daha da kötüsü, bu sýrada Ýran'a yeni yaptýrýmlar uyguladýlar." dedi.
Anlaþmaya dönme konusunda ciddiyet göstermesi gereken tarafýn ABD olduðunu söyleyen Abdullahiyan, "Baþka bir deyiþle, ABD Baþkaný (Joe) Biden selefi (Donald) Trump'ýn Ýran karþýsýndaki tutumunu eleþtiriyordu fakat þu anda Trump'ýn Ýran'a karþý oluþturduðu yaptýrýmlar dosyasý Biden tarafýndan özenle taþýnýyor. Bu Ýran'a gönderilen olumsuz bir iþarettir. ABD müzakereleri sürdürme konusunda ciddiyse, o zaman neden bu yaklaþýmýný sürdürüyor?" diye konuþtu.
Ülkesinin nükleer anlaþmadan fayda saðlayamadýðýný dile getiren Abdullahiyan, þöyle devam etti:
"Bu yüzden önceki hükümetin üstlendiði görüþmeleri deðerlendiriyoruz. Deðerlendiriyoruz ve bu konuda birçok görüþmemiz olduðunu söyleyebilirim. Diplomasi ve müzakere penceresini açýk tutacaðýz ve çok yakýnda görüþmelere döneceðiz."
Bu hafta Alman ve Ýngiliz yetkililerle bu konu hakkýnda "yapýcý görüþmeler" yaptýklarýný aktaran Abdullahiyan, Fransýz yetkililerle de nükleer konuda görüþmeyi planladýklarýný söyledi.
Ýran Dýþiþleri Bakaný, ülkesinde gerçekleþen sabotajlar ve nükleer bilim insanlarýna yönelik suikastlarýn sorulmasý üzerine Ýran'ýn, ulusal güvenliðine yönelik herhangi bir saldýrýya misilleme yapmaya hazýr olduðu uyarýsýnda bulundu.
Abdullahiyan, Ýsrail'in suçlandýðý suikast ve sabotajlara iliþkin ise "Kesin ve güvenilir kanýt elde edersek, hýzlý ve tereddütsüz þekilde misliyle karþýlýk vereceðiz." ifadelerini kullandý.
Ýran ile Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya Çin, Ýngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1) arasýnda 2015'te Tahran'ýn nükleer faaliyetlerinin düzenlendiði ve denetim altýna alýndýðý bir anlaþma imzalanmýþtý.
Donald Trump'ýn baþkanlýðý döneminde Washington, 8 Mayýs 2018'de anlaþmadan tek taraflý çekilerek Ýran'a yeniden yaptýrým uygulamaya baþlamýþtý.
Yaptýrýmlara karþýlýk 8 Mayýs 2019'da kademeli olarak anlaþmadaki taahhütlerini durdurmaya baþlayan Ýran, 5 Ocak 2020'de anlaþmadaki taahhütlerini tamamen durdurmuþ ve yüksek düzeyde uranyum zenginleþtirme iþlemi dahil bir dizi adým atmýþtý.
ABD'de göreve gelen Joe Biden yönetimi, Tahran'ýn anlaþmadaki taahhütlerini yerine getirmesi halinde anlaþmaya geri döneceklerini duyurmuþtu. Ýran ise anlaþmadan çekilen taraf olarak öncelikle ABD'nin anlaþmaya dönmesini ve yaptýrýmlarýný kaldýrmasý gerektiðini açýklamýþtý.
Nükleer anlaþmanýn taraflarý, 6 Nisan'da Avusturya'nýn baþkenti Viyana'da görüþmelere baþlamýþtý. Görüþmelere haziran sonunda ara verilmiþti. Bu sýrada Ýran'da önceki hükümetin aksine Batý'ya mesafeli ve nükleer anlaþmanýn ülkeye fayda saðlamadýðýný savunan muhafazakarlarýn oluþturduðu hükümet göreve baþlamýþtý.
Dýþiþleri Bakaný Abdullahiyan, 22 Aðustos'ta Mecliste yaptýðý konuþmada, Asya ve komþulara odaklý bir dýþ politika benimseyeceklerini vurgulayarak, "Dýþ politikamýzý nükleer anlaþmaya baðlamayacaðýz. Nükleer anlaþma bakanlýðý olmayacaðýz." demiþti.