Ýran 2 yýl önce tutukladýðý Fransýz vatandaþý hakkýnda kararýný verdi
ABONE OL

Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron, Eylül 2022'den bu yana Ýran'da tutuklu bulunan Fransa vatandaþýnýn serbest býrakýldýðýný duyurdu. Macron, sosyal medya hesabýndan yaptýðý açýklamada, "Louis Arnaud, serbest býrakýldý. Ýran'da uzun süre hapsedilmesinin ardýndan yarýn Fransa'da olacak" ifadesini kullandý. Ummanlý yetkililere ve bu sonuca ulaþýlmasýna yardým edenlere teþekkür eden Macron, Ýran'a tutuklu bulunan diðer 3 Fransýz vatandaþýný gecikme olmadan serbest býrakmasý çaðrýsýnda bulundu.

Fransýz diplomatik kaynaklar tarafýndan yapýlan açýklamada, Arnaud'un dün sabah saatlerinde Ýran'ýn baþkenti Tahran'daki Evin Cezaevi'nden ayrýldýðý ve Paris'e gitmeden önce Umman'a geçtiði belirtildi.

Banka danýþmanlýðý yapan 30'lu yaþlarýndaki Arnaud, 2022'de Ýran'a gerçekleþtirdiði ziyaret sýrasýnda hükümet karþýtý protestolara katýlmak ve hükümet karþýtý propagandaya katkýda bulunmak suçlamasýyla gözaltýna alýnmýþ, 2023'te çýkarýldýðý mahkeme tarafýndan 5 yýl hapis cezasýna mahkum edilmiþti.

Arnaud'un ailesi tutuklanmasýnýn ardýndan yaptýðý açýklamada, Arnaud'un o sýrada düzenlenen protestolardan uzak durduðunu ve hiçbir zaman siyasi amaçlarla hareket etmediðini belirtmiþti.

Ýran'da Eylül 2022'de 22 yaþýndaki Mahsa Amini'nin baþörtüsü kurallarýna uymadýðý gerekçesiyle polis tarafýndan gözaltýna alýndýktan sonra hayatýný kaybetmesi ülkede þiddetli protestolara yol açmýþtý.

Ýran'da þu anda öðretmen Cecile Kohler ve partneri Jacques Paris ile Olivier adlý bir Fransýz vatandaþý tutuklu bulunuyor.