Ýran: Henüz Taliban hükümetini tanýma aþamasýnda deðiliz
ABONE OL

Ýran resmi ajansý IRNA'nýn haberine göre, Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Hatibzade, düzenlenen haftalýk basýn toplantýsýnda Tahran'ýn komþu Afganistan'daki geliþmeleri yakýndan takip ettiðini belirtti.

Hatibzade, Afganistanlýlar arasýndaki barýþ görüþmelerine katký saðlamaya hazýr olduklarýný vurgulayarak, "Tüm taraflarý Afganistan'da þiddetten kaçýnmaya, istikrar ve barýþa doðru ilerlemeye ve Afganistan'ýn demografik ve etnik yapýsýný yansýtan þeffaf ve hesap verebilir bir hükümet kurmak için bu fýrsatý deðerlendirmeye çaðýrýyoruz." ifadelerini kullandý.

Ýran'ýn Afganistan'da hakimiyeti ele geçiren Taliban'ý tanýyýp tanýmayacaðýna dair soruya ise Hatibzade, þöyle cevap verdi:

"Þu anda o aþamada deðiliz. Afganistan'ýn gelecekteki hükümetine karar vermek için henüz çok erken. Afgan halkýnýn canýný, malýný ve namusunu korumak, çeþitli Afgan gruplarý arasýnda kapsamlý bir diyalog yürütmek ve bu ülkede kapsayýcý bir hükümetin kurulmasý þu anki önceliðimizdir."

Öte yandan Ýran'ýn benzin tedarikinde sorunlar yaþayan Lübnan'a gönderdiði petrol tankerlerine iliþkin soru üzerine Hatibzade, Lübnan'ýn ihtiyaç duymasý halinde bu ülkeye yeni petrol sevkiyatlarý yapacaklarýný ifade etti.

Afganistan'ýn baþkenti Kabil'i kuþatan Taliban, 15 Aðustos'ta Cumhurbaþkaný Eþref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardýndan kenti çatýþmasýz þekilde kontrolüne almýþtý.