Ýran ile Bahreyn'den yeni karar
ABONE OL
Ýran ile Bahreyn, 8 yýl sonra diplomatik iliþkilerin yeniden kurulmasý için ikili görüþmelere baþlamayý kararlaþtýrdý.

Ýran Dýþiþleri Bakan Vekili Ali Bakýri ile Bahreyn Dýþiþleri Bakaný Abdullatif bin Raþid ez-Zeyyani, baþkent Tahran'da bir araya geldi.

Görüþme sonrasýnda yayýmlanan ortak açýklamada, iki bakanýn, Tahran ile Manama arasýnda 8 yýl önce kesilen diplomatik iliþkilerin yeniden tesisi için ikili görüþmelere baþlama konusunda anlaþtýðý belirtildi.

Bahreyn Dýþiþleri Bakaný Zeyyani, Asya Ýþbirliði Diyaloðu Dýþiþleri Bakanlarý Toplantýsý'na katýlmak üzere Tahran'a gelmiþti.

- BAHREYN-ÝRAN ÝLÝÞKÝLERÝ

Suudi Arabistan'da 2 Ocak 2016'da aralarýnda Þii din adamý Nimr el-Nimr'in de bulunduðu 47 kiþinin "terör" suçlamasýyla idam edilmesinin ardýndan bu ülkenin Tahran'daki büyükelçiliði ve Meþhed Konsolosluðu, Ýran'daki göstericiler tarafýndan ateþe verilmiþti. Olaylarýn ardýndan iki ülke diplomatik iliþkileri kesilmiþti.

Körfez ve Arap ülkelerinin çoðu, Riyad'ýn kararýný desteklemiþ, Bahreyn de Ocak 2016'da Ýran ile diplomatik iliþkileri kestiðini açýklamýþtý.

Suudi Arabistan'ýn 7 yýllýk kesintinin ardýndan 10 Mart 2023'te Çin'in arabuluculuðunda Ýran ile iliþkileri yeniden baþlatmasýnýn ardýndan Bahreyn, bunu memnuniyetle karþýladýðýný duyurmuþtu.