Ýran: Irak'a ihraç edilen gaz miktarý anlaþma kapsamýnda azaltýldý ve bu durum 6 ay kadar sürecek
ABONE OL

Ýran Petrol Bakanlýðýna ait Enerji Haber Ajansýnýn (SHANA) haberine göre, Ýran Ulusal Gaz Þirketi Sevkiyat Müdürü Muhammed Rýza Culayi, Irak'a ihraç edilen doðal gaz miktarýnýn bu ülkeyle daha önce yapýlan bir anlaþma çerçevesinde düþürüldüðünü aktardý.

Culayi, Irak yönetiminin, Ýran'dan ithal ettiði doðal gaz ve elektrik ücretini ödemediði için ihraç edilen gaz miktarýnýn düþürüldüðünü açýklayan Ýran Ulusal Petrol Þirketinin aksine, "Alacaklarýn tahsili hala gündemde olmasýna raðmen bu konunun onlarýn Ýran'a olan borçlarýyla bir ilgisi bulunmuyor." dedi.

Culayi, "Ýran, ihraç ettiði gaz miktarýný azaltacaðýný iki hafta önce Irak'a iletmiþti ve daha önce bu ülkeyle yapýlan anlaþma kapsamýnda bu azaltma 6 ay kadar sürecektir." ifadelerini kullandý.

Irak Elektrik Bakanlýðýndan dün yapýlan açýklamada, Ýran'dan elektrik üretimi için ithal edilen gaz miktarýnýn Tahran yönetimi tarafýndan günlük 49 milyondan 8 milyon metreküpe düþürüldüðü belirtilmiþti.

Açýklamada, bunun ülkede ciddi elektrik kesintileri riskine neden olduðu ifade edilerek, Ýran Enerji Bakanlýðý ve Baðdat Büyükelçiliði ile temasa geçildiði aktarýlmýþtý.

Ýran Ulusal Petrol Þirketi Genel Müdür Yardýmcýsý Mihran Emir Mueyni de Irak'a ihraç edilen gaz miktarýnýn azaltýldýðýný doðrulayarak, "Irak, atýlan bu adýmý eleþtirmemeli çünkü aldýðý gaz ve elektrik ödemelerini zamanýnda yapmadý." demiþti.

Irak'ýn doðal gaz ve elektrik ithalatý yaptýðý komþusu Ýran'a yaklaþýk 5 milyar dolar borcu olduðu belirtiliyor. Irak Elektrik Bakanlýðý ise söz konusu borcun ABD'nin Tahran'a uyguladýðý ambargolar nedeniyle ödenemediðini bildirmiþti.