Ýran, Japon bankalarýnda tutulan parasýný istedi
ABONE OL

Ýran devlet televizyonunun haberine göre, Cumhurbaþkaný Reisi, baþkent Tahran'ý ziyaret eden Japonya Dýþiþleri Bakaný Toshimitsu Motegi'yi kabul etti.

Görüþmede, Ýran-Japonya iliþkilerini "iyi ve dostane" olarak nitelendiren Reisi, baþta ekonomik ve ticari iliþkiler olmak üzere iki ülke arasýndaki iliþkilerin her alanda geliþtirilmesi ve derinleþtirilmesi gerektiðini belirtti.

ABD'nin tek taraflý yaptýrýmlarý nedeniyle Japonya'da dondurulmuþ halde tutulan Ýran'ýn mal varlýðýnýn serbest býrakýlmasýný isteyen Reisi, "Ýran'ýn Japonya bankalarýndaki mal varlýklarýnýn serbest býrakýlmamasý anlaþýlabilir deðildir." dedi.

Öte yandan, Taliban'ýn hakimiyetine aldýðý Afganistan'daki son geliþmeler hakkýnda da deðerlendirmelerde bulunan Reisi, Japonya ve bölgedeki diðer ülkelerin Afganistan'da ve bölgede barýþ ve istikrarýn saðlanmasýna yönelik çabalarýný memnuniyetle karþýladýklarýný dile getirdi.

Ülkesinin de bölgede istikrar istediðini vurgulayan Reisi, "Ýran, Afganistan'da barýþ ve istikrarý her zaman destekledi ve desteklemeye devam ediyor ancak Afganistan'daki kararlarýn Afganistanlýlarýn kendileri tarafýndan verilmesi gerektiðine inanýyoruz." diye konuþtu.

- JAPONYA, NÜKLEER ANLAÞMANIN YENÝDEN CANLANDIRILMASINI ÝSTÝYOR

Japonya Dýþiþleri Bakaný Motegi ise 5 Aðustos'ta yemin ederek görevine baþlayan Cumhurbaþkaný Reisi'yi kutlayarak, "Uzun süredir iyi ve dostane iliþkilere sahip Ýran ile Japonya arasýndaki iliþkilerin yeni hükümet döneminde daha da geliþeceðinden þüphe duymuyorum." ifadelerini kullandý.

Japonya'nýn her zaman uluslararasý sorunlarýn diyalog yoluyla çözülmesinden yana ve bölgede barýþ ve istikrarýn tesis edilmesi için her türlü çabayý göstermeye hazýr olduðunu vurgulayan Motegi, ABD'nin 2018'de çekilmesinden sonra Ýran'ýn askýya aldýðý nükleer anlaþmanýn canlandýrýlmasýnýn bölgesel sorunlarýn çözümüne katký saðlayabileceðini söyledi.

Japonya Dýþiþleri Bakaný Motegi, Ýran'da yeni kabinenin kurulmasýnýn ardýndan birkaç gün sonra görevinden ayrýlmasý beklenen Dýþiþleri Bakaný Muhammed Cevad Zarif ile de bir araya geldi.

Ýki bakanýn görüþmede, ikili, bölgesel ve uluslararasý konularý ele aldýðý aktarýldý.