Ýran yargýsýna baðlý Mizan Haber Ajansý'na göre, Tahran Uluslararasý Hukuk Mahkemesi, halk arasýnda kelebek hastalýðý olarak bilinen EB hastalarý ve ailelerinin açtýðý davada, ABD hükümetinin maddi, manevi ve cezai tazminat ödemesi yönünde karara vardý.
Kararda, ABD hükümetinin tek taraflý yaptýrýmlarý nedeniyle ABD ve Avrupalý þirketlerin Ýran'a hastalýðýn tedavisinde ihtiyaç duyulan medikal ürünlerin satýþýný kestiðine dikkat çekildi.
Dünyadaki tek iyileþtirici pansuman üreticisi olarak kabul edilen ve kelebek hastalarýnýn yaralarýný iyileþtiren Ýsveç'in Mölnlycke þirketinin de eski ABD Baþkaný Donald Trump'ýn nükleer anlaþmadan ülkesini çekerek Ýran'a yeni yaptýrýmlar getirmesiyle Ýran'la her türlü alýþveriþi durdurduðu hatýrlatýlarak, bu karardan 8 ay sonra Ýran'daki EB hastalarýnýn yüzde 20'sinin hayatýný kaybettiði belirtildi.
Hayatta kalanlarýn ise ihtiyaç duyduklarý malzemelere ulaþamadýklarýndan dolayý büyük acý çektikleri ifade edildi.
Ýran'ýn bu hastalara ekipman ve ilaç saðlamasý için baþlattýðý giriþimlerin de ABD tarafýndan engellendiði kaydedildi.
Bunun üzerine hastalarýn ailelerinin, ABD ve yetkilileri aleyhine 2022'de açtýðý dava sonucunda ABD, hastalara ve ailelerine ödenmek üzere 6 milyar 785 milyon dolar maddi, manevi ve cezai tazminata mahkum edildi.
- ABD YAPTIRIMLARI ÝRAN'DAKÝ KELEBEK HASTALARININ HAYATINI RÝSKE ATIYOR
ABD yönetimi, BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya ile Ýran arasýnda 2015'te imzalanan nükleer anlaþmadan Trump döneminde Mayýs 2018'de tek taraflý çekilerek, Ýran'a yönelik yaptýrýmlarý geri getirmiþti.
Ýran, daha önce EB hastalarýnýn tedavisi için Ýsveç'ten yara örtü ve giysileri ithal ederek bunlarý hastalara ücretsiz temin ediyordu ancak Trump döneminde 2018'de ABD'nin yaptýrýmlarý tekrar uygulamaya baþlamasýndan sonra Ýsveçli þirket, EB hastalarý için hayati öneme sahip yara örtülerini Ýran'a satmayý durdurmuþtu.
Washington'un doðrudan Ýran saðlýk sektörüne bir yaptýrýmý söz konusu olmamasýna raðmen tek taraflý bankacýlýk yaptýrýmlarý ve ABD'nin yaptýrým listesine alýnmaktan çekinen yabancý þirketlerin Tahran'la ticaret yapmaktan kaçýnmasý, Ýran'ýn saðlýk malzemeleri ve ilaç ithalatýný zorlaþtýrýyor.