Ýran saldýrýsý sonrasý soykýrýmcý Ýsrail'den itiraf: Son 50 yýlýn en büyük fýrsatý
ABONE OL

Ýran, dün akþam saatlerinde Ýsrail'e füze saldýrýsý düzenledi.

Ýsrail ordusundan yapýlan yazýlý açýklamada, Ýran'dan Ýsrail'e füzeler atýldýðý belirtildi.

Atýlan füzeler nedeniyle Tel Aviv baþta olmak üzere ülke genelinde sirenlerin çaldýðý aktarýldý.

Ýran'dan Ýsrail'e füze yaðmuru! Saldýrýda Heniyye, Nasrallah ve Nilfuraþan detayý

Ýsraillilere "uyarýlarý dikkate almalarý ve güvenli yerlerde kalmalarý" çaðrýsý yapýldý.

Bu açýklamanýn ardýndan ülkenin birçok bölgesinde de siren sesleri duyuldu.

ÝRAN: ÝSRAÝL'E SALDIRIYI MEÞRU MÜDAFAA HAKKIMIZ UYARINCA DÜZENLEDÝK

AA muhabiri, Ýran'ýn Birleþmiþ Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Amir Saeid Ýravani'nin BM Güvenlik Konseyi'ne gönderdiði mektuba ulaþtý.

Mektupta, Ýran'ýn salý akþamý Ýsrail'in askeri ve güvenlik hedeflerine yönelik füze saldýrýsý düzenlediði bildirildi.

Saldýrýnýn "BM Þartý'nýn 51. maddesine göre meþru müdafaa hakký uyarýnca" gerçekleþtirildiði belirtilen mektupta, bunun "siyonist rejimin" Ýran'ýn toprak bütünlüðü ve egemenliðine yönelik ihlallerine cevap olduðu ifade edildi.

ÝRAN: SALDIRI SONRASI ABD'YE OPERASYONUN SONA ERDÝÐÝNÝ VE KARÞILIK VERÝLMEMESÝ HALÝNDE DEVAM ETMEYECEÐÝNÝ BÝLDÝRDÝK

Ýran Dýþiþleri Bakaný Abbas Erakçi, ülkesinin dün Ýsrail'e düzenlediði füze saldýrýlarýndan sonra ABD yönetimine "saldýrýlarýn sona erdiðini, Ýsrail'in karþýlýk vermemesi halinde devam etmeyi düþünmediklerini ve ABD'nin müdahalesi halinde bölgedeki Amerikan güçlerini hedef alacaklarýný bildirdiklerini" söyledi.

ESKÝ ÝSRAÝL BAÞBAKANI BENNETT: ORTA DOÐU'NUN ÇEHRESÝNÝ DEÐÝÞTÝRMEK ÝÇÝN TARÝHÝ BÝR FIRSAT

Eski Ýsrail Baþbakaný Naftali Bennett, Ýran'ýn hava saldýrýlarý sonrasýnda yaptýðý açýklamada, "Ýsrail, Orta Doðu'nun çehresini deðiþtirmek için son 50 yýlýn en büyük fýrsatýyla karþý karþýya. Satranç oynamayý bilen Ýran liderliði bu gece büyük bir hata yaptý. Nükleer projesini yok etmek, büyük enerji tesislerini yok etmek ve bu terörist rejimi ölümcül þekilde yaralamak için þimdi harekete geçmeliyiz." dedi.

Bennett sözlerine þöyle devam etti: Korkaklýðý kollarýný (Hamas, Hizbullah, Husiler,) bizi öldürmek için gönderen Ýran terörist ahtapotunun kafasýna vurmak için, Ayetullahlar Tahran'daki saraylarýnda güvenle otururken. Ahtapotun kollarý aðýr yaralý; þimdi sýra baþýn üzerinde. Çocuklarýmýzýn geleceðine yönelik bu korkunç tehdidi ortadan kaldýrmalýyýz. Ýran halkýna ayaða kalkmalarý ve kadýnlarýna ve kýzlarýna uyguladýðý terör rejiminden kurtulmalarý için bir fýrsat vermeliyiz. Gerekçemiz var. Araçlarýmýz var. Çocuklarýmýzý kaçýrdýlar. Yerleþim yerlerimizi yok ettiler. Tarlalarýmýzý yaktýlar. Gemilerimize ateþ açtýlar. Kiryat Shmona, Kfar Gazze ve Sderot'ta çocuklarý terörize ettiler. Þimdi tam zamaný. Aslanlardan oluþan bir millet birleþti ve geçen yýl gücünü kanýtladý ve uzun zamandýr deðiþim, eylem için özlem duyuyor. Tarihin kapýyý çaldýðý ve açýlmasý gereken anlar vardýr. Fýrsat kaçýrýlmamalýdýr.

Ýþte Ýran ile Ýsrail arasýnda dakika dakika yaþananlar:

21:36 Hizbullah, Lübnan'ýn güneyindeki Marun er-Ras kasabasýna doðru ilerleyen 3 Ýsrail tankýný imha ettiðini, Ýsrail'in kuzeyine düzenlediði saldýrýlarda da Ýsrail askerlerinden ölen ve yaralananlarýn olduðunu bildirdi.

19:24 Ýsrail ordusunun Lübnan'ýn güneyindeki Ayterun beldesinde bir týp merkezini hedef almasý sonucu aralarýnda saðlýk görevlilerinin de bulunduðu 7 kiþi yaþamýný yitirdi.

18:35 Yunanistan Dýþiþleri Bakanlýðý, Lübnan'dan ayrýlmak isteyen vatandaþlarý için çalýþmalara baþladý.

18:09 Lübnan Tarým Bakaný Abbas Hacý Hasan, Ýsrail'in saldýrýlarý nedeniyle 10 bin çiftçinin yerinden edildiðini, bunun da ülkenin üretimini ve ihracatýný olumsuz etkileyebileceðini belirtti.

17:50 Ýsrail ordusu, kara saldýrýsý baþlattýðý Lübnan'da ikisi yüzbaþý olmak üzere 7 askerinin daha öldüðünü, 7 askerinin de aðýr yaralandýðýný bildirdi.

15:45 Ýsrail ordusu, Ýran'ýn balistik füze saldýrýsýnda hava üslerinin zarar gördüðünü açýklarken "bunun savaþ kabiliyetini geriletmediðini" ileri sürdü.

15:26 Mýsýr, Ýsrail'in Lübnan'a yönelik saldýrýlarýný kýnayarak, Ýran'ýn dünkü saldýrýsý sonrasýnda "tehlikeli bir dönüm noktasýna gelindiði" uyarýsýnda bulundu.

15:03 Çin, Ýsrail'in kara saldýrýlarýna baþladýðýný duyurduðu Lübnan'ýn egemenliðine, güvenliðine ve toprak bütünlüðüne yönelik ihlallere karþý olduðunu belirtti.

14:13 Ýsrail, vatandaþlarýndan "düþmana yardým etmemek" için Ýran'dan atýlan füzelerin düþtüðü yerleri açýk etmemelerini istedi.

13:54 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Orta Doðu'daki durumun son derece endiþe verici olduðunu belirterek, taraflarý itidale çaðýrdý.

13:43 Ýsrail yönetimi, Orta Doðu'da gerilimin acilen düþürülmesi çaðrýlarý yapan Birleþmiþ Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'i "istenmeyen adam" ilan ederek ülkeye giriþini yasakladýðýný duyurdu.

12:17 Ýran'ýn Ýsrail'e dün düzenlediði füze saldýrýsýnda Tel Aviv'in kuzeyindeki Hod Haþaron kentinde yaklaþýk 100 ev zarar gördü.

12:07 Ýran dini lideri Ali Hamaney, Ýran'in Ýsrail'e baþlattýðý hava saldýrýsý sonrasý bölgedeki gerilim ve savaþlarýnýn nedeni ile ilgili olarak, "Bölgemizde, çatýþmalara ve savaþlara, endiþelere ve düþmanlýklara neden olan sorunun temeli, bölgenin barýþ ve huzurunu istemeyenlerin varlýðýndan kaynaklanmaktadýr. Yani Amerika ve bazý Avrupa ülkeleri" dedi.

11:47 Ýran Dýþiþleri Bakaný Abbas Erakçi, ülkesinin dün Ýsrail'e düzenlediði füze saldýrýlarýndan sonra ABD yönetimine "saldýrýlarýn sona erdiðini, Ýsrail'in karþýlýk vermemesi halinde devam etmeyi düþünmediklerini ve ABD'nin müdahalesi halinde bölgedeki Amerikan güçlerini hedef alacaklarýný bildirdiklerini" söyledi.

11:45 ABD Savunma Bakaný Lloyd Austin ile Ýsrail Savunma Bakaný Yoav Gallant, yaptýklarý telefon görüþmesinde Ýran'ýn Ýsrail'e yönelik füze saldýrýsýný deðerlendirdi.

11:43 Husiler, Ýran'ýn dün geceki füze saldýrýsý sonrasýnda Ýsrail'e misilleme amaçlý 3 seyir füzesi attýklarýný açýkladý.

11:34 Eski ABD Baþkaný ve Cumhuriyetçilerin adayý Donald Trump, Ýran'ýn 2020'de ABD askerlerinin konuþlandýðý Irak'taki üsse düzenlediði saldýrýnýn ardýndan travmatik beyin hasarý (TBH) teþhisi konulan 100'den fazla Amerikan askerinin saðlýk durumunu "baþ aðrýsý" olarak nitelendirdi.

11:34 Ýspanya Dýþiþleri Bakaný Jose Manuel Albares, Ýsrail ile Hamas arasýnda bir yýl önce baþlayan çatýþmalarýn o dönemde öngörülemeyecek kadar týrmandýðýný ve "topyekün bölgesel bir savaþýn eþiðine gelindiðini" söyledi.

10:55 Ýsrail'in Tahran'ýn füze saldýrýsýna "ilerleyen günlerde" karþýlýk vereceði ve Ýran'a ait petrol rafinerilerini hedef almayý planladýðý iddia edildi.

10:54 Almanya Baþbakaný Olaf Scholz, Ýran'ýn Ýsrail'e yönelik füze saldýrýlarýnýn bölgedeki gerginliði daha da týrmandýrdýðýný belirterek füze saldýrýlarýnýn durdurulmasý çaðrýsýnda bulundu.

10:48 Eski Ýsrail Baþbakaný Naftali Bennett, Ýran'ýn hava saldýrýlarýnýn baþlamasýnýn ardýndan yapýlacak bir karþý saldýrýnýn Ýsrail'in elindeki þans olduðuna vurgu yaparak, "Ýsrail, Orta Doðu'nun çehresini deðiþtirmek için son 50 yýlýn en büyük fýrsatýyla karþý karþýya" ifadelerini kullandý.

10:48 Fransa'nýn, Ýran'ýn Ýsrail'e düzenlediði füze saldýrýsýný "en sert þekilde" kýnadýðý bildirildi.

10:37 Avustralya ve Yeni Zelanda'nýn, Ýran'ýn Ýsrail'e yönelik füze saldýrýsýný kýnadýðý bildirildi.

10:18 Ýran Sivil Havacýlýk Kurumu Sözcüsü Cafer Yazerlu, güvenlik gerekçesiyle ülkedeki uçuþlarýn iptal süresinin yarýn sabah 05.00'e kadar uzatýldýðýný duyurdu.

06:44 Avustralya Baþbakaný Anthony Albanese ve Japonya Baþbakaný Shigeru Ishiba, Ýran'ýn Ýsrail'e yönelik füze saldýrýlarýný kýnadý.

05:47 Ýran Genelkurmay Baþkaný Muhammed Bakýri, Ýsrail'in Ýran'a saldýrmasý durumunda daha þiddetli cevap vereceklerini ve tüm altyapýlarýnýn hedef alýnacaðýný söyledi.

05:17 ABD Baþkan Yardýmcýsý ve Demokratlarýn baþkan adayý Kamala Harris, Ýran'ýn Ýsrail'e yönelik saldýrýlarýna iliþkin, "Ýran, Orta Doðu'da istikrarsýzlaþtýrýcý ve tehlikeli bir güç; Ýsrail'e yönelik bugünkü saldýrýsý da bu gerçeði kanýtlamaktadýr." dedi.

03:32 Ýran'ýn Ýsrail'e yönelik saldýrýlarýný kýnayan Ýngiltere Savunma Bakaný John Healey, "Ýngiliz kuvvetleri bu akþam Orta Doðu'da gerilimin daha da týrmanmasýný önleme çabalarýnda rollerini oynamýþtýr" açýklamasýnda bulundu. Operasyona katýlan personele teþekkür eden Healey, ülkesinin Ýsrail'in savunmasýna ne þekilde destek verdiðine iliþkin detay paylaþmadý.

01:59 Ýran Dýþiþleri Bakaný Abbas Arakçi yaptýðý açýklamada, "Ýsrail rejiminin karþýlýk vermemesi halinde operasyonumuz sona ermiþtir. Aksi takdirde tepkimiz çok daha güçlü ve sert olacaktýr" dedi.

01:43 Ýran'ýn Ýsrail'e yönelik füzeli saldýrýlarýnýn "bozguna uðratýlmýþ ve etkisiz hale getirilmiþ gibi göründüðünü" söyleyen ABD Baþkaný Joe Biden, "Hiç kuþkunuz olmasýn, ABD Ýsrail'i tamamen, tamamen, tamamen desteklemektedir" açýklamasýnda bulundu.

01:31 Ýran, Ýsrail'e yönelik füze saldýrýsýnýn "BM Þartý'nýn 51. maddesine göre meþru müdafaa hakký uyarýnca" gerçekleþtirildiðini belirtti.

01:05 Ýran'ýn Ýsrail'e yönelik gerçekleþtirdiði "Gerçek Vaad 2" operasyonu baþkent Tahran'da coþkuyla kutlandý.

00:58 Ýran'ýn füze saldýrýlarýnda 3 Ýsrailli hafif þekilde yaralanýrken, Filistin Sivil Savunma Müdürlüðü füzelerin düþtüðü anlarda Eriha'da 1 Filistinlinin hayatýný kaybettiðini duyurdu.

00:57 Yunanistan hükümeti, Ýran'ýn Ýsrail'e yönelik saldýrýlarýný kýnadý.

00:43 Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu, "Ýran, bu gece büyük bir hata yaptý ve bunun bedelini ödeyecek" dedi. Netanyahu, Ýran'ýn füze saldýrýsýnýn baþarýsýz olduðunu savunarak misilleme sözü verdi.

00:16 ABD Dýþiþleri Bakanlýðý tarafýndan, Ýran'ýn Ýsrail'e düzenlediði füze saldýrýsýnda yara alan veya hayatýný kaybeden herhangi bir ABD personelinin bulunmadýðý belirtildi.

00:04 Irak'ýn baþkenti Baðdat'ta, Ýran'ýn Ýsrail'e düzenlediði füze saldýrýlarý dolayýsýyla sevinç gösterisi yapýldý.

Tahran sokaklarý bayram yeri! Binlerce kiþi sevinç gösterisinde bulundu

Rusya'dan Ýran'ýn Ýsrail'e füze saldýrýsýna iliþkin açýklama

Ýsrail: Ýran rejimi kýrmýzý çizgiyi aþtý

- ÝRAN'IN ÝSRAÝL'E FÜZE SALDIRISI

Ýran, ulusal güvenliðini hedef alan saldýrýlarýna karþýlýk Ýsrail'e füze saldýrýsý düzenlendiðini duyurmuþtu.

Ýran Devrim Muhafýzlarý Ordusu, tarafýndan gerçekleþtirilen saldýrýnýn Hamas lideri Ýsmail Heniyye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve Ýranlý general Abbas Nilfuraþan'ýn öldürüldüðü Ýsrail saldýrýlarýna karþýlýk gerçekleþtirildiði belirtilmiþti.

Ýran, saldýrýda Ýsrail'e yüzlerce füzenin atýldýðýný ve hipersonik Fettah-1 füzelerinin de ilk kez kullanýldýðýný duyurmuþtu.

Ýsrail'in bu saldýrýya askeri yanýt vermesi halinde "yýkýcý karþýlýk" göreceði uyarýsýnda bulunulmuþtu.

Ýran Cumhurbaþkaný Mesud Pezeþkiyan da X sosyal medya hesabýndan paylaþtýðý mesajýnda, ülkesinin Ýsrail'in saldýrganlýðýna karþý meþru haklar temelinde misillemede bulunduðunu belirterek, "Saldýrgan deðiliz ancak tehditlere karþý kararlýyýz. Ýran'la çatýþmaya girmeyin." ifadelerini kullanmýþtý.

Saldýrýnýn ardýndan Batý Kudüs'te dün bir sýðýnakta düzenlenen Ýsrail Kabinesi toplantýsýnda Ýran'ýn füze saldýrýsýna karþýlýk verilmesinin kararlaþtýrýldýðý ancak bu misillemenin ne þekilde olacaðýna dair karar verilmediði belirtilmiþti.

Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu ise yayýmladýðý görüntülü açýklamasýnda, füze saldýrýsýyla Ýran'ýn "büyük bir hata yaptýðýný ve bedelini ödeyeceðini" söylemiþti.